H Τσέλσι Μάνιξ υποψήφια γερουσιάστρια στο Μέριλαντ

Τηλεοπτική εκπομπή από την τηλεόραση του κινήματος Democracy Now.

Εισαγωγή της ίδιας της εκπομπής, σε μετάφραση της Σίσσυ Βωβου.

Πριν από 15 χρόνια τον ίδιο μήνα, άρχισε η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Σήμερα στην ώρα της εκπομπής μας θα έχουμε το πιο διάσημο άτομο που διέρρευσε πληροφορίες (whistleblower), την Τσέλσι Μάνινγκ, στην πρώτη της ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη.

Στη διάρκεια της θητείας του ως αναλυτή απόρρητων πληροφοριών στο Ιράκ, ο Μπράντλει Μάνινγκ διοχέτευσε σε διαρροή πολλά ντοκουμέντα το 2010, για τον πόλεμο του Ιράκ, στο Wikileaks. Επίσης διέρρευσε διπλωματικά απόρρητα καθώς και πληροφορίες για το Γκουαντάναμο και τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Αυτές οι διαρροές αποτελούσαν τον μεγαλύτερο όγκο απόρρητων εγγράφων που είχε ποτέ δημοσιοποιηθεί στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Μάνινγ συνελήφθη και τελικά καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση, – την μεγαλύτερη ποινή που έχει δοθεί στις ΗΠΑ, σε άτομα που διαρρέουν τέτοιες πληροφορίες.

Πέρυσι, ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε χάρη στην Μάνινγκ, σε μια από τις τελευταίες ενέργειες που έκανε ως πρόεδρος. Η ίδια είχε ήδη γράψει στον πρόεδρο ζητώντας αυτό που ονόμαζε ως “την πρώτη ευκαιρία για τη ζωή της”.

Από την απελευθέρωσή της, η Μάνινγκ αναδείχθηκε στην πιο διάσημη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων και για μεγαλύτερη διαφάνεια. Φωτογραφίες της ανέβηκαν στις σελίδες του Vogue, όπου φωτογραφήθηκε από την Annie Leibovitz, και ονομάστκε η μεγαλύτερη δημιουργός ειδήσεων του έτους, από το περιοδικό Out.

Τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τη Γερουσία των ΗΠΑ στην Πολιτεία του Μέριλαντ, όπου θα έρθει σε αντιπαράθεση με τον δημοκρατικό γερουσιαστή Ben Cardin, ο οποίος βάζει υποψηφιότητα για τρίτη χρονιά.

Στις παγκόσμιες διαμαρτυρίες για την υποστήριξη του τότε Μπάντλι Μάνιξ, συμμετείχαμε κι εμείς εδώ στην Αθήνα, έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία, το 2014.

Δείτε το βίντεο και την απομαγνητοφώνησή του στα αγγλικά.

https://www.democracynow.org/2018/3/27/we_cannot_wait_for_change_freed