Ο λόγος της Oprah Winfrey σημάδεψε τις Χρυσές Σφαίρες: Βίντεο στα αγγλικά

Ο λόγος της Oprah Winfrey ήταν κατά γενική ομολογία η σημαντικότερη στιγμή κατά την 75η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Λος Άντζελες.

Η διάσημη αφροαμερικανή παρουσιάστρια, φορούσε μαύρα, τουαλέτα όπως βλέπουμε βέβαια, στο πλαίσιο της κινητοποίησης πολλών αστέρων του θεάματος και του κινηματογράφου, για να συμβολίσουν μ’ αυτό το χρώμα τη διαμαρτυρία τους για τη σεξουαλική παρενόχληση πολλών μεγαλόσχημων επιχειρηματιών ή και καλλιτεχνών που έχει πάρει πλέον και το Χάσταγκ #metoo.

Η διαμαρτυρία έχει πλέον αγκαλιάσει και τις μη διάσημες εργαζόμενες σε “ταπεινά” επαγγέλματα, όπως τις αγρότισσες, αλλά και τις εργαζόμενες στη βιομηχανία της εστίασης, που απασχολεί συνολικά στις ΗΠΑ 13 εκατομμύρια άτομα, κατά πλειοψηφία γυναίκες.

Στην ομιλία της η Oprah Winfrey αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στο Όσκαρ που δόθηκε στον Σίντνεϊ Πουατιέ το 1964, πρώτη φορά σε μαύρο, για την ταινία «Lilies of the Field» και το οποίο παρακολούθησε ως μικρό κορίτσι από το μητρικό της σπίτι και της έδωσε μεγάλη ικανοποίηση. «Και σήμερα πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά μικρά κορίτσια που μας βλέπουν, καθώς εγώ είμαι η πρώτη μαύρη γυναίκα στην οποία απονέμεται αυτό το βραβείο» τόνισε η αφροαμερικανή παρουσιάστρια και παραγωγός.

Στη συνέχεια της ομιλίας της ανέδειξε το συγκαλυμμένο ζήτημα του ομαδικού βιασμού της Recy Taylor, μιας αφροαμερικανής νέας γυναίκας, το 1944. Καθώς η Racy επέστρεφε από την εκκλησία, απήχθη και βιάστηκε από έξι λευκούς, οι οποίοι στη συνέχεια της έδεσαν τα μάτια και την απείλησαν να μην μιλήσει. Παρά το ότι οι ένοχοι βρέθηκαν, δεν παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

Η γυναίκα αυτή πέθανε παραπονεμένη γι’ αυτή την τεράστια αδικία εναντίον της, πριν 10 ημέρες, στα 97 της χρόνια.

Για πολλά χρόνια οι γυναίκες φοβόνταν να αντισταθούν, γιατί δεν είχαν δύναμη και δεν έβρισκαν το δίκιο τους, όμως τώρα “ο χρόνος τους τελείωσε”, είπε, αναφερόμενη στην καινούρια καμπάνια και την οργάνωση ώστε όλες οι γυναίκες, και οι “ταπεινές”, να μπορούν να προσφυγουν στα δικαστήρια σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ή βιασμού.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας απομαγνητοφωνημένο, στο Μωβ, στην αγγλική γλώσσα.

Από τον Guardian της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου 2017