4 σποτάκια της Γ.Γ.Ι.Φ. ενόψη της 25ης Νοέμβρη

Παρουσίαση Σ.Β.

Παρουσιάζουμε εδώ τα τέσσερα κινηματογραφικά σποτ που παρήγαγε και δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων ενόψη της 25ης Νοέμβρη, παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Τα σποτ αναφέρονται στη σεξουαλική παρενόχληση σε χώρο εργασίας ή σπουδών. Ήδη, για ένα από αυτά, που αφορά σεξουαλική παρενόχληση γυναίκας από γιατρό, δύο ιατρικοί σύλλογοι έκαναν προσφυγή και ζητούν την απόσυρσή του, όπως παρουσιάζουμε αναλυτικά σε δύο άρθρα που δημοσιεύσαμε τις τελευταίες ημέρες. Φυσικά υποστηρίζουμε να μην αποσυρθεί αυτό ή τα άλλα τρία σποτάκια, αντίθετα, οι επαγγελματικοί κλάδοι που “θίγονται” να κοιτάξουν τις κακοποιητικές πράξεις στις οποίες προβαίνουν κάποια μέλη τους απέναντι στις γυναίκες με τις οποίες έρχονται σε επαφή για επαγγελματικούς λόγους.

Παρενοχλήσεις σαν αυτές που εμφανίζονται στα σποτ έχουμε μάθει πάμπολλες, από προσωπικές εμπειρίες που μας έχουν αφηγηθεί γυναίκες. Σημειώνουμε ότι σπάνια γυναίκες προχωρούν να καταγγείλουν και να προσφύγουν στα δικαστήρια, γιατί γνωρίζουν πόσο εξευτεισμό θα δεχθούν στη διαδικασία και επίσης ότι σπάνια κάποιες δικαιώνονται και σπάνια συνεπώς τιμωρούνται οι θύτες.

ΓΓΙΦ: Τα τέσσερα σποτ δείχνουν τη διαφορά του κομπλιμέντου… από τη σεξουαλική παρενόχληση (βίντεο)

 

Στοιχεία για τα σποτ

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της ΓΓΙΦ. Όλες οι γυναίκες του συνεργείου είναι μέλη του WIFT (Women in Film and Television), ένα διεθνές σωματείο με 14.000 μέλη σε 65 σημεία του πλανήτη και στόχο την προώθηση του έργου των γυναικών στον χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Το WIFT ιδρύθηκε πρόσφατα και στην Ελλάδα ως WIFT GR (Women in Film and Television Greece).

Επίσης, τα τέσσερα σποτ για τη σεξουαλική παρενόχληση κρίνονται ως F-Rated (Female-Rated), διότι απασχολήθηκαν για τη δημιουργία τους τουλάχιστον τρεις γυναίκες σε ρόλους κλειδιά και συγκεκριμένα στη σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή.

Τα σενάρια έγραψε η γνωστή συγγραφέας και σεναριογράφος, Μανίνα Ζουμπουλάκη, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Όλγα Μαλέα, η οποία μας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάθε ιστορία γυρίστηκε σε μονοπλάνο. Σε όλες τις ιστορίες η κάμερα βρίσκεται κάπως κρυμμένη πίσω από κάποια κουρτίνα, πόρτα, αντικείμενα, σαν να παρακολουθούμε κρυφά αυτό που συμβαίνει, μέσα από μια … κλειδαρότρυπα».

Την παραγωγή υπογράφει η Πόλυ Τρανίδου και τη μουσική η Αντριάνα Μπάμπαλη. Στα τέσσερα σποτ παίζουν οι γνωστοί ηθοποιοί, Ναταλία Δραγούμη, Μαρία Σολωμού, Γιάννης Ζουγανέλης, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Τζωρτζίνα Λιώση, Λυδία Σγουράκη, Θάνος Καληώρας και Αχιλλέας Σκεύης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ως άνω συντελεστές (άντρες και γυναίκες) στήριξαν αφιλοκερδώς την εν λόγω πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ.