Λίβανος: Άγαλμα αφιερωμένο στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Μια ενδιαφέρουσα επίσημη τελετή για τη βία κατά των γυναικών, μια και δεν γνωρίζουμε ένα παρόμοιο άγαλμα να υπάρχει σε άλλο μέρος του κόσμου. Επίσης δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει τις υποσχέσεις του, ο μόλις για ένα χρόνο πρόεδρος και πρώην αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων, σε αντίθεση με την σχετική πεποίθηση που εξέφρασε η διευθύντρια του κινήματος Ghida Anani.  Σ.Β.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, από το κίνημα ABAAD

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Λιβάνου Μισέλ Αούν, αποκάλυψε στις 25 Νοεμβρίου 2017 ένα αναμνηστικό άγαλμα από το κίνημα ABAAD, αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο Λίβανο. Η τελετή που πραγματοποιήθηκε στη λεωφόρο προς το παλάτι Baabda, ήταν τμήμα μιας καμπάνιας αλληλεγγύης με αφορμή την ημέρα.

Ο Αούν στην ομιλία του περιέγραψε τη βία κατά των γυναικών ως ένα είδος βαρβαρότητας, το αποτέλεσμα της απουσίας ανθρώπινων συναισθημάτων προς ένα άλλο πλάσμα. “Ένας από τους στόχους μου ως προέδρου είναι να εξαλείψω τις νομικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, παρά το ότι αυτό είναι ένα μικρό μόνο βήμα προς την εξάλειψη της έμφυλης βίας”, είπε.

Η διευθύντρια του κινήματος ABAAD, Ghida Anani, είπε: “Είναι θλιβερό να βλέπουμε ότι κάθε μήνα δολοφονείται μια γυναίκα. Απαιτούμε τα πλήρη δικαιώμαά μας ως πολίτιδες”. Πρόσθεσε ότι το άγαλμα “αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης του προέδρου Αούν να τερματιστεί η βία κατά των γυναικών”.

Παρευρέθηκαν στην τελετή η υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων Jean Ogassapian, ο υπουργός Δικαιοσύνης Salim Jreissati, ο τοπικός συντονιστής του ΟΗΕ, και συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων στο Λίβανο Philippe Lazzarini, ο περιφερειακός διοικητής του ΟΗΕ για τις γυναίκες MENA Mohammad Naciri and η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τις γυναίκες του Λιβάνου, Claudine Aoun Roukoz.

Ο Lazzarini ανέφερε το απόσπασμα από το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις 25 Νοέμβρη, ότι κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι έχει το δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς βία. Διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεσμευθεί να αντιμετωπίσουν τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλες τις μορφές της.

Ο Naciri απηύθυνε το χαιρετισμό του σε όλες τις γυναίκες που αντιμετώπισαν βία μόνο επειδή είναι γυναίκες.

www.abaadmena.org
Ghida Anani – Ιδρύτρια και διευθύντρια του ABAAD