Κατακραυγή στην Ινδία μετά το βιασμό 8μηνου θηλυκού βρέφους

Η οργάνωση που αναφέρεται στα πλακάτ, είναι η Πανεθνική Ένωση Φοιτητών /φοιτητριών Ινδίας

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Η ανείπωτη πράξη έγινε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, αλλά βγήκε στη δημοσιότητα την επόμενη μέρα, φυσικά με μεγάλους τίτλους. Η αστυνομία αναφέρει ότι το βρέφος είναι στην εντατική, σε κρίσιμη κατάσταση, και υπέστη πολύωρες εγχειρίσεις. Συνελήφθη 28χρονος ξάδελφος.

Έχουμε φτάσει στο κατώτερο σημείο, αναρωτιούνται στην Ινδία γυναίκες που ασχολούνται με τα θέματα του βιασμού και της κουλτούρας του βιασμού.

Η Επίτροπος του Δελχί για τις γυναίκες, Swati Maliwal, που επισκέφθηκε το βρέφος, περιέγραψε τα τραύματα ως “τρομακτικά”.

Η συζήτηση για τη σεξουαλική βία στην Ινδία, άρχισε μετά τον ομαδικό βιασμό και φόνο φοιτήτριας, το 2012.

Αν όμως δούμε τις κυβερνητικές στατιστικές, τέτοια κακουργήματα δεν είναι σπάνια. Και δυστυχώς οι αριθμοί αυτών που καταγγέλλονται, αυξάνονται ταχύτατα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της επίσημης Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος, το 2016 καταγράφηκαν 19,765 περιπτώσεις βιασμού ανηλίκων, αύξηση κατά 82% σε σύγκριση με την προηγούενη χρονιά, όπου καταγράφηκαν 10,854 υποθέσεις. Φυσικά όταν αναφερόμαστε σε τέτοιους αριθμούς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ινδία είναι η δεύτερη πιο πολυάνθρωπη χώρα του κόσμου, με πληθυσμό ένα δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια κατοίκους.

Η κυρία Maliwal ανέφερε ότι, όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο, οι κραυγές του βρέφους από την εντατική ακούγονταν σε ολόκληρο το νοσοκομείο. Το βρέφος είχε τραύματα στα εσωτερικά της όργανα. “Τι να κάνουμε;” είπε. “Πώς μπορεί το Δελχί να κοιμάται όταν ένα 8μηνο βρέφος βιάζεται στην πόλη; Έχουμε γίνει τόσο αναίσθητοι ώστε να το αποδεχόμαστε απλώς αυτό ως τη μοίρα μας;”.

Επίσης απεύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Narendra Modi όπου αναφέρει ότι απαιτούνται περισσότερη αστυνόμευση και περισσότεροι πόροι για να προστατευθούν τα κορίτσια στη χώρα.

Βελτιώθηκε η κατάσταση των γυναικών κατά τα τελευταία χρόνια;

Από το 2012, μετά τις πολυήμερες διαμαρτυρίες που προκάλεσε ο ομαδικός βιασμός και φόνος 23χρονης φοιτήτριας, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εισάγει αυστηρότερους νόμους εναντίον του βιασμού, στους οποίους περιλαμβάνεται η θανατική ποινή. Οι γυναικείες οργανώσεις, τότε, είχαν ζητήσει την τιμωρία των θυτών αλλά αρνήθηκαν τη θανατική ποινή.

Επίσης, άλλαξε αρκετά η αντιμετώπιση, όπου οι σεξουαλικές επιθέσεις και οι βιασμοί έχουν γίνει θέματα συζήτησης ανάμεσα στους πολίτες και όχι κάτι που κρύβεται κάτω από το χαλί, όπως συνέβαινε πριν.

Το πιο σημαντικό είναι η άρνηση των γυναικών να εγκαταλείψουν τον αγώνα.

Στα επίσημα στοιχεία που αναφέρουμε παραπάνω, να συμπληρώσουμε:

♦ 240 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν στην Ινδία έχουν παντρευτεί πριν τα 18 τους χρόνια.

♦ 53.22% από τα παιδιά που συμμετείχαν σε μια κυβερνητική μελέτη, ανέφεραν ότι έχουν υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική κατάχρηση.

♦ 50% των θυτών αυτών των περιστατικών είναι “άτομα εμπιστοσύνης και φροντιστές κάποιου είδους”

Με πληροφορίες από BBC NEWS 30-1-18 μέσω πηγών της Ινδικής κυβέρνησης και της Unicef