Το Μωβ στην εκπομπή Η Φωνή του Γίγαντα και ο Φόβος του Νάνου στο Μεταδεύτερο

Ευχαριστούμε πολύ τον Χρήστο Κορολή και τον Νίκο Αγαπάκη για την πρόσκληση και την ενδιαφέρουσα συζήτηση στην εκπομπή Η Φωνή του Γίγαντα και ο Φόβος του Νάνου στο Μεταδεύτερο (www.metadeftero.gr). Από το Μωβ μίλησαν η Ιρέν Κόντου και η Σίσσυ Βωβού.

Νίκος Αγαπάκης
«Στις 8 Μαρτίου 1857 στη Νέα Υόρκη εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας και ράφτριες διαδήλωσαν για τις ώρες εργασίας, τις ίσες ευκαιρίες και κατά των φυλετικών διακρίσεων. Η εξέγερση αυτή αιματοκυλίστηκε.»

Ιρέν Κόντου
«Δυστυχώς η συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών είναι επίκαιρη, και σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα. Δυστυχώς δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι τα δικαιώματα των γυναικών προστατεύονται όπως θα έπρεπε.»

Σίσσυ Βωβού
«Είναι πολύ κρίμα που σε μια χώρα σαν την Ελλάδα περιμένουμε να είμαστε τελευταίοι. Μα θέλετε στο σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών; Θέλετε στην ταυτότητα φύλου; Θέλετε στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και την ενδοοικογενειακή βία, που είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης; Τους αρέσει να είμαστε τελευταίοι. Κι αυτό δεν δικαιολογείται από την κρίση.»

Χρήστος Κορολής
«Είμαστε σε μια κοινωνία η οποία δύσκολα προχωράει μπροστά σε τέτοια ζητήματα. Εν μέρει είμαστε πολύ συντηρητική κοινωνία, είμαστε πατριαρχική κοινωνία, αναπαράγουμε στερεότυπα και μοντέλα τα οποία έχουν τη ρίζα τους είτε στον πυρήνα της ελληνικής οικογένειας είτε στην θρησκεία.»

Ιρέν Κόντου
«Θα πρέπει καταρχάς να αλλάξει η νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας, και γενικότερα οι γυναίκες να μην ντρέπονται να καταγγέλλουν περιστατικά κατά τα οποία καταπατούνται τα δικαιώματά τους, διότι βλέπουμε πολλές φορές ότι μια γυναίκα ή μια κοπέλα βρίσκει δυσπιστία από την κοινωνία: μήπως δεν το κατάλαβες; μήπως το κάνεις επίτηδες; Όλες όσες έχουν προβλήματα πρέπει να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια.»

Σίσσυ Βωβού
«Πόση ισχύ έχουν οι νόμοι; Και έχουν και δεν έχουν. Αν έχεις ένα κίνημα μπορείς να πιέζεις. Αν δεν έχεις ένα κίνημα μπορεί η δικαστική εξουσία, ιδίως αν είναι αγκυλωμένη και αναχρονιστική, να μην εκσυγχρονίζεται.»

Χρήστος Κορολής
«Με δεδομένο βέβαια το γεγονός ότι υπάρχει μια κινηματική ύφεση τα τελευταία χρόνια, το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα φαίνεται να είναι αρκετά δυναμικότερο ως προς τα αιτήματά του και την αποδοχή του στην κοινωνία.»

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: