Έμα Γκονζάλες: Η σιωπηλή ομιλία που συγκλόνισε την Αμερική

 Έξι λεπτά και 20 δευτερόλεπτα 

Η Έμα Γκονζάλες είναι το πρόσωπο του νέου κινήματος διαμαρτυρίας, το οποίο αγωνίζεται για αυστηρότερους νόμους για την απαγόρευση των πυροβόλων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι όμορφη, αμφιφυλόφιλη και χωρις ιδεολογία: η Έμα Γκονζάλες έδωσε μια αξιοσημείωτη ομιλία στη διαδήλωση για πιο αυστηρούς νόμους για τα πυροβόλα όπλα.

Πριν λίγους μήνες δεν την γνώριζε κανείς, σήμερα είναι διάσημη. Αυτό οφείλεται σε μια οργισμενη ομιλία της μετά το μακελειό που προκάλεσε ένας συμμαθητής της όταν με ένα ημι-αυτόματο όπλο (το οποίο είχε αποκτήσει νόμιμα) δολοφόνησε 14 φίλους της και τρεις δασκάλους σε ένα σχολείο στη Φλώριδα. Σε αυτή την ομιλία, είχε πει στους πολιτικούς που δηλώνουν μονότονα μετά από κάθε τέτοιο μακελειό ότι οι «σκέψεις και προσευχές» τους ήταν με τους αγαπημένους που χάθηκαν, ότι θα μπορούσαν να βάλουν τις θρησκευτικές τους φράσεις… αλλού.

Το ξυρισμένο κεφάλι της Έμα Γκονζάλες ενσωματώνει με πολλούς τρόπους τη νέα Αμερική του σήμερα (ή ένα σημαντικό μέρος της). Είναι αμφιφυλόφιλη. Κουβανικής καταγωγής, δεν συμμερίζεται την πολιτική στάση του πατέρα και του παππού της, οι οποίοι ήταν Ρεπουμπλικανοί και μισούσαν τον Φιντέλ Κάστρο. Δεν έχει ιδεολογία. Και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από κανέναν.

Στη μεγάλη διαδήλωση που έγινε χθες στην Ουάσινγκτον με αίτημα αυστηρότερους νόμους περί όπλων, η Έμα έκανε τα εξής: Διάβασε τα ονόματα των 17 θυμάτων της Φλόριντα, σκούπισε τα δάκρυα από το όμορφο, νεαρό της πρόσωπο και δεν είπε τίποτα. Σιώπησε. Κάποια στιγμή κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι έκαναν το ίδιο! Παρέμειναν και αυτοί σιωπηλοί. Η Έμα παρεμεινε πίσω από το μικρόφωνο σιωπηλή.

Η σιωπή αυτή ήταν αγωνιώδης. Αυτό σήμαινε η χειρονομία: ήταν ακριβώς έξι λεπτά και είκοσι δευτερόλεπτα. Τόσο χρονο χρειάστηκε ο δολοφόνος για να κάνει το αποτρόπαιο έργο του. Στο τέλος, πριν φύγει από τη σκηνή, η νεαρή γυναίκα με το ξυρισμένο κεφάλι είπε σκληρά: «Αγωνιστείτε για τη ζωή σας πριν κάποιος άλλος σάς την στερήσει!».

Οι διοργανωτές λένε ότι 800.000 άνθρωποι πήραν μερος στη χθεσινή διαδήλωση στην Ουάσιγκτον. Ίσως οι αριθμοί αυτοί να είναι σωστοί: οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι οι δρόμοι γύρω από το Καπιτώλιο ήταν γεμάτοι με ανθρώπους. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν νέοι, αλλά υπήρχαν και ενήλικες, πολλοί από τους οποίους ήταν δάσκαλοι. Ήταν το συνηθισμένο πολύχρωμο αμερικανικό μείγμα φυλών και θρησκειών. Και όχι μόνο στην Ουάσινγκτον, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις – ακόμη και σε Πολιτείες που είναι βαθιά ρεπουμπλικανικές και απορρίπτουν τους νόμους για τον έλεγχο των όπλων.

Για πολλούς νέους Αμερικανούς, ήταν η πρώτη πορεία της ζωής τους: αργότερα, θα σκέφτονται την ίδια ημέρα ως την ημερομηνία κατά την οποία άρχισαν να γίνονται πολιτικά δραστήριοι. «Δεν μπορείτε να διορθώσετε την ηλιθιότητα», έγραφε ένα πλακάτ, «αλλά μπορείτε να ψηφισετε για το Κογκρέσο!».

Ετούτο ήταν ακριβώς αυτό που ειπε ο σύντροφος της Εμμα, Ντέιβιντ Χογκ -επιζών της σφαγής της Φλόριντα. «Ο ήλιος λάμπει σε μια νέα μέρα», είπε, «και αυτή η μέρα είναι δική μας. Περίπου 18% των ψηφοφόρων ψηφίζουν για πρώτη φορά και βλέπουν τις εκλογές για το Κογκρέσο ως μια νέα ευκαιρία». Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «απάντησε» στη σφαγή στη Φλόριντα ζητώντας να οπλίσει τους δασκάλους. Μια γυναίκα με λευκά μαλλιά απάντησε με μια αφίσα που έγραφε: «Είμαι δασκάλα, όχι ελεύθερος σκοπευτής. Κάνετε τη δουλειά σας έτσι ώστε να μπορώ να κάνω και εγώ τη δική μου!». Ένα μικρό αγόρι έφερε το σύνθημα: «Προστατέψτε τα παιδιά, όχι τα τουφέκια!».

Ό, τι και να λέει η κυβέρνηση Τραμπ για το κακό, αυτό που πέτυχε ηταν να κάνει τις διαδηλώσεις ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση της αμερικανικής δημοκρατίας. Ωστόσο, το ερώτημα είναι θεμιτό: μια τέτοια διαδήλωση θα αλλάξει κάτι στο τέλος. Η απάντηση έρχεται από τον Κάμερον Κέισκι, έναν άλλο σύντροφο της Έμα. Είπε: «Η επανάσταση σας καλωσορίζει. Από τότε που άρχισε αυτό το κίνημα, πολλοί με ρώτησαν, νομίζετε ότι αυτό θα οδηγήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή; Ρίξτε μια ματιά γύρω. Είμαστε η αλλαγή».

Πηγή: in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ,  25 Μαρ. 2018