ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για τις 8 Mάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας:

ΑΔΕΔΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διαδηλώνουμε ενάντια στον σεξισμό και στα μνημόνια

Η 8η Μάρτη είναι η μέρα όλων των γυναικών που καταπιέζονται πολλαπλά, στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο, στον δημόσιο χώρο. Οι νέες, οι εργαζόμενες, οι φοιτήτριες, οι μητέρες, οι σύζυγοι, οι ΛΟΑΤΚΙΑ, οι ΑΜΕΑ, οι πρόσφυγες και μετανάστριες, έχουν κάθε λόγο στις 8 Μάρτη, να κατέβουν στο δρόμο, να θυμίσουν και να θυμηθούν ότι χωρίς αυτές ο κόσμος δεν γυρνά.

Η γυναικεία καταπίεση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα, ούτε στην «πολιτισμένη δύση». Η οικονομική κρίση έχει φέρει στην επικαιρότητα προβλήματα, που υποτίθεται ότι είχαν αντιμετωπιστεί.

Οι γυναίκες είναι οι πρώτες που θα απολυθούν, ειδικά για λόγους εγκυμοσύνης (βλέπε πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) για νομιμότητα ομαδικών απολύσεων και εγκύων), ή γιατί αντιδρούν στη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Είναι επίσης, αυτές που υποφέρουν πιο πολύ από τις περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις, στην υγεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στην εκπαίδευση, στις εποχές της ακραίας λιτότητας. Αυτές που ακόμα πληρώνονται λιγότερο για ίση εργασία με τους άνδρες. Αυτές που καλούνται να φροντίσουν τα άνεργα μέλη της οικογένειας, να εργαστούν στο σπίτι, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες της οικογένειας, αυτές που θα πεθάνουν πρώτες αφού η ενδοοικογενειακή βία βρίσκεται στην πρώτη θέση των αιτιών θνησιμότητας και αναπηρίας των γυναικών στην ίδια την Ευρώπη. Είναι αυτές που δέχονται σεξουαλική παρενόχληση στον δρόμο, αυτές που δέχονται ακόμα πιο έντονα την επίθεση όταν είναι ΛΟΑΤΚΙΑ γυναίκες, μετανάστριες, ΑμεΑ, άνεργες, γιατί η φωνή τους δεν ακούγεται, γιατί δύσκολα θα γίνουν πιστευτές. Είναι αυτές που θα συρθούν στα δικαστήρια επειδή αμύνθηκαν την ώρα του βιασμού. Και ακόμα είναι αυτές που πρέπει να απολογηθούν στον δημόσιο χώρο, να ασχοληθούν λιγότερο με το συνδικαλισμό και τους αγώνες γιατί δεν υπάρχει χρόνος.

Τα μνημόνια και οι περιοριστικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων έχουν φέρει τις γυναίκες σε ακόμα δυσμενέστερη θέση, με τις απαιτήσεις όλων από εκείνες να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να υπερασπιστεί τις γυναίκες, να προστατεύσει το «μισό» δυναμικό του, να εξασφαλίσει τις συνθήκες να παραμείνουν οι γυναίκες στην εργασία τους, διεκδικώντας την απόλυτη ισότητα στην εργασία, την ενίσχυση των κοινωνικών παροχών αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας γυναικών και ανδρών εργαζομένων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θέλοντας να τιμήσει, τις γυναίκες όχι μόνο μια μέρα, αλλά κάθε μέρα, θα συνεχίζει να αγωνίζεται για:

· παιδικούς σταθμούς στους χώρους δουλειάς

· πραγματική δημόσια- δωρεάν παιδεία & υγεία

· δωρεάν ολοήμερα σχολεία και παιδικούς σταθμούς

· παροχή παιδικών κατασκηνώσεων

· προστασία της μητρότητας

· ίση αμοιβή για ίση εργασία

· κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί στη συγκέντρωση που διοργανώνεται στις 8 Μάρτη, 6μμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος και καλεί τα Νομαρχιακά Τμήματα, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία να αναδείξουν με κάθε τρόπο την παγκόσμια μέρα της γυναίκας και τα σύγχρονα αιτήματα της εργαζόμενης γυναίκας.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΓΣΕΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΣΕΕ: 8 ΜΑΡΤΗ- Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Τα Συνδικάτα υπερασπίζονται δυναμικά τα θύματα διακρίσεων στην εργασία
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7/3/18

ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η ΓΣΕΕ απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχες, μετανάστριες, πρόσφυγες που σηκώνουν το βάρος του πολλαπλού τους ρόλου σ’ένα πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που θεωρεί ότι έχει εξασφαλισθεί η ισότητα φύλου και οι ίσες ευκαιρίες, μόνο με την αναφορά τους στη νομοθεσία και σε διακηρύξεις ισότητας.
Φέτος 8 Μάρτη 2018, το μήνυμα της ΓΣΕΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της αφορά στην ευθύνη των συνδικάτων να φέρουν στο φως τις διακρίσεις στην εργασία. Το μήνυμα της ΓΣΕΕ είναι καθαρό και σαφές:

Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι υπόθεση ΟΛΩΝ. Τα συνδικάτα θέλουν, πρέπει και μπορούν να παλέψουν για την έμπρακτη εφαρμογή της ισότητας φύλου και της ίσης μεταχείρισης στην εργασία.

Η ΓΣΕΕ καλεί όλο το συνδικαλιστικό Κίνημα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες να αξιοποιήσουμε τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας (αρθ. 22 ν. 3896/2010, αρθ. 8 ν. 4443/2016) και να φέρουμε στο φως περιπτώσεις παράνομων διακρίσεων που μας γίνονται γνωστές, ανεξάρτητα από την ιδιότητα μέλους του θύματος πράξης διάκρισης, παρενόχλησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας στο χώρο εργασίας, εμπορίας ή αναγκαστικής εργασίας.
Οι διατάξεις αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα να υποβάλουμε στο όνομα του θύματος των διακρίσεων, εφόσον συναινεί, προσφυγές στις αρμόδιες Αρχές, δηλαδή στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στο Συνήγορο του Πολίτη ή/και στα Δικαστήρια, όπως και να ασκούμε παρεμβάσεις υπέρ του θύματος ενώπιον των Αρχών ή/ και των Δικαστηρίων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του λόγω παράνομης διάκρισης για πραγματικά ή νομιζόμενα χαρακτηριστικά στη βάση των παρακάτω λόγων:

– το φύλο, την οικογενειακή ή την κοινωνική κατάσταση, την εγκυμοσύνη
– τη φυλή, το χρώμα, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τις γενεαλογικές καταβολές
– τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις
– την αναπηρία ή τη χρόνια πάθηση
– την ηλικία
– τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου

Η παρουσία των συνδικάτων είναι πολύτιμη τόσο για τη βοήθεια στο θύμα διάκρισης, όσο και για την παρακολούθηση της αυστηρής τήρησης της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία διαδικασίας ελέγχου (αντιστροφή βάρους απόδειξης στον εργοδότη, προστασία από αντίποινα, επιβολή προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων).

Για τη συμβολή στην καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης των υποθέσεων, τα σωματεία μπορούν να ενημερώνουν τη ΓΣΕΕ στο equality@gsee.gr για την υποβολή καταγγελιών στο ΣΕΠΕ και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων στην εργασία.

Με διαρκή σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης και στα θέματα διακρίσεων:

• το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, ΚΕΠΕΑ/ ΓΣΕΕ http://www.kepea.gr
• το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/

Η ΓΣΕΕ στηρίζει και την καμπάνια της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για «την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» με την ευκαιρία του εορτασμού της 8ης Μαρτίου 2018 .

Η δύναμη είναι στα χέρια μας, στα συνδικάτα και στους συλλογικούς αγώνες για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας, την ουσιαστική εφαρμογή της ισότητας φύλου, για την άρση των στερεοτύπων, για την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ