Ινδία: Έως 20 εκατομμύρια τα ανεπιθύμητα θηλυκά έμβρυα

Τα σοκαριστικά στοιχεία των βιασμών γυναικών στην Ινδία, ακόμα και σε πολύ μικρές ηλικίες, σχετίζονται με το μισογυνισμό που επικρατεί στην τεράστια αυτή χώρα, όπως μας δείχνουν και τα στοιχεία του παρόντος άρθρου. Το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα της χώρας κάνει αγώνα ενάντια στη θηλυκή εμβρυοκτονία, με έκτρωση που αποφασίζεται μετά τον υπέρηχο. Τονίζουν ακόμα όλες τις κοινωνικές συνέπειες από αυτή την πολύ διαδεδομένη πρακτική. Σ.Β.

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Είκοσι ένα εκατομμύρια κορίτσια είναι ανεπιθύμητα από τους γονείς τους στην Ινδία εξαιτίας της εμμονής των οικογενειών να αποκτήσουν γιο. Αυτό είναι το νέο σοκαριστικό στοιχείο που προκύπτει από την ετήσια οικονομική έρευνα που φέρνει στο φως η κυβέρνηση του Νέου Δελχί.

Σύμφωνα με αυτήν, οι οικογένειες στην Ινδία σταματούν να κάνουν παιδιά μόλις αποκτήσουν αγόρι ή τον επιθυμητό αριθμό αγοριών, ενώ η κατακραυγή για τις γυναίκες εκείνες που δεν έχουν αποκτήσει γιο είναι μεγάλη, ιδιαίτερα σε φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και αγροτικές περιοχές, όπου τα κορίτσια δεν πάνε σχολείο και αναγκάζονται από πολύ μικρή ηλικία να παντρευτούν.

Οι λόγοι αυτού του φαινομένου, της προτίμησης για τα αγόρια, δεν είναι μόνο πολιτιστικοί, αλλά κυρίως οικονομικοί, όπως τα έξοδα της προίκας και του γάμου ή η ιδιοκτησία που παραδοσιακά μεταβιβάζεται στους γιούς και όχι στα κορίτσια.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι από το 1991 έως το 2011, ακόμη και όταν ο μέσος όρος των εισοδημάτων αυξήθηκε σε διάφορα κρατίδια της Ινδίας, η προτίμηση οικογενειών να αποκτήσουν γιους δεν μειώθηκε. Στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριγιάνα, που είναι και τα πλουσιότερα στη χώρα, για κάθε 1.200 αγόρια ηλικίας κάτω των επτά ετών αντιστοιχούν 1.000 κορίτσια.

Σε πολλές περιπτώσεις μητέρες που κυοφορούν κορίτσι, ιδιαίτερα εάν έχουν κάνει και άλλο κορίτσι, αναγκάζονται σε άμβλωση από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Η προτίμηση για τα αγόρια διατρέχει όλη την ινδική κοινωνία και δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ πλούσιων και φτωχών κοινωνικών στρωμάτων.

Για το λόγο αυτόν, οι αμβλώσεις είναι πιθανότερο να πραγματοποιηθούν από πιο ευκατάστατες οικογένειες, που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν υπέρηχο για να διαπιστώσουν το φύλο του εμβρύου.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό The Lancet αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες τα κορίτσια (θηλυκά έμβρυα σ.τ.Μ.) που δεν γεννήθηκαν εξαιτίας διακοπής της κύησης υπολογίζονται από 4 έως 12 εκατομμύρια στη χώρα.

Πηγή: in.gr 31-1-18