Και στην OXFAM αποκαλύφθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις

Νέες αποκαλύψεις κατά της Oxfam για σεξουαλικές επιθέσεις

Περαιτέρω διάσταση παίρνει το σεξουαλικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστές υψηλόβαθμους και χαμηλόβαθμους εργαζομένους της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Η Oxfam δέχεται νέες πιέσεις μετά τις καταγγελίες πρώην στελέχους της ότι είχε εκφράσει, χωρίς αποτέλεσμα, ανησυχίες για μια «κουλτούρα σεξουαλικής κακοποίησης» μεταξύ εργαζομένων στην οργάνωση.

Οι νέες καταγγελίες αφορούν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης μεταξύ εργαζομένων της οργάνωσης στο νότιο Σουδάν και έρχονται μετά την αποκάλυψη των Times του Λονδίνου ότι υπάλληλοι της Oxfam, που βρίσκονταν στην Αϊτή το 2011 με υποτιθέμενη αποστολή να συνδράμουν τον τοπικό πληθυσμό μετά τον πολύνεκρο καταστροφικό σεισμό, οργάνωναν πάρτι σεξουαλικών οργίων και πλήρωναν τακτικά ιερόδουλες, ακόμα και ανήλικες.

Σήμερα η Έλεν Ίβανς, επικεφαλής της έρευνας για τις καταγγελίες το διάστημα 2012-2015, δήλωσε στο Channel 4 ότι οι υποθέσεις κακοποίησης που είχαν περιέλθει σε γνώση της περιλαμβάνουν και μια γυναίκα, η οποία είχε υποχρεωθεί σε σεξουαλική συνεύρεση με αντάλλαγμα ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ίβανς δέχτηκε τρεις καταγγελίες μέσα σε μια μόλις ημέρα τον Φεβρουάριο του 2015. Σε μια περίπτωση μια έφηβη εθελόντρια δέχτηκε επίθεση από έναν εργαζόμενο της οργάνωσης σε ένα κατάστημα της Oxfam στη Βρετανία.

Ερευνα που πραγματοποίησε η Oxfam μεταξύ εργαζομένων της σε τρεις χώρες, περιλαμβανομένου του Νότιου Σουδάν, έδειξε ότι περίπου το 10% από αυτούς είχαν δεχτεί σεξουαλική επίθεση και άλλοι είχαν υπάρξει μάρτυρες ή θύματα απόπειρας βιασμού από συναδέλφους τους, είπε η Ίβανς.

Το 7% του προσωπικού της οργάνωσης στο Νότιο Σουδάν, δηλαδή τέσσερις εργαζόμενοι, απάντησαν ότι υπήρξαν μάρτυρες βιασμού ή απόπειρας βιασμού στον οποίο εμπλέκονταν συνάδελφοί τους.
Αγνόησαν τις καταγγελίες

Μπορεί η Ίβανς να κατήγγειλε τους επικεφαλής της οργάνωσης για ανοχή απέναντι στην σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από εργαζόμενους, ωστόσο οι εκκλήσεις της για έρευνες αγνοήθηκαν, με αποτέλεσμα να υποβάλλει την παραίτησή της.

Η ίδια ζήτησε να μεταφερθούν τα συμπεράσματά της στην κορυφή της ηγεσίας της οργάνωσης, αλλά η συνάντηση ματαιώθηκε και ο επικεφαλής της Oxfam Μαρκ Γκόλντρινγκ υποστήριξε ότι με τη συζήτηση της έκθεσής της δεν θα προέκυπτε κάποια εξέλιξη.

Η Ίβανς, που σήμερα είναι τοπική σύμβουλος, εξέφρασε την απογοήτευσή της. «Αισθάνθηκα ότι η αποτυχία μας για επαρκή οικονομική βοήθεια εξέθεσαν ανθρώπους σε κίνδυνο. Πασχίζω να κατανοήσω γιατί δεν απάντησαν άμεσα σε εκείνη την έκκλησή μου για επιπλέον βοήθεια», είπε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά η Ίβανς, είπε ότι η οργάνωση απάντησε ότι η έρευνα της ώθησε την Oxfam να λάβει συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται ζητήματα «προστασίας».

Και ανήλικα θύματα

Ακόμη, το Channel 4 επικαλέστηκε επίσης και στοιχεία που δείχνουν επτά κρούσματα «ανάρμοστης συμπεριφοράς με θύματα παιδιά» σε καταστήματα της οργάνωσης κατά το διάστημα 2013/14.

Μια από τις περιπτώσεις αυτές, όπως είπε η Ίβανς, αφορά έναν ενήλικα εθελοντή, ο οποίος φέρεται να πραγματοποίησε σεξουαλική επίθεση σε βάρος ενός παιδιού, υπόθεση που έφτασε στα δικαστήρια.

Το κατώτερο όριο ηλικίας που θέτει η οργάνωση για τους εθελοντές είναι 14 ετών.

Μετανιώνουν, αλλά…

Τώρα η Oxfam, μια από τις γνωστότερες διεθνείς ΜΚΟ με προγράμματα αρωγής σε ολόκληρο τον κόσμο, κινδυνεύει να χάσει την χρηματοδότηση από την βρετανική κυβέρνηση εξαιτίας των καταγγελιών για το σκάνδαλο.

«Μετανιώνουμε που δεν αντεπεξήλθαμε στις ανησυχίες της Έλεν πολύ νωρίτερα και (παρέχοντας) περισσότερους πόρους», αναφέρεται σε ανακοίνωση. «Διπλασιάσαμε τον αριθμό των προσώπων σε τέσσερα στην αφοσιωμένη στην προστασία ομάδα μας και βρισκόμαστε στη διαδικασία πρόσληψης δύο ακόμη εργαζομενων», προστίθεται.

Όμως, η Επιτροπή Φιλανθρωπικών Οργανώσεων λέει ότι τα έγγραφα που υπέβαλε η Oxfam υποδηλώνουν ότι η φιλανθρωπική οργάνωση μπορεί να μην έχει «αποκαλύψει πλήρως και ειλικρινά τις ουσιαστικές λεπτομέρειες σχετικά με τους τότε ισχυρισμούς».

Παράλληλα, οι Εργατικοί διαμηνύουν ότι οι Βρετανοί υπουργοί έχουν «σοβαρές ερωτήσεις για να απαντήσουν».

Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Πένι Λόρενς παραιτήθηκε χθες Δευτέρα λίγο μετά τη συνάντηση των ηγετικών στελεχών της Oxfam με την υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντοντ.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών, 13-2-2018

Το βίντεο που ακολουθεί από την ιστοσελίδα της OXFAM. Η ομιλήτρια, είναι η Γενική Διευθύντρια σε παγκόσμιο επίπεδο.