Οι Γυναίκες στα Μαύρα για την καταδίκη του Ράτκο Μλάντιτς

Στη μια φωτογραφία του δημοσιεύματος, γυναίκες συγγενείς θυμάτων ξεσπούν σε επευφημίες και λυγμούς κατά την εκφώνηση της απόφασης, ενώ η άλλη μας ξεναγεί στα ατέλειωτα νεκροταφεία της Σρεμπρένιτσα.

Βελιγράδι 22/11/2017

Οι Γυναίκες στα Μαύρα* καλωσορίζουν την ετυμηγορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Παρά το ότι ο καταδικασθείς κρυβόταν και διέφευγε για δεκαετίες και ακόμα προσπάθησε να εμποδίσει την παραπομπή του στη δικαιοσύνη, τελικά αποδόθηκε δικαιοσύνη για τα θύματα του εγκλήματος και τις οικογένειές τους.

Τα ισόβια δεσμά είναι κατάλληλη ποινή για τα ακραία εγκλήματα που διαπράχθηκαν υπό τη διοίκηση του Ράτκο Μλάντιτς.

Τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε, που είναι γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα οποία περιλαμβάνονται οι διώξεις, η εξόντωση και ο φόνος, η απέλαση και απάνθρωπη μεταχείρηση, η τρομοκράτηση των πολιτών, επιθέσεις εναντίον πολιτών, απαιτούν βαθιά σκέψη και αναστοχασμό τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνιών.

Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τις σημερινές δημόσιες αρχές της Σερβίας, αφού η σημερινή ανώτερη ηγεσία ήταν τμήμα της πολιτικής που ενέπνευσε και βοήθησε τη γενοκτονία. Το γεγονός αυτό τους κάνει ακόμα πιο υπεύθυνους για όσα συμβαίνουν σήμερα.

Καλούμε τις αρχές της Σερβίας να δουν την πραγματικότητα και να σταματήσουν επιτέλους να αρνούνται τα εγκλήματα και τη γενοκτονία, να αποδεχθούν τις αποφάσεις των υψηλότερων διεθνών δικαστικών θεσμών που είναι το Διεθνές Δικαστήριο και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς να αποδεχθούν και τις συστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων ανώτερων διεθνών οργανισμών και να ενεργήσουν σύμφωνα με αυτούς.

  • Οι Γυναίκες στα Μαύρα είναι ένα διεθνές φεμινιστικό αντιμιλιταριστικό δίκτυο που δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες και λειτουργεί από το 1991.