Συνεχίζεται ο αγώνας για την κτάργηση των πυρηνικών

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ πρώτη βουλεύτρια από την Ελλάδα που υπέγραψε την Έκκληση προς τις Κυβερνήσεις να υπογράψουν στον ΟΗΕ την ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ των πυρηνικών όπλων

Μετά την απροθυμία των ΝΑΤΟικών κρατών να υπογράψουν την Συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων , η οποία υπερψηφίστηκε στον ΟΗΕ στις 7-7-2017 η τιμημένη με ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2017 ICAN αποφάσισε να προστρέξει στους βουλευτές τόσο των εθνικών Κοινοβουλίων όσο και τους ευρωβουλευτές κάθε κράτους.

Έτσι μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2018 σχεδόν 600 βουλευτές υπέγραψαν την Έκκληση http://www.icanw.org/projects/pledge/
Συγκεκριμένα είχαν υπογράψει ανά κράτος
Australia – 86
Belgium – 8
Cameroon – 3
Canada – 13
Costa Rica – 35
DRC – 1
Finland – 29
Germany – 2
Iceland – 17
Italy – 243
Liechtenstein – 1
Malaysia – 2
Netherlands – 6
Portugal – 1
Slovenia – 1
Spain – 1
Sweden – 10
Switzerland – 1
Uganda – 1
United Kingdom – 134
​Total – 595​

Δυστυχώς από την Ελλάδα και παρά τις προσπάθειές μας και αν και είχαμε γίνει πρόσφατα δεκτοί και από τον αντιπρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου κο Δουζίνα ΚΑΝΕΝΑΣ έλληνας βουλευτής (ούτε από την αντιπολίτευση) δεν είχε υπογράψει.

Σήμερα ενημερωθήκαμε ότι η κα Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι η πρώτη ελληνίδα βουλεύτρια που υπέγραψε. Την ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε η πλειοψηφία των βουλευτών αν ακολουθήσει το παράδειγμά της αφού ΟΛΑ τα κόμματα κατά τις δυο συναντήσεις που είχαν με τους Χιμπακούσα δήλωναν ότι είναι υπέρ της εξαφάνισης των πυρηνικών από τον πλανήτη.

Ας σημειωθεί ότι για να γίνει ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΟΜΟΣ η ψηφισμένη Συνθήκη απαιτούνται 50 υπογραφές κρατών μελών. Προχθές υπέγραψε το Μεξικό ανεβάζοντας σε 46 τον αριθμό των κρατών, που έχουν ήδη υπογράψει.

Ας σημειωθεί ότι αναμένεται και η υπογραφή της Κύπρου η οποία σε αντίθεση με την Ελλάδα είχε ψηφίσει ΝΑΙ σε κάθε στάδιο για την προώθηση της συγκεκριμένης Συνθήκης.

Η πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW και αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Το κείμενο είναι Δελτίο Τύπου της 17-1-18 που στάλθηκε από την υπογράφουσα