Βραζιλία: Εκτέλεση της ακτιβίστριας Μαριέλε Φράνκο και του οδηγού της

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Εκτελέστηκε την Τετάρτη 14 Μαρτίου η δημοφιλής ακτιβίστρια και δημοτική σύμβουλος του Ρίο ντε Τζανέιρο και μέλος του αριστερού κόμματος (Socialism and Freedom Party -PSOL) καθώς και ο οδηγός του αυτοκινήτου της με 7 τουλάχιστον σφαίρες. Ένας δημοσιογράφος που ήταν στο όχημα τραυματίστηκε απλώς.

Η οργή εκφράστηκε αμέσως, από πολλές χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στα κοινωνικά κινήματα με όποιους τρόπους, αλλά και από τις γυναικείες οργανώσεις, αφού η Μαριέλε έδινε ιδιαίτερη προτεραιότητα στην οργάνωση των γυναικών, στο πλαίσιο της δράσης της ως δημοτικής συμβούλου και όχι μόνο.

Ο τρόπος της εκτέλεσής της δείχνει ότι υπήρχε συμβόλαιο θανάτου, και το κίνημα απαιτεί την διαλεύκανση του διπλού εγκλήματος και την σύλληψη των δραστών. Πάντως, η πράξη αυτή σηματοδοτεί με το δικό της τρόπο την έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει στη μεγάλη αυτή χώρα και τον χωρίς όρια αγώνα των δεξιών δυνάμεων να καταλάβουν την κυβέρνηση και να τιμωρήσουν το κίνημα αλλά και την θανατηφόρα δράση των παρακρατικών.

Η Μαριέλε ήταν γνωστή ως “φωνή των φτωχών” και κατάγγελε συχνά την αστυνομική βία και τρομοκρατία στις φαβέλες της πόλης, κάτι που είχε κάνει και την προηγούμενη ημέρα από την εκτέλεσή της.  Είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος για πρώτη φορά, και ανέλαβε τα καθήκοντά της την 1η Ιανουαρίου 2017.

 

Ο επικεφαλής της Ασφάλειας του Ρίο, Ρίτσαρντ Νούνιες ανακοίνωσε ότι διεξάγεται επισταμένη έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

 

Όπως δείχνει το βίντεο που δημοσιεύουμε, η κινητοποίηση κατά την κηδεία της ήταν μαζικότατη, όπως και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της αχανούς χώρας που είναι βυθισμένη στη φτώχια παρά τον τεράστιο φυσικό της πλούτο.

Η Βραζιλία έχει σχεδόν το μισό της έκτασης του συνόλου της Λατινικής Αμερικής, και πάνω από 200 εκατομμύρια πληθυσμό, σε μια ήπειρο με 570 εκατομμύρια συνολικό πληθυσμό.

Δείτε παλιότερη συνέντευξή της στην αγγλική γλώσσα του Μωβ.