21,5 χρόνια κάθειρξη στο Εφετείο του βιαστή των Εξαρχείων

Στη φωτό η διαμαρτυρία μας έξω από το πρώτο δικαστήριο για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Σήμερα 8 του Μάρτη εκδικάστηκε στο Εφετείο η υπόθεση του κατά συρροήν βιαστή των Εξαρχείων. Για δεύτερη φορά ζητήθηκε διακοπή ή αναβολή, ενώ στην προηγούμενη δικάσιμο είχε επίσης ζητηθεί, αλλά το Εφετείο δεν είχε δεχθεί ούτε την αναβολή ούτε τη διακοπή της δίκης. Ο καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό, όμως, είχε άλλα τρικ στο τσεπάκι. Μόλις ξεκίνησε η δίκη, επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας επειδή έχει άσθμα, σύντομα ήρθε γιατρός και ακολούθησε μεταφορά του στο νοσοκομείο οπότε δόθηκε η σημερινή ημερομηνία για τη δίκη. Η σημερινή διακοπή ζητήθηκε με το αιτιολογικό ότι ο ίδιος ήταν άρρωστος, και ότι ο δικηγόρος του ήταν άρρωστος.

Η δίκη έγινε απόντος του κατηγορούμενου αλλά και των συνηγόρων του. Υπήρξαν μόνο δύο μάρτυρες υπεράσπισής του, οι οποίοι έπεφταν σε τόσες πολλές αντιφάσεις, που η εισαγγελέας ζήτησε την διακοπή της μαρτυρίας τους. “Δεν μπορούμε να κοροϊδευόμαστε εδώ μέσα”, είπε. Μάλιστα για τον έναν μάρτυρα ζήτησε να κρατηθεί για ψευδορκία, κάτι που έγινε, ενώ για τη δεύτερη μάρτυρα, που είναι μεγάλης ηλικίας γυναίκα και έχει προχωρημένο καρκίνο όπως ήταν γνωστό και από την προηγούμενη δίκη, η ίδια εισαγγελέας είπε ότι θα σας κρατούσα κι εσάς αλλά σέβομαι την υγεία σας, και σας ζητώ να βγείτε από την αίθουσα. Παρά την πραγματική κοροϊδία του δικαστηρίου από τους δύο μάρτυρες, να πούμε ότι η εισαγγελέας εξάντλησε κάθε όριο αυστηρότητας.

Τα θύματα των βιασμών δεν προσήλθαν σε αυτή τη δίκη, και ζητήθηκε να διαβαστούν οι απολογίες τους από τις προηγούμενες. Οι δύο δικηγόροι της πολιτικής αγωγής είπαν ότι είναι μεγάλη βάσανος για τις δύο αυτές νέες γυναίκες να ξαναζούν το μαρτύριό τους, και ότι γι’ αυτό δεν μπορούσαν να προσέλθουν. Μόνο μια μάρτυρας κατέθεσε και αυτή τη φορά, υπέρ των θυμάτων.

Τέλος, η εισαγγελέας στην πρότασή της ζήτησε να κρατηθεί η προηγούμενη ποινή, που ήταν 21,5 χρόνια κατά συγχώνευση, για δικαστική απέλαση μετά την απελευθέρωση του βιαστή και δυνατότητα επιστροφής στη χώρα μετά από 10 χρόνια από την απελευθέρωσή του.

Η έδρα δέχθηκε την εισήγηση της εισαγγελέως, αλλά με πλειοψηφία 5-2 και όχι ομοφωνία. Οι δύο από τους δικαστές που μειοψήφισαν ζήτησαν χαμηλότερη ποινή. Ο μάρτυρας που είχε κρατηθεί για ψευδορκία τελικά απελευθερώθηκε αλλά του έγιναν συστάσεις ότι η συμπεριφορά του ήταν απαράδεκτη.

Έληξε θετικά λοιπόν σήμερα, τη συμβολική ημέρα των γυναικείων δικαιωμάτων, αυτό το δικαστήριο με δικαίωση των θυμάτων του βιαστή των Εξαρχείων.
Η απόφαση βέβαια προκάλεσε ικανοποίηση στις αλληλέγγυες που ήμασταν παρούσες, από το Μωβ και την Καμιά Ανοχή.

Πάντως, πάντα λέμε ότι είναι θλιβερό να υπάρχουν τέτοια κακουργήματα, και προσμένουμε την ημέρα που θα καταργηθούν οι νόμοι, τα δικαστήρια και οι φυλακές, και που η αυτονομία των γυναικών αλλά και η γενικότερη κοινωνική δικαιοσύνη θα οδηγήσει σε μια κοινωνία “Πέραν του δικαίου”.

Δείτε προηγούμενα δημοσιεύματά μας για την υπόθεση:

Τα θύματα του βιαστή των Εξαρχείων ζητούν δικαιοσύνη, και όχι αναβολές

Αποδόθηκε δικαιοσύνη για τα δύο θύματα του βιαστή των Εξαρχείων

Διακόπηκε σήμερα η έφεση του βιαστή των Εξαρχείων