Μίκα Χαρίτου-Φατούρου – φόρος τιμής

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Πόση ικανοποίηση θα ένιωθε στις μέρες μας η διακεκριμένη επιστήμων με την άνθιση όλων αυτών των κινημάτων καταγγελίας της βίας κατά των γυναικών, αφού η ίδια πρωτοστάτησε στο σοβαρό αυτό θέμα.

Η Μίκα Χαρίτου – Φατούρου ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ διακεκριμένη ελληνίδα ψυχολόγος, διεθνώς γνωστή για τις μελέτες της περί ψυχολογίας των κρατικών οργάνων καταστολής, υπήρξε από τις πρωτεργάτριες της Κλινικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα.

Συμμετείχε σε φεμινιστικές συγκεντρώσεις, αφού είχε φεμινιστική ευαισθησία, γι’ αυτό εξάλλου ασχολήθηκε και με τη συμβουλευτική για κακοποιημένες γυναίκες. Όταν μιλούσε σ’ αυτές τις συγκεντρώσεις, έβαζε την ψυχολογική διάσταση του προβλήματος της κακοποίησης, τόσο για την κακοποιημένη γυναίκα, όσο και για τον κακοποιητή άνδρα.

Σημαντική γυναικεία προσωπικότητα στο χώρο της Αριστεράς αλλά και του φεμινισμού η Μίκα Χαρίτου – Φατούρου έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιανουαρίου του 2014

Οι δραστηριότητες και οι ενέργειές της συνέβαλαν στη σύνδεση της ψυχολογίας με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και αποτυπώνονται, σε μελέτες της και βιβλία για την ψυχοθεραπεία, όπως μεταξύ άλλων, η συμβουλευτική γυναικών.

Πηγή:https://tomov.gr/2015/01/15/Μίκα Χαρίτου – Φατούρου 1931 – 2014