Ισραήλ και Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη: Η Παλαιστίνια Ακτιβίστρια Ahed Tamimi καταδικάζεται σε 8 μήνες φυλάκιση

Φωτογραφία από τη διαμαρτυρία στην Ισραηλινή Πρεσβεία στην Αθήνα στις 13/01/2018

 

Η συνεχιζόμενη κράτηση της Παλαιστίνιας έφηβης ακτιβίστριας Ahed Tamimi είναι μια σκανδαλώδης προσπάθεια εκφοβισμού όλων όσων τολμούν να αμφισβητούν τις συνθήκες συνεχιζόμενης κατοχής, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία. Η Ahed καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 σέκελ (περίπου 1.200 ευρώ) με τριετή αναστολή μετά από διακανονισμό στο στρατοδικείο της Ofer στην κατεχόμενη περιοχή της Δυτικής Όχθης.

Η 17χρονη ακτιβίστρια κατηγορούνταν για διακεκριμένη βία και άλλες 11 κατηγορίες μετά από τη δημοσίευση ενός βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στο facebook, το οποίο τη δείχνει να σπρώχνει, να χαστουκίζει και να κλωτσάει δύο ισραηλινούς στρατιώτες στο χωριό της, το Nabi Saleh, στις 15  Δεκεμβρίου 2017.

«Με το να καταδικάζουν την Ahed Tamimi σε 8 μήνες φυλάκισης, οι ισραηλινές αρχές επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά πως περιφρονούν πλήρως τα δικαιώματα των παιδιών από την Παλαιστίνη και πως δεν σκοπεύουν να αναιρέσουν τις πολιτικές διακρίσεων. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στην οποία το Ισραήλ είναι συμβαλλόμενο μέρος, η σύλληψη, η κράτηση ή η φυλάκιση ενός παιδιού πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση και για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα» είπε η Magdalena Mughrabi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια για την Μέση  Ανατολή και την Αφρική.

«Η σημερινή καταδίκη της Ahed αποτελεί άλλο ένα ανησυχητικό παράδειγμα της περιφρόνησης των ισραηλινών αρχών σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους να προστατεύουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων που ζουν υπό ισραηλινή κατοχή και ειδικά των παιδιών. Η Ahed Tamimi είναι ανήλικη. Τίποτα από όσα έκανε δεν δικαιολογεί τη συνεχιζόμενη κράτησή της και γι’ αυτό θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα»

Η Αhed καταδικάστηκε για τις 4 από τις 12 κατηγορίες εναντίον της, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης σε βία, της διακεκριμένης επίθεσης και της παρακώλυσης του έργου των ισραηλινών στρατιωτών. Η μητέρα της Nariman καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση με πρόστιμο 6.000 σέκελ (περίπου 1.400 ευρώ) και με τριετή αναστολή για συμμετοχή σε επίθεση κατά στρατιώτη, για παρακώλυση του έργου του στρατιώτη και για υποκίνηση βίας. Στη ξαδέρφη της Ahed, Noor, επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 σέκελ (περίπου 500 ευρώ).

«Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να σταματήσουν να ανταποκρίνονται σε αυτές τις σχετικά μικρές πράξεις αντίστασης με τόσο δυσανάλογα σκληρές ποινές. Στοχοποιώντας αδιάλλακτα τους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, που τολμούν να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια  στις  καταπιεστικές συνθήκες κατοχής από το Ισραήλ, οι αρχές παραμελούν τις ευθύνες τους ως κατοχικές δυνάμεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Εκατοντάδες παιδιά από την Παλαιστίνη διώκονται κάθε χρόνο σε ισραηλινά στρατοδικεία ανηλίκων. Όσα συλλαμβάνονται στερούνται συστηματικά τα δικαιώματά τους και υποβάλλονται σε κακομεταχείριση, και σε μερικές περιπτώσεις φυσική βία.

Ιστορικό

Η Ahed Tamimi συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου του 2017 μετά από τη διαδικτυακή δημοσίευση ενός βίντεο από την μητέρα της, Nariman, επίσης γνωστή ακτιβίστρια, το οποίο έδειχνε το διαπληκτισμό της με ισραηλινούς στρατιώτες. Η Nariman Tamimi συνελήφθη αργότερα την ίδια μέρα, ενώ η ξαδέρφη της Ahed, Nour Tamimi, συνελήφθη το επόμενο πρωί. Η Nour αφέθηκε ελεύθερη στις 5 Ιανουαρίου ενώ αναμένεται η δίκη της και καταδικάστηκε σήμερα  για το χρονικό διάστημα που είχε περάσει ήδη στη φυλακή.

Η Ahed ήρθε αντιμέτωπη με τους Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο χωριό Nabi Saleh ενάντια στην πρόσφατη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ  Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Το περιστατικό έλαβε χώρα την ίδια μέρα  που ο 15χρονος ξάδερφος της Ahed, Mohammad Tamimi, χτυπήθηκε στο κεφάλι από κοντινή απόσταση από μια πλαστική σφαίρα ενός ισραηλινού στρατιώτη και τραυματίστηκε βαριά.

 

Ahed Tamimi

Πηγή: https://www.amnesty.gr/news/press/article/21339/israil-kai-katehomena-palaistiniaka-edafi-i-palaistinia-aktivistria-ahed