Παρουσιαστές του BBC δέχτηκαν μείωση μισθού για λόγους ισότητας

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Όταν μιλάμε για ισότητα αμοιβών, πάντα διεκδικούμε ισότητα προς τα επάνω και όχι μείωση αμοιβών των ανδρών, κάτι που αποτελεί καλό παράδειγμα για την όποια εργοδοσία. Όταν όμως έχουμε μισθούς σαν αυτούς που αναφέρονται εδώ, το θέμα ξεπερνάει εμάς και, φανταζόμαστε, κάθε γυναίκα δημοσιογράφο του μέσου όρου. Και μπαίνει ζήτημα όχι απλώς ισότητας των φύλων, αλλά και χάσματος ανάμεσα στους κατώτερους και ανώτερους μισθούς κάθε επιχείρησης. Σ.Β.

Έξι άνδρες παρουσιαστές του BBC δέχτηκαν μείωση μισθού για λόγους ισότητας

Το BBC, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν αποκαλύφθηκαν οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του, ανακοίνωσε σήμερα ότι έξι άνδρες παρουσιαστές δέχτηκαν να υποστούν μείωση μισθού.

«Είμαστε ευγνώμονες απέναντι στους Χιου Έντουαρντς, Νίκι Κάμπελ, Τζον Χάμφρις, Τζον Σόπελ, Νικ Ρόμπινσον και Τζέρεμι Βάιν, που δέχτηκαν να μειωθεί ο μισθός τους», ανέφερε εκπρόσωπος του δημόσιου βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

Οι έξι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές λάμβαναν ετήσιο μισθό από 200.000 μέχρι 750.000 λίρες (228.000-858.000 ευρώ).

«Οι λεπτομέρειες αυτών των αλλαγών θα πρέπει να συζητηθούν και εν ευθέτω χρόνω το BBC θα συζητήσει το θέμα και με άλλους [δημοσιογράφους]», προσέθεσε.

Ο παρουσιαστής Τζον Χάφρις, που λαμβάνει περίπου 600-650.000 λίρες ετησίως, διευκρίνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι συνάδελφοί του έλαβαν αυτοβούλως αυτήν την απόφαση. «To BBC βρίσκεται σήμερα σε πολύ διαφορετική θέση απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Την εποχή εκείνη δεν μας έλειπαν τα χρήματα. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Και νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλες μισθολογικές ανισότητες μεταξύ μας», σχολίασε. Παραδέχτηκε επίσης ότι «πληρωνόταν πολύ καλά επί πολλά χρόνια».

Ωστόσο ο δημοσιογράφος Άμολ Ρατζάν σχολίασε ότι ναι μεν έγινε «ένα πρώτο βήμα», όπως είπε, όμως οι ατομικές αποφάσεις «δεν επιλύουν το γενικό πρόβλημα» των μισθολογικών ανισοτήτων.

Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε την ανακοίνωση του BBC.

«Η πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι επιθυμεί ίσους μισθούς. Κάθε απόφαση του BBC για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι καλοδεχούμενη», είπε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η αρχισυντάκτρια του γραφείου του BBC στην Κίνα υπέβαλε την παραίτησή της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μισθολογικές ανισότητες στη δημόσια τηλεόραση.

ΠΗΓΗ: Διάλογος, Άστρα, Χαραυγή (από Κύπρο)