Γυναίκες στο Ιράν βγάζουν τις μαντίλες και στέκονται ακίνητες

Aλιεύει η Στέλλα Σάμου

Πληθαίνουν καθημερινά οι γυναίκες στο Ιράν που στέκονται σε δρόμους και πλατείες, βγάζουν τις μαντίλες τους και τις ανεμίζουν, σε ένα αυθόρμητο κίνημα διαμαρτυρίας που καθημερινά λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτούνται συνεχώς φωτογραφίες γυναικών που βγάζουν τις μαντίλες. Άλλες στέκονται σιωπηλές, ορισμένες φωνάζουν συνθήματα. Συνήθως σκαρφαλώνουν, πάνω σε ένα καφάο ή σε ένα παγκάκι, για να είναι ορατές και στέκονται εκεί σαν ζωντανά αγάλματα.

Εν τω μεταξύ, ελεύθερη αφέθηκε μετά από έναν μήνα κράτησης μία γυναίκα 31 ετών και μητέρα ενός παιδιού, η οποία είχε συλληφθεί να κυκλοφορεί δημόσια δίχως μαντήλα.

Την αποφυλάκιση της γυναίκας ανακοίνωσε η δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ – η οποία έχει τιμηθεί το 2012 με το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία του πνεύματος, που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μία εβδομάδα νωρίτερα η δικηγόρος είχε διατυπώσει την ανησυχία της σχετικά με την τύχη της γυναίκας.

Σε φωτογραφίες βίντεο είδαν το «φως» της δημοσιότητας, το «κορίτσι της οδού Ενγκελάμπ» -όπως χαρακτηρίστηκε στο Διαδίκτυο- διακρίνεται σε διασταύρωση αυτού του δρόμου της Τεχεράνης με το κεφάλι της ακάλυπτο, παρά τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που έχει επιβληθεί στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση το 1979.

Οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί την 27η Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν από τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις του Ιράν.

Μετά από εκείνη την πρώτη «ασκεπή» διαμαρτυρία, παντού γυναίκες πετάνε τις μαντίλες τους, διαμαρτυρόμενες έτσι στην καταπίεση που αισθάνονται και στις διακρίσεις που υφίστανται από το σιιτικό θεοκρατικό ισλαμιστικό καθεστώς.

Να σημειωθεί ότι οι Ιρανές ήταν από τις πλέον χειραφετημένες γυναίκες πριν το 1979, όταν και επιβλήθηκε ισλαμιστικό καθεστώς στη χώρα ανατρέποντας τον βασιλιά (σάχη) Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί.

ΠΗΓΗ: Tribune 30-1-2018