Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Αττικής πλήττει κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών

Φεμινιστική διαδήλωση για το δικαίωμα στην έκτρωση, 27 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής καμπάνιας.

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Δυστυχώς, ο Σύλλογος Υπαλλήλων στην Τράπεζα Αττικής εντάχθηκε στη χορεία των δωρητών της πολύ γνωστής μας για την ενοχοποίηση του δικαιώματος των γυναικών στην έκτρωση ΜΚΟ, με το όνομα “ΑΓΚΑΛΙΑ Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού”. Εδώ και πολλά χρόνια φεμινίστριες έχουμε διαμαρτυρηθεί για τη μαύρη σκοταδιστική προπαγάνδα αυτού του συλλόγου. Πριν 15 χρόνια περίπου, ο τότε κρατικός ΟΤΕ είχε βγάλει τηλεκάρτα (σταθερού, τότε, τηλεφώνου) με την εικόνα του εμβρύου που αποκαλούσε “αγέννητο παιδί”, με μόνο σκοπό τη διάδοση του γνωστού σκοταδιστικού μηνύματος ότι η έκτρωση είναι φόνος. Μετά από μεγάλες διαμαρτυρίες και δημόσιες διαδηλώσεις, η τηλεφωνική αυτή κάρτα είχε αποσυρθεί. Και όμως, ακόμα και σήμερα η δράση του συλλόγου συνεχίζεται, και βλέπουμε πολλούς δωρητές στο περιοδικό του.

Αγανάκτηση όμως προκαλεί τελευταία ενέργεια του Συλλόγου αυτού να καλέσει τα μέλη του να δώσουν ενίσχυση στη συγκεκριμένη ΜΚΟ, και αναρωτιόμαστε τι κάνει η Γραμματεία Γυναικών της ΟΤΟΕ που κάποτε υπήρχε και αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των γυναικών στο χώρο της.

Ευτυχώς όμως, υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις στο πλαίσιο αυτού του συλλόγου, με ξεκάθαρη αποκάλυψη της σκοταδιστικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Τράπεζας Αττικής
της 21-12-17, μεταξύ άλλων συνδικαλιστικών θεμάτων τα οποία θίγει, διαβάζουμε:

Σκοταδισμός

Κανονικά η χρήση του (παραπλανητικού πλην όμως πιασάρικου) όρου «αγέννητο παιδί», αντί του επιστημονικά ορθού «έμβρυο», θα έπρεπε να μας κινήσει την υποψία για το ποιόν της ΜΚΟ την οποία συνέδραμε οικονομικά το προεδρείο του ΣΥΤΑ (και μας καλεί και ατομικά να κάνουμε το ίδιο). Δύσκολα όμως θα μπορούσαν να φανταστούν ακόμα και οι πλέον καχύποπτοι αυτά που θα βρουν με μια απλή περιήγηση στην ιστοσελίδα της και μια ανάγνωση των θέσεών της, όπως αυτές διατυπώνονται από τον πρόεδρό της.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ λοιπόν είναι μια απολύτως στρατευμένη οργάνωση με βασική (αν όχι μονοθεματική) ενασχόληση, αυτή εναντίον του δικαιώματος στην άμβλωση. Ένα ζήτημα που έχει λυθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, τόσο στη χώρα μας όσο και στο σύνολο του ανεπτυγμένου κόσμου, έρχεται να αμφισβητηθεί από κάποιους εγχώριους φονταμενταλιστές.

Πρώτα εντοπίζουν τη ρίζα του κακού:
«Οι Ελληνίδες δέχτηκαν την εισαγόμενη ελευθεριότητα χωρίς να είναι προετοιμασμένες την δεκαετία του ’70»

Έπειτα στηλιτεύουν τις παράλογες διεκδικήσεις:

«Και ιδού πρόσθετη αθλιότατη ανοησία: η διεκδίκηση δικαιώματος προς έκτρωση ως “Δικαιώματος της γυναίκας να εξουσιάζει το σώμα της”».

Ευτυχώς αυτοί βάζουν τα πράγματα στη θέση τους:
«Η αντιμετώπιση της εγκυμοσύνης δεν είναι χειρισμός από τη γυναίκα του ατομικού της σώματος».

Προσφέρουν επίσης σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις:
«Προτιμότερη λύση θεωρείται η υιοθεσία, ακόμη και η εγκατάλειψη του βρέφους, παρά η έκτρωση».

Δεν είναι καθόλου ρατσιστές, απλά ανησυχούν:
«Σημειωτέον ότι οι τοκετοί των αλλοδαπών αποτελούν σήμερα το 18% περίπου του συνόλου των τοκετών».

Φυσικά δεν πτοούνται κι από το νομικό πλαίσιο, αφού ο νόμος 1609 του 1986 που διέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διακοπή κύησης, δεν είναι κατά τη γνώμη τους παρά «γελοιοποίηση της νομοθεσίας».

Δεν νομίζουμε ότι απαιτείται να γίνει σοβαρή αντιπαράθεση με αυτά τα παραληρήματα που ωστόσο δεν είναι μόνο γραφικά αλλά και επικίνδυνα. Απαιτείται όμως να δοθούν κάποιες εξηγήσεις ως προς το με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ΜΚΟ από το προεδρείο του ΣΥΤΑ. Εμείς θα δεχθούμε ότι δεν υπήρξε κάτι το επιλήψιμο. Σε κάθε περίπτωση όμως, το να ομνύεις φραστικά στη γυναικεία χειραφέτηση κάθε 8 του Μάρτη και να ενισχύεις υλικά την καταπίεση των γυναικών δεν είναι παρά ξεδιάντροπη υποκρισία.

Κάποιοι αναπολούν την εποχή όπου παράνομες εκτρώσεις γίνονταν από κομπογιαννίτες σε υπόγεια που λειτουργούσαν ως αυτοσχέδια «ιατρεία» και ονειρεύονται την επιστροφή σε έναν κοινωνικό μεσαίωνα. Σε μεγάλο βαθμό είναι οι ίδιοι που ονειρεύονται και την επιστροφή σε έναν εργασιακό μεσαίωνα στα πλαίσια μιας συνολικότερης αντίληψης όπου γυναίκες, εργαζόμενοι, αλλοδαποί, μειονότητες κλπ δεν πρέπει να έχουν και πολλά δικαιώματα. Θα μας βρουν απέναντι.

Το κάλεσμα του Συλλόγου:

Παραθέτουμε εδώ απόσπασμα που αφορά το επίμαχο θέμα, από ανακοίνωση του ίδιου του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Αττικής, με αριρθμό 35, της 18 Δεκέμβρη 2017, με τίτλο “Εορταστικές δραστηριότητες και δράσεις του συλλόγου”

Ενόψει των εορταστικών ημερών το ΔΣ απευθύνει και φέτος ευγενικό κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση του θεάρεστου έργου του φιλανθρωπικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματείου Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού – Η Αγκαλιά (https://www.agalia.org.gr/) που με την προσήκουσα στις περιστάσεις επιμέλεια πάντα των πρωτεργατών αλλά και των ισάξιων συνεχιστών τους παρέχει με ανιδιοτέλεια, αγάπη και σεβασμό προστασία σε δοκιμαζόμενα από τη μοίρα παιδιά από την κύησή τους, και μετά τον τοκετό, στηρίζοντας τους γονείς ηθικά και υλικά.

Με την αιτιολογία Δωρεά υπέρ σκοπών Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού – Η Αγκαλιά δύναται ο καθένας μας να συνεισφέρει οικειοθελώς καταθέτοντας το όποιο χρηματικό ποσό επιθυμεί από το υστέρημά του στο λογαριασμό υπ’ αρ. IBAN GR35 01600660 0000 0005 6779 213 που τηρεί ο ανωτέρω (Σύλλογος) στην Attica Bank (Κατάστημα Μουσείου), ενώ αντίστοιχα η προσφορά του Συνδικάτου μας θα γίνει συμβολικά στην κεντρική εορταστική εκδήλωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Αττικής στην Αθήνα.

Απαιτείται η Γραμματεία Γυναικών της ΟΤΟΕ αλλά και οι εργαζόμενες στη συγκεκριμένη τράπεζα, να ορθώσουν το ανάστημά τους ώστε να ακυρωθεί αυτή η χορηγία και αυτό το κάλεσμα που πλήττει κατακτήσεις των γυναικών μετά από πολύχρονους αγώνες.