Λίβανος: Διαμαρτυρία με κεριά μετά τους φόνους τριών γυναικών

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Δημόσια διαμαρτυρία γυναικών στις 23 Δεκεμβρίου, που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο εθνικό μουσείο στη Βηρυτό για να καταγγείλουν για άλλη μια φορά τη βία κατά των γυναικών και να απαιτήσουν να σταματήσει.
«Θα μπορούσα να είμαι εγώ» ήταν το σύνθημα της κινητοποίησης που διοργανώθηκε ως γρήγορη απάντηση από φεμινιστικές συλλογικότητες.

Μεταξύ 13ης και 18ης Δεκεμβρίου, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον τρεις γυναίκες.

Έχουν συλληφθεί ο σύζυγος της μίας και ο γαμπρός της δεύτερης. Η τρίτη ήταν 30χρονη Ρεμπέκα Ντάικς (φωτό), διπλωματική υπάλληλος στη βρετανική πρεσβεία της Βηρυττό, και η υπόθεση καλύφθηκε ευρέως από τα διεθνή μίντια. Την βίασε και τη στραγγάλισε ένας οδηγός ταξί, που στη συνέχεια την πέταξε στην άκρη του δρόμου στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Ο οδηγός αυτός δούλευε για τη διεθνή εταιρία ταξί UBER, που έχει καταγγελθεί για την ανασφάλεια που δημιουργείται στις εργαζόμενες, που είναι έρμαια τόσο της εργοδοσίας όσο και των πελατών, αφού η εταιρία δεν ελέγχει αυτούς που προσλαμβάνει. Είναι μια εργολαβική εταιρία της επισφάλειας από κάθε άποψη.

Στην απολογία του ο δράστης, απ’ ότι αναφέρεται στην εφημερίδα Daily Mail, «Είπε πως του φάνηκε όμορφη, πως φορούσε ένα κοντό σορτσάκι και αποφάσισε να τη βιάσει, αφού σκέφτηκε πως θα ήταν εύκολο μιας και ήταν ξένη». Η εφημερίδα επικαλείται πηγές της αστυνομίας, ενώ δημοσίευσε και φωτογραφίες του δράστη.

Στο κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση οι διοργανώτριες αναφέρουν και μια τέταρτη γυναίκα, οι συνθήκες του θανάτου της οποίας- όπως φαίνεται αυτοκτόνησε- δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

«Τα εγκλήματα της περασμένης εβδομάδας αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος για τις γυναίκες. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωπες με διαφορετικές μορφές διακρίσεων, βίας και επιθέσεων» αναφέρουν οι διοργανώτριες στην ανακοίνωσή τους.

«Μη μου λέτε να καλυφθώ. Πείτε του να μη με βιάσει» φώναζε μια γυναίκα και το σύνθημα αυτό επαναλάμβανε το πλήθος, ενώ πολλές και πολλοί έριχναν λευκά τριαντάφυλα στις φωτογραφίες των τεσσάρων γυναικών.

Δυστυχώς εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε και την πρωτοφανή περίπτωση των τριών φόνων από έναν σύζυγο, πατέρα και αστυνομικό, πριν λίγες ημέρες, αλλά μέρες που είναι θυμόμαστε ότι στις 23 Δεκέμβρη του 2012 βιάστηκε και δολοφονήθηκε η 34χρονη Ζωή Δαλακλίδου έξω από το σπίτι της, στην Ξάνθη. Ο φονιάς στη συνέχεια έφαγε ισόβια, αλλά το τραγικό παραμένει ότι η κοπέλα έχασε τη ζωή της, και ότι δεκάδες γυναίκες κάθε χρόνο δολοφονούνται σ’ αυτή τη χώρα, όπως και πολύ μεγαλύτεροι δυστυχώς αριθμοί σε όλο τον κόσμο. Νόμος για τη γυναικοκτονία δεν υπάρχει ακόμα. Καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν είχε το χρόνο να ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο, που δεν θα έλυνε το πρόβλημα φυσικά, αλλά θα ήταν μια ψηφίδα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Θυμίζουμε ότι στις 25 του Νοέμβρη, έγινε επίσημη τελετή αποκάλυψης ενός αγάλματος αφιερωμένου στην έμφυλη βία στη Βηρυττό. Φαίνεται ότι ούτε αυτή η ευαισθητοποίηση που προσπάθησαν οι φεμινίστριες να προωθήσουν, είχε αποτελέσματα, τουλάχιστον όχι άμεσα.

Πάντως τα χαρακτηριστικά των δολοφονιών στο πλαίσιο της έμφυλης βίας, αποκαλύπτουν για μια ακόμα και μακάβρια, να πούμε, φορά, πόσο διαταξικό και διαπολιτικό είναι το έγκλημα της έμφυλης βίας και πόσο απαιτούνται τα εργαλεία της φεμινιστικής ανάλυσης για να ερμηνευθεί και συνεπώς να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Το τότε δημοσίευμά μας. https://tomov.gr/2017/12/10/%CE%BB%CE%AF%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%AC%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF/
Σχετικά με την εταιρία UBER, δημοσίευμά μας στην αγγλική γλώσσα, στο Μωβ:
https://tomov.gr/en/?s=uber