«Δεν είναι βιασμός όταν μια γυναίκα προωθεί την καριέρα της μέσω σεξ»

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Είναι προκλητικά κυνικές οι δηλώσεις που ακολουθούν, του κατηγορούμενου για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιαμούς Χάρβεϊ Γουάινστιν, που έκανε μέσω δικηγόρου του. Και κρύβουν μια τρομακτική αλήθεια, ότι μπροστά στην εξουσία και στο χρήμα οι γυναίκες είναι παγιδευμένες. Γιατί όλες αυτές οι γυναίκες δεν κατάγγελαν πριν από 10 ή 20 χρόνια που αναφέρουν γι’ αυτά τα περιστατικά; Ρωτούν οι υπερασπιστές των θυτών. Γιατί τότε υπήρχε απόλυτη ασυλία, ακόμα και αν τις πίστευαν, σπάνιο μπροστά σε ένα ισχυρό πρόσωπο, θα έχαναν κάθε δυνατότητα για καριέρα. Σήμερα αυτές οι καταγγελίες είναι ομαδικές, είναι ολόκληρο κίνημα, αυτό τους δίνει τη δύναμη. Βγάζουν στην επιφάνεια μια καταπιεσμένη οργή, ένα ψυχικό βάσανο για όλες αυτές που κατάγγειλαν, και για πολλές που δεν κατάγγειλαν ακόμα ή δεν θα τολμήσουν να καταγγείλουν ποτέ. Όταν έγιναν οι καταγγελίες εναντίον του Ντομινίκ Στρος-Καν (που συμπτωματικά είχε τον ίδιο δικηγόρο), μετά την σύλληψή του, από αρκετές γυναίκες, κάποιοι αλλά και κάποιες έλεγαν ότι είναι ψέματα. Ότι οι καταγγέλλουσες θέλουν να ακουστεί το όνομά τους. Να που η απόφαση πολλών γυναικών για αναδρομικές καταγγελίες έγινε δύναμη, λόγω της νέας ανόδου του φεμινιστικού κινήματος. Σ.Β.

Αν μια γυναίκα «αποφασίσει να έχει σεξουαλικές σχέσεις για να προωθήσει την καριέρα της», αυτό δεν συνιστά «βιασμό» υποστηρίζει ο δικηγόρος του αμερικανού παραγωγού, Χάρβεϊ Γουάινστιν, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Times.

«Αν μια γυναίκα αποφασίζει ότι χρειάζεται να έχει σεξουαλικές επαφές με έναν παραγωγό του Χόλιγουντ ώστε να προωθήσει την καριέρα της, και το κάνει, και το βρίσκει αηδιαστικό, αυτό δεν είναι βιασμός» είπε ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν. «Πήρατε την εκούσια απόφαση ότι είστε έτοιμες να κάνετε κάτι που σας είναι προσωπικά αποκρουστικό με σκοπό να προωθήσετε την καριέρα σας, δεν είναι έγκλημα» επέμεινε ο δικηγόρος.

«Η προώθηση μέσω του καναπέ δεν εφευρέθηκε από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν» συνέχισε ο Μπράφμαν, εξηγώντας ότι η κινηματογραφική βιομηχανία είχε ήδη αυτή τη φήμη «πολύ πριν γεννηθεί ο ίδιος».

Περισσότερες από εκατό γυναίκες, μεταξύ των οποίων διάσημες ηθοποιοί, όπως η Άσλεϊ Τζουντ, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Σάλμα Χάγιεκ κατηγορούν τον Γουάινστιν ότι τις παρενόχλησε ή τις βίασε.

Ορισμένες από αυτές τις καταγγελίες αφορούν γεγονότα που συνέβησαν πριν από πολλά χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες. Έρευνες σε βάρος του 65χρονου παραγωγού διεξάγονται από τις αστυνομικές αρχές της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες και του Λονδίνου αλλά μέχρι στιγμής δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οι δικηγόροι του ισχυρίζονταν εξ’ αρχής ότι οι σεξουαλικές σχέσεις του με όλες αυτές τις γυναίκες ήταν συναινετικές.

Ο Μπράφμαν είχε εκπροσωπήσει τον πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, όταν τον κατήγγειλε για επίθεση μια καμαριέρα του ξενοδοχείου Sofitel και κατάφερε να μπει η υπόθεση στο αρχείο.

Τον Φεβρουάριο ο δικηγόρος είχε δηλώσει ότι «η συμπεριφορά του Χάρβεϊ Γουάινστιν δεν ήταν άμεμπτη αλλά δεν υπάρχει τίποτα το εγκληματικό σ’ αυτήν και όταν ολοκληρωθεί η έρευνα θα φανεί ότι προώθησε περισσότερες γυναίκες σε ρόλους-κλειδιά από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος του (κινηματογραφικού) τομέα».

ΠΗΓΗ: in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ