Ηθοποιοί του Χόλυγουντ και Αγρότισσες ενάντια στην σεξουαλική παρενόχληση

Guillermo Arias / AFP / Getty Images

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που παρενοχλούνται και δέχονται επιθέσεις στο χώρο εργασίας δεν έχουν διάσημα αφεντικά, πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, διασημότητα, χρήματα ή δύναμη – όπως αυτές της βιομηχανίας διασκέδασης. Εκατοντάδες χιλιάδες από αυτές είναι εργαζόμενες στον αγροτικό τομέα, που καλλιεργούν, συλλέγουν, και συσκευάζουν τρόφιμα σε ολόκληρη την Αμερική.

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, μια οργάνωση αγροτισσών δημοσίευσε μια ανοικτή επιστολή αλληλεγγύης προς τις εργαζόμενες στη ShowBiz που παρενοχλήθηκαν και δέχθηκαν επίθεση.

Από τότε ξεκίνησε μία σύμπραξη με όσες απεύθυναν την ανοιχτή επιστολή αλληλεγγύης που δημοσίευσε η Alianza Nacional de Campesinas, οργάνωση η οποία καταπολεμά τη σεξουαλική παρενόχληση εναντίον των γυναικών που είναι κατά κύριο λόγο λατίνες και εργάζονται στα χωράφια φρούτων και λαχανικών της χώρας.

“Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούσαμε και ακούγαμε με θλίψη, για ηθοποιούς, μοντέλα και άλλα άτομα που τόλμησαν να μιλήσουν για την βία που έχουν βιώσει με βάση το φύλο», έγραψαν οι αγρότισσες.

“Επιθυμούμε να εκφράσουμε πόσο συγκλονισμένες είμαστε, μαθαίνοντας ότι αυτό το πρόβλημα είναι τόσο διαδεδομένο στον κλάδο σας. Δυστυχώς … είναι μια πραγματικότητα που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά”.


Guillermo Arias / AFP / Getty Images

Τα τραγικά υψηλά ποσοστά σεξουαλικής κακοποίησης στη γεωργία είναι καλά τεκμηριωμένα, αλλά λίγοι μηχανισμοί έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να τερματιστεί η βία. “Οι αμέτρητες αγρότισσες σε όλη τη χώρα μας υποφέρουν σιωπηλά”, εν μέρει λόγω της έλλειψης επιρροής τους στη δημόσια συνείδηση. “Δεν δουλεύουμε κάτω από εκθαμβωτικούς προβολείς της σκηνής ή στη μεγάλη οθόνη”, έγραψαν. «Εργαζόμαστε στη σκιά της κοινωνίας σε απομονωμένα χωράφια και σπίτια, τα οποία δεν τα βλέπουν και δεν τα σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα». “Η δουλειά σας τρέφει ψυχές, γεμίζει καρδιές και σκορπάει χαρά … Η δουλειά μας τρέφει το έθνος με τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλες καλλιέργειες που φυτεύουμε, συλλέγουμε και συσκευάζουμε”.

Παρά τα διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας, οι αγρότισσες δήλωσαν ότι «μοιράζονται την κοινή εμπειρία να δουλεύουν για άτομα που έχουν την εξουσία να μισθώνουν, να πυροβολούν να καταχωρούν στη μαύρη λίστα ή να απειλούν την οικονομική, σωματική και συναισθηματική μας ασφάλεια».

Αγρότισσες και ηθοποιοί του Χόλυγουντ σε κοινή εκδήλωση διαμαρτυρίας

Εκτός από τη γεωργία, οι εργαζόμενες του “ροζ-κολάρου”, η οικιακή υγειονομική περίθαλψη και οι οικιακές βοηθοί, βιώνουν επίσης παρενόχληση και επίθεση σε φοβερά ποσοστά.

Όπως οι αγρότισσες, έτσι και οι οικιακές βοηθοί εργάζονται συνήθως μεμονωμένα – μόνο σε ιδιωτικές κατοικίες, αντί για απομακρυσμένα χωράφια. Οι καθαρίστριες και προσωπικό το καθαριότητας, που αποτελείται από δυσανάλογα ψηλά ποσοστά γυναικών, συνήθως εργάζονται σε άδεια κτίρια, μετά το κλείσιμο των ημερήσιων δραστηριοτήτων. Όσοι παρενοχλούν και επιτίθενται είναι συχνά οι εργοδότες τους ή απλοί υπάλληλοι.

“Όμοια με εσάς, υπάρχουν λίγες διαθέσιμες θέσεις εργασίας και η αναφορά οποιασδήποτε προσβολής, βλάβης ή αδικίας που διαπράττεται εναντίον μας δεν μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιλογή”, έγραψαν οι αγρότισσες. “Η καταγγελία για οτιδήποτε – ακόμα και σεξουαλική παρενόχληση – φαίνεται αδιανόητη, επειδή διακυβεύονται πάρα πολλά, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να μην εξασφαλίζουμε τα προς το ζην των οικογενειών μας ή να προστατεύσουμε την υπόληψής μας”.

“Σε αυτές τις στιγμές απελπισίας και καθώς αντιμετωπίζετε τον λεπτομερή έλεγχο και την κριτική επειδή έχετε επιλέξει να μιλήσετε με θάρρος για όσα οδυνηρά έγιναν εναντίον σας, παρακαλούμε να ξέρετε ότι δεν είστε μόνες”, έγραψαν. «Σας πιστεύουμε και σας υποστηρίζουμε».

Το πρόσφατα αναζωογονημένο κίνημα για την εξάλειψη της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακομεταχείρισης στις θέσεις εργασίας στην Αμερική συνέδεσε τις γυναίκες από τα αντίθετα άκρα των οικονομικών και ταξικών διαιρέσεων της χώρας: ηθοποιούς και αγρότισσες.

Οι εργάτριες και οι ηθοποιοί πορεύτηκαν μαζί στο Λος Άντζελες. Και τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 ένας συνασπισμός γυναικών του Χόλιγουντ απάντησε με νέα επιστολή, που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες αγγλικής και ισπανικής γλώσσας, με την οποία ανακοίνωναν τη δημιουργία ενός ταμείου νομικής υποστήριξης για να βοηθήσουν όσες δέχτηκαν σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση σε χώρους εργασίας. (Βλ. παρακείμενο άρθρο της Βέρας Σιατερλή).

Πηγή: www.buzzfeed.com/coralewis, www.nbcnews.com/storyline/sexual-misconduct