Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA – Η ισότητα των φύλων προχωράει;

Μεγάλη η καριέρα της Τζίνα Χάσπελ, που την οδήγησε να αναλάβει την ηγεσία της CIA, της σκληρότερης μυστικής υπηρεσίας του πλανήτη. Αναλυτική παρουσίαση στο άρθρο που ακολουθεί. Το φεμινιστικό κίνημα ζητά να αρθούν τα εμπόδια για την άνοδο γυναικών σε υπηρεσίες και οργανισμούς, να σπάσει η “γυάλινη οροφή”, αλλά εδώ υπάρχει μεγάλη αντινομία. Η “ισότητα” βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την κοινωνική δικαιοσύνη που επίσης διεκδικεί το φεμινιστικό κίνημα, και που αυτός ο οργανισμός αντιστρατεύεται με τις πιο βάρβαρες μεθόδους. Σ.Β. 

Η Τζίνα Χάσπελ προβάλλεται ως η πρώτη γυναίκα που διορίζεται επικεφαλής της CIA. Παρ’ όλα αυτά, η μέχρι σήμερα υποδιευθύντρια της «Υπηρεσίας», ήταν αρμόδια για τις κρυφές επιχειρήσεις μέσα στις μυστικές φυλακές όπου οι κρατούμενοι βασανίζονταν, στο πλαίσιο του διαβόητου «Πατριωτικού Νόμου» (Patriot Act), που νομιμοποίησε τη φυλάκιση επ’ αόριστον χωρίς κατηγορία κ.ο.κ.

Η Χάσπελ, 61 ετών, πρόκειται να αντικαταστήσει τον Μάικ Πομπέο που ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε σήμερα για να τεθεί επικεφαλής της διπλωματίας του μετά την αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον.

Κατάσκοπος με μεγάλη εμπειρία στις κρυφές επιχειρήσεις, εντάχθηκε στην υπηρεσία το 1985 και υπηρέτησε σε πολλά μέρη του κόσμου, μεταξύ άλλων στο Λονδίνο στα τέλη της δεκαετίας του 2000. «Η Τζίνα είναι υποδειγματική κατάσκοπος και αφοσιωμένη πατριώτισσα και φέρνει πάνω από 30 χρόνια πείρας στην υπηρεσία. Είναι επίσης μια έμπειρη ηγέτης με φανταστική ικανότητα να πράτει και να εμπνέει αυτούς που την περιβάλλουν», είχε δηλώσει ο Μάικ Πομπέο όταν την είχε διορίσει δεύτερη στην ιεραρχία της CIA, πριν από ένα χρόνο.

Στην διαδρομή της, μέσα στην ιεραρχία της υπηρεσίας, η Χάσπελ πέρασε και από τη θέση του επικεφαλής των κρυφών επιχειρήσεων της CIA, όπου (σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο Κογκρέσο, κατά την ακροαματική διαδικασία για την ανάδειξή της σε υποδιευθύντρια) πρωτοστάτησε στη δημιουργία, μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001, μυστικών φυλακών στο εξωτερικό στις οποίες χρησιμοποιούνταν βασανιστήρια ως ανακριτικές μέθοδοι.

Όπως είχε γράψει τότε η «Washington Post», η Χάσπελ είχε «διευθύνει μια μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδηόπου οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε προσομοιώσεις πνιγμού και άλλες κακομεταχειρίσεις». Η αμερικανική εφημερίδα υποστήριζε πως η Τζίνα Χάσπελ είχε επίσης αναμειχθεί στην καταστροφή, το 2005, ενοχοποιητικών βίντεο γι’ αυτές τις τεχνικές «προωθημένης ανάκρισης» που εφαρμόσθηκαν σε πολλούς κρατουμένους στην Ταϊλάνδη.

Οι δικηγόροι αυτών των κρατουμένων, που θεωρούνταν μέλη της «Αλ Κάιντα», ήθελαν να πάρουν αυτά τα βίντεο για να τα παρουσιάσουν στα δικαστήρια.

Ανάμεσα στους κρατουμένους που υποβλήθηκαν σε βάναυσες ανακριτικές μεθόδους υπό την καθοδήγηση της Χάσπελ περιλαμβάνονταν δύο Σαουδάραβες: ο Αμπντ αλ-Ράχιμ αλ-Νασίρι, που θεωρείται ο εγκέφαλος της επίθεσης εναντίον του πετρελαιοφόρου «Limburg» το 2002 και της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «Cole» το 2000, και ο Αμπού Ζουμπάινταχ, που είχε θεωρηθεί το πρώτο σημαντικό μέλος του ισλαμιστικού δικτύου που συνελήφθη από τους Αμερικανούς μετά την 11η Σεπτέμβρη.

«Θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις»
Η Τζίνα Χάσπελ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη μορφή και το εύρος της εμπλοκής της στο πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA και να δεσμευτεί ότι δεν θα καταφύγει σε αυτές, δήλωσε σήμερα ο βετεράνος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν.

Τον περασμένο χρόνο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης για τη θέση του διευθυντή της CIA, ο Μάικ Πομπέο δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει το νόμο που απαγορεύει τη χρήση βασανιστηρίων, υπογράμμισε ο Μακέιν. «Ο αμερικανικός λαός αξίζει τις ίδιες διαβεβαιώσεις από την Τζίνα Χασπέλ, η καριέρα της οποίας στην υπηρεσία έχει διασταυρωθεί επανειλημμένα με το πρόγραμμα ενισχυμένων τεχνικών ανάκρισης» σημείωσε ο γερουσιαστής από την Αριζόνα.

«Τα βασανιστήρια σε φυλακισμένους σε αμερικανικά κέντρα κράτησης πριν από δέκα χρόνια ήταν ένα από τα σκοτεινότερα κεφάλαια της αμερικανικής ιστορίας», ανέφερε ο γερουσιαστής. «Η κα Χάσπελ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη μορφή και το εύρος της εμπλοκής της στο πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA κατά τη διαδικασία έγκρισης του διορισμού της», συμπλήρωσε.
Ο διορισμός της Χάσπελ θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)