Λούσι η Αυστραλοπιθηκίνα

Της Βέρας Σιατερλή

Η απεικόνιση της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους αναπαριστάνεται πάντα με έναν πίθηκο να μετατρέπεται σε όρθιο άντρα.

«Στο εξής δικαιούμαι να φαντάζομαι να μετατρέπεται σε όρθια γυναίκα! Η ανθρωπότητα χωρίς τις γυναίκες ούτε θα αναπαραγόταν ούτε θα εξελισσόταν πόσο μάλλον που οι άντρες είναι τόσο συντηρητικοί»!

Φημισμένο θηλυκό απολίθωμα του είδους Australopithecus afarensis, του πιθηκάνθρωπου που έζησε πριν από 3.000.000 χρόνια στην Ανατολική Αφρική και θεωρείται βασικός κρίκος στην εξέλιξη του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 40 οστά ενός σκελετού θηλυκού ατόμου, που ανακαλύφθηκε στο Χαντάρ της Αιθιοπίας από τον αμερικανό παλαιοανθρωπολόγο Ντόναλντ Γιόχανσον, στις 24 Νοεμβρίου 1974.
Έλαβε το όνομα «Λούσι» από το τραγούδι των Beatles «Lucy in the sky with diamonds», το οποίο συνόδευε τους επιστήμονες κατά τη διάρκεια του τελευταίου σταδίου της ανασκαφής.

Η «Λούσι» είχε ύψος 1,10 – 1,20 μέτρα και οι γάμπες της ήταν σχετικά πολύ κοντές. Ο πιθηκάνθρωπος αυτός διαφέρει από τους ομολόγους του της Ανατολικής Αφρικής (Australopithecus africanus) και της Νότιας Αφρικής (Australopithecus robustus), διότι είναι παλαιότερός τους και εμφανίζει πιο πρωτόγονα «πιθηκικά» χαρακτηριστικά (μικρή κρανιακή χωρητικότητα σαν του χιμπατζή, ισχυρή οδόντωση και προτεταμένο ρύγχος). Δεν άφησε πολιτιστικά ίχνη (εργαλεία κλπ), είχε όμως τέλεια όρθια στάση και δίποδη βάδιση, όπως αποδεικνύουν τα σκελετικά στοιχεία του, όσο και τα απολιθωμένα πατήματά του.
Η Λούσι, σκοτώθηκε “πιθανότατα” πέφτοντας από ένα δέντρο, ανακοίνωσαν τον Αύγουστο του 2016 οι επιστήμονες που μελέτησαν τα απολιθώματά της.

Η υπόθεση του ανθρωπολόγου Τζον Κάπελμαν, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστον, επιβεβαιώθηκε από έναν ορθοπεδικό χειρουργό, τον Δρ. Στίβεν Πιρς.
Ο σκελετός της Λούσι φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο της Αιθιοπίας στην Αντίς Αμπέμπα.

Πηγή: sansimera.gr, news247.gr

To δημοσίευμα ήταν για τις 24 Νοεμβρίου, αλλά λόγω των επειγόντων θεμάτων της ημέρας, το καθυστερήσαμε λίγο.