Η Άντζελα Ντέιβις στην Αθήνα

Ρεπορτάζ της Βέρας Σιατερλή

Με την ευκαιρία της διάλεξης που οργάνωσε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με ομιλήτρια την Άντζελα Ντέιβις στα πλαίσια των διαλέξεων αφιερωμένων στη μνήμη του Νίκου Πουλατζά το μωβ ενημερώνει το κοινό του ότι οι θέσεις στο Θέατρο Αλίκη (χωρητικότητα 500 ατόμων)εξαντλήθηκαν πάρα πολύ γρήγορα ενώ η διάθεση καρτών εισόδου (δικαίωμα μόνο για δύο κάρτες εισόδου ανά άτομο) ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή.

Το θέμα της ομιλίας είναι ο «Αντιμαχόμενος φεμινισμός: Θεωρίες και πρακτικές του καιρού μας» και η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 7.00 μμ, στο Θέατρο Αλίκη (Αμερικής 4, Αθήνα.) Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση με την υποστήριξη του Δικτύου transform!europe

Ακόμη το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς για όσες και όσους δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν κάρτες θα υπάρχει την ώρα της εκδήλωσης ζωντανή μετάδοση (livestreaming) μέσω της ιστοσελίδας τους www.poulantzas.gr, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλες και όλους να την παρακολουθήσουν. Στη ζωντανή αναμετάδοση θα υπάρχει, επίσης, νοηματική διερμηνεία. Παράλληλα, η εκδήλωση θα μεταδίδεται απευθείας και από το ραδιοφωνικό σταθμό στο «Κόκκινο 105,5». Επιπλέον, σύντομα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου το βίντεο της εκδήλωσης. Για οποιαδήποτε νέα πληροφορία επιφυλάσσονται να ενημερώσουν άμεσα.

Για την ομιλήτρια

Η Άντζελα Ντέιβις έγινε τραγούδι («Βlack Αngel» των Ρόλινγκ Στόουνς), έγινε μπλουζάκι, όμως παραμένει μια από τις λίγες φυσιογνωμίες πρώτης γραμμής των κινημάτων του ΄60 και του ΄70 στις ΗΠΑ που διασώθηκαν πολιτικά και προσωπικά.

Η γνωστή ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μίλησε στην τεράστια πορεία των γυναικών εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, που έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2017, στην Ουάσιγκτον, την ημέρα της ορκωμοσίας του. Η Ντέιβις υπενθύμισε τους μεγάλους αγώνες που έχουν γίνει για το τέλος του ρατσισμού και την ελευθερία των μαύρων και τόνισε πως κανένας δεν μπορεί να τους διαγράψει, ούτε να γυρίσει πίσω την ιστορία, τόνισε πως τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα για όλους και όλες, χωρίς κανέναν διαχωρισμό και γι’ αυτό το φεμινιστικό κίνημα στηρίζει τον αγώνα των Παλαιστινίων και την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, καλεί σε πράξεις αντίστασης παντού, στα σχολεία, στις δουλειές και στους δρόμους, αλλά καλεί και για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών.

Τo 2014 tomov.gr, είχε φιλοξενήσει συνέντευξη της Άντζελα Ντέιβις, όπου η ακτιβίστρια, συγγραφέας και σύμβολο του κινήματος Black Power μιλούσε για όσα συνδέουν μεταξύ τους τούς αγώνες ανά τον κόσμο. Αναλύοντας το μαύρο φεμινισμό, τη σημασία της συλλογικής δράσης, την Παλαιστίνη, το σύστημα της βιομηχανίας των φυλακών και πολλά άλλα, η δόκτωρ Ντέιβις υπογράμμιζε το ρόλο που ο κάθε άνθρωπος, μπορεί και πρέπει να παίξει.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα όπως αναρτήθηκε από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

Η Άντζελα Ντέιβις δεν είναι μόνο μια εμβληματική προσωπικότητα του κινήματος της Μαύρης Υπερηφάνειας (Black Pride), μια ακτιβίστρια που φυλακίστηκε για δεκαοκτώ μήνες χαρακτηριζόμενη από το FBI ως μία από τους ‘‘Δέκα πιο επικίνδυνους καταζητούμενους” τη δεκαετία του 1970. Δεν είναι μόνο μια σημαντική φεμινίστρια ακαδημαϊκός, που έχει γράψει μερικά από τα πιο ρηξικέλευθα και ανθεκτικά στο χρόνο κείμενα φεμινιστικής σκέψης. Αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει τη διαρκή πολιτική και ακαδημαϊκή της δράση είναι η ενεργός συμμετοχή στα κινήματα που μάχονται για κοινωνική δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο.

Με το έργο της τονίζει πάντα τη σημασία της οικοδόμησης συλλογικοτήτων αγώνα ενάντια σε κάθε ανισότητα, οικονομική, κοινωνική, έμφυλη, φυλετική. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στα κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με την ποινικοποίηση εκείνων των κοινοτήτων που βάλλονται περισσότερο από τη φτώχεια και τις φυλετικές διακρίσεις. Είναι ιδρυτικό μέλος της Κριτικής Αντίστασης (Critical Resistance), μιας οργάνωσης αφιερωμένης στην κατάργηση του σωφρονιστικοβιομηχανικού συμπλέγματος (prison-industrial complex) στις ΗΠΑ και συνδεδεμένο μέλος της οργάνωσης Sisters Inside που επικεντρώνει τη δράση της στην αλληλεγγύη στις φυλακισμένες γυναίκες στην Αυστραλία. Άλλωστε σήμερα, στις ομιλίες της, προτρέπει το κοινό της να σκεφτεί σοβαρά την προοπτική ενός κόσμου χωρίς φυλακές.

Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Σήμερα είναι Διακεκριμένη Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Συνείδησης και Φεμινιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σάντα Κρουζ. Είναι συγγραφέας δέκα βιβλίων. Το πιο πρόσφατο με τίτλο, Η ελευθερία είναι ένας διαρκής αγώνας: Το Φέργκιουσον, η Παλαιστίνη και τα θεμέλια ενός κινήματος, εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2016. Έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο.

Πηγές: activepropaganda.blogspot.gr, Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς- Nicos Poulantzas Institute

Το βίντεο με την ομιλία της Ντέιβις, στις 11-12-17