ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΝΙΚΗ ΚΑΛΤΣΟΓΙΑ

Ανακοίνωση του Παντείου Πανεπιστημίου, 27-2-2018

Με βαθιά συγκίνηση το Πάντειο Πανεπιστήμιο πληροφορήθηκε την απώλεια της Συναδέλφου καθηγητρίας Νίκης Καλτσόγια.

Η Νίκη Καλτσόγια – Τουρναβίτη ήταν ομότιμη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, στο οποίο υπηρέτησε από το 1970 έως το 2003.

Το διδακτικό και επιστημονικό της έργο αναφέρεται σε θέματα συνταγματικού δικαίου, συνταγματικής ιστορίας, δημόσιας διοίκησης και πολιτικής επιστήμης.

Συγγραφέας πολλών συγγραμμάτων, άρθρων και εργατικών εργασιών σχετικά με τη Συνταγματική και Πολιτική ζωή του τόπου.

Ενεργό μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, με συμμετοχή σε επιστημονικές εταιρείες και σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε ειδικευθεί σε θέματα δικαιωμάτων των γυναικών, με πολλές μελέτες, άρθρα και διαλέξεις και ήταν εμπειρογνώμων σε θέματα ισότητας των φύλων.

Μέλος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, του οποίου υπήρξε για ένα διάστημα και αντιπρόεδρος. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 συνεργάσθηκε με τα περιοδικά «Ευθύνη» και τη «Νέα Ευθύνη», πάνω σε θέματα πολιτικού προβληματισμού και γλώσσας, καθώς και με τα περιοδικά «Ο Αγώνας της Γυναίκας» και «Ηλιαία». Το βιβλίο “Προκλήσεις των καιρών” (Ευθύνη, 2009) με δοκίμια της, τιμήθηκε με το βραβείο Ρ.Ε.Ν. Club για το 2011.

Οι Πρυτανικές Αρχές του Παντείου Πανεπιστημίου και η Πανεπιστημιακή Κοινότητα εκφράζουν

θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και θα παραστούν στην εξόδιο ακολουθία η οποία θα τελεστεί στο Α΄ Νεκροταφείο την Τετάρτη 28η Φεβρουαρίου τ.έ. και ώρα 12:00

Βιβλία της συγγραφέως

Είχε εκδώσει τα βιβλία που αναφέρουμε εδώ, με όσα στοιχεία βρήκαμε, και συμβάλει με εισηγήσεις και μελέτες της που έχουν δημοσιευθεί σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Επίσης αρθρογραφούσε σε περιοδικά.

Το σύνταγμα του 1975/1986/2001

Το βιβλίο αποτελεί κωδικοποίηση των συνταγματικών μας διατάξεων με βάση το Σύνταγμα του 1975/1986/2001, από το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα του 1822. Στην Εισαγωγή αναφέρονται ιστορικά στοιχεία που αφορούν κάθε συγκεκριμένο Σύνταγμα, αλλά και γενικότερα στοιχεία της πολιτικής και συνταγματικής ιστορίας της χώρας, ώστε να δίνεται μια γενική εικόνα για τα πλέον σημαντικά ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με κάθε ένα από τα 15 συνολικά Συντάγματα της χώρας.
Χωρίζεται σε δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος παρατίθεται το Σύνταγμα του 1975/1986/2001 και κάτω από κάθε άρθρο του οι διατάξεις των προηγούμενων, εφόσον αυτές αντιστοιχούν, εμφανίζουν ομοιότητες ή ακόμα ρυθμίζουν κατά διαφορετικό τρόπο το ίδιο θέμα. Με μορφή δε σημειώσεων δίνονται πληροφορίες για την τυχόν ένταξη συγκεκριμένων διατάξεων των παλαιοτέρων συνταγμάτων μας και σε άλλα άρθρα του ισχύοντος, καθώς επίσης και ορισμένες επισημάνσεις για την πληρέστερη κατανόηση της εξέλιξης των συνταγματικών μας ρυθμίσεων, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές για ορισμένες περιόδους.
Στο δεύτερο μέρος, το Παράρτημα, παρατίθενται όλα τα ελληνικά Συντάγματα με τους τίτλους των κεφαλαίων και τον αριθμό των άρθρων τους και σε κάθε άρθρο αναφέρεται ο αριθμός του αντίστοιχου ή των αντίστοιχων άρθρων του ισχύοντος Συντάγματος στο οποίο καταχωρήθηκαν. Μόνο διατάξεις που αναφέρονται σε ειδικά θέματα και δεν ήταν δυνατόν να ενταχθούν στο ισχύον Σύνταγμα αναγράφονται αυτούσιες. Η παράθεση αυτή των παλαιοτέρων Συνταγμάτων μας δίνει τη δυνατότητα μελέτης της σχέσης κάθε συγκεκριμένου Συντάγματος προς το Σύνταγμα του 1975/1986/2001.
Το βιβλίο προλογίζει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αντώνης Μανιτάκης.

Υποαντιπροσώπευση γυναικών και δημοκρατία-εκδ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ, 1997

Προκλήσεις των καιρών

“Προκλήσεις των καιρών” είναι ο τίτλος του βιβλίου αυτού, που περιλαμβάνει, κείμενα τα οποία έχουν δημοσιευθεί, από το 1995 μέχρι σήμερα, στο περιοδικό Ελευθερίας και Γλώσσας “Ευθύνη”. Όλα, εκτός ενός, είναι τοποθετήσεις σε μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, τα οποία έθετε για διερεύνηση, σε ειδικά αφιερώματα του περιοδικού αυτού, ο ιδρυτής και διευθυντής του Κώστας Τσιρόπουλος. Προβλήματα που παρουσιάζονται μεν ως σημερινά, αλλά εντούτοις είναι διαχρονικά, αν και σε κάθε εποχή έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Αφορούν τον άνθρωπο, ως άτομο και ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, ως πολίτη, αλλά και την πορεία του πολιτισμού και των πολιτικών, ηθικών και κοινωνικών αξιών του. Μέσα σ’ αυτά ξεχωριστή θέση κατέχουν τα ερωτήματα για τη μοίρα του έθνους, σ’ ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα. […]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)
Εκδότης Ευθύνη, 2009

Σταθμοί στο χρόνο
Εκδόσεις Ευθύνη, Κράλλι – Γκέλμπεσης Γιώργος, 2011