6/2: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής – Καμία ανοχή στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων!

Γράφει η Αλεξία Τσούνη

Η κλειτοριδεκτομή είναι ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων γίνεται για μη ιατρικούς λόγους, δεν οφελεί σε τίποτα την υγεία των κοριτσιών και των γυναικών, αντιθέτως, είναι επικίνδυνη έως θανατηφόρα πρακτική, με καταστροφικές συνέπειες για την σωματική και ψυχική υγεία των κοριτσιών και των γυναικών, και την σεξουαλική τους ζωή. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία που ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο, και προβλήματα ούρησης, χρόνιους πόνους, κύστεις, λοιμώξεις, καθώς και επιπλοκές στον τοκετό και αυξημένο κίνδυνο θανάτων των νεογέννητων.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί ξεκάθαρα βασανιστήριο, κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών. Είναι μορφή «σεξουαλικού ευνουχισμού» του κοριτσιού για να υποδηλώσει την απόλυτη υποταγή στον μελλοντικό της σύζυγο.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων εφαρμόζεται κυρίως στα νεαρά κορίτσια από την βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 15 ετών, και μπορεί να ποικίλλει από χώρα σε χώρα καθώς και ανάμεσα σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και φυλές της ίδιας χώρας. Υπάρχουν οι εξής τύποι ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων:

1. Κλειτοριδεκτομή: Μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας  ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μόνο της ακροβυστίας (ανάλογη της περιτομής).

2. Εκτομή: Μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και των μικρών χειλέων, με ή χωρίς εκτομή των μεγάλων χειλέων. Πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο τρόπο «γυναικείας περιτομής», σε ένα ποσοστό 80% σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

3. Αγκτηριασμός:  Στένεμα του κολπικού ανοίγματος με συρραφή και εκτομή των μικρών ή μεγάλων χειλέων, με ή χωρίς κλειτοριδεκτομή. Μετά τη συρραφή της εισόδου του κόλπου, αφού προηγουμένως «ξυστεί» εσωτερικά, ώστε να κολλήσει με την επούλωση του τραύματος, το μόνο που απομένει, είναι μια μικροσκοπική τρύπα, από την οποία περνούν τα ούρα και το αίμα της περιόδου. Την πρώτη νύχτα του γάμου, ο άνδρας χρειάζεται πολλές φορές να ανοίξει με μαχαίρι την είσοδο του γυναικείου κόλπου.

4. Άλλα: Όλες οι επιβλαβές διαδικασίες για μη ιατρικούς λόγους όπως, τρυπήματα, εκτομές, εκδορές και καυτηριασμός των γεννητικών οργάνων.

Ο γενετήσιος ακρωτηριασμός των γυναικών είναι διαδεδομένος κυρίως μεταξύ των μουσουλμανικών πληθυσμών χωρών της Αφρικής και της Ασίας (χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στο Κοράνι), αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι διαδεδομένος και μεταξύ χριστιανών και οπαδών ανιμιστικών θρησκειών (π.χ. στην Αιθιοπία και στην Ερυθραία). Οι απαρχές του δεν είναι γνωστές, όμως σε γενετήσιο ακρωτηριασμό γυναικών στην Αίγυπτο, αναφέρονται ο Στράβωνας, ο Φίλων ο Αλεξανδρεύς, ο Γαληνός και ο Αέτιος ο Αμιδηνός. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους, ενώ ο Στράβων στους ελληνιστικούς χρόνους την αποκαλεί «γυναικεία περιτομή».

Σήμερα 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί μια μορφή κλειτοριδεκτομής σε 30 χώρες (δείτε τον χάρτη εδώ). Η συντριπτική πλειοψηφία στην Αφρική, αλλά και στην Ασία (Ινδονησία) και στη Μέση Ανατολή (Υεμένη, Ιράκ). Αναλυτικά:

Σομαλία 98%, Γουινέα 97%, Τζιμπουτί 93%, Σιέρα Λεόνε 90%, Αίγυπτος και Σουδάν 87%, Μαλί και Ερυθραία 83%, Μπουρκίνα Φάσο 76%, Γκάμπια 75%, Μαυριτανία 67%, Αιθιοπία 65%, Λιβερία 50%, Ινδονησία 49%, Γουινέα Μπισάου 45%, Ακτή Ελεφαντοστού και Τσαντ 38%, Νιγηρία 25%, Σενεγάλη και Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία 24%, Κένυα 21%, Υεμένη 19%, Τανζανία 10%, Μπενίν 9%, Ιράκ 8%, Τογκό 5%, Γκάνα 4%, Νίγηρας 2%, Καμερούν και Ουγκάντα 1%.

Ακόμα και στην Ευρώπη, υπάρχουν κορίτσια που στέλνονται στο εξωτερικό κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, όπου εξαναγκάζονται σε κλειτοριδεκτομή, ώστε να διασφαλιστεί είτε η ικανότητά τους να παντρευτούν, είτε η κοινωνική τους θέση.

Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φεμινιστικές οργανώσεις αγωνίζονται χρόνια τώρα για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα εναντίον των κοριτσιών και των γυναικών!

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 6η Φεβρουαρίου «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής», για να ευαισθητοποιήσει το διεθνές κοινό. Τον Δεκέμβριο του 2012 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ψήφισμα για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των παιδιών. Στις 8 Αυγούστου του 2016, το Κοινοβούλιο της Αφρικανικής Ένωσης στο οποίο συμμετέχουν 54 αφρικανικά κράτη (εκτός από το Μαρόκο που δε συμμετέχει), ενέκρινε την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, αποφασίζοντας ταυτόχρονα ένα σχέδιο δράσης που στοχεύει στην εξάλειψή του.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ποινικοποιεί όχι μόνο την εφαρμογή αλλά και την προτροπή σε κλειτοριδεκτομή.

Πηγές:

https://data.unicef.org/topic/child-protection/female-genital-mutilation/#

https://www.unicef.org/protection/57929_94552.html

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs241/en/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BA%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD_%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%89%CE%BD

http://el.science.wikia.com/wiki/%CE%9A%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AE

https://www.sansimera.gr/worldays/195

Η Αφρικανική Ένωση απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε όλη την ήπειρο