Έκτακτο: Νόμος του κράτους η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την ενδοοικογενειακή βία

Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία συναίνεση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και τη Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας. Δυστυχώς, μαζί με τη Σύμβαση είχαν “τσουβαλιαστεί δύο ακόμα, άσχετα νομοσχέδια”, όπως δικαίως κατάγγειλαν κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν ζητήσει από τις 8 Μάρτη οπότε έγινε η πρώτη συζήτηση να αφαιρεθούν, ώστε να υπάρξει σωστή και αναλυτική συζήτηση για το σημαντικότατο αυτό θέμα. Δυστυχώς δεν αφαιρέθηκαν, και δυστυχώς η συζήτηση έγινε επί παντός του επιστητού, δηλαδή και επί των τριών νομοσχεδίων. Και επίσης δυστυχώς η συζήτηση έγινε σε μια πανάδεια αίθουσα (το αντίθετο της κατάμεστης αίθουσας). Οι βουλευτές αλλά και οι βουλεύτριες όλων των κομμάτων, είχαν άλλες ασχολίες τη χθεσινή ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που την υπέγραψε,και από τις τελευταίες που την επικύρωσε. Ελπίζουμε όλα να κυλήσουν ομαλά και πράγματι να υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή στην ελληνική κοινωνία και,κυρίως, να λάβουν βοήθεια επιτέλους άτομα που το χρειάζονται. (Ι.Κ.)

Τη Σύμβαση υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι ενώ με το παρών τοποθετήθηκαν το ΚΚΕ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων.  Αναφορικά με τη Σύμβαση, προβλέπεται:

– Η ενίσχυση της ποινικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών (ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, stalking, «εγκλήματα τιμής»),

– Καταργείται η άκρως αναχρονιστική διάταξη του άρθρου 339 παρ. 3 ΠΚ (μη άσκηση ποινικής δίωξης εάν μεταξύ του υπαιτίου αποπλάνησης ανηλίκου και του θύματος τελέστηκε γάμος).

– Τροποποιείται ο ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, με στόχο την ευρύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του.

– Τροποποιείται ο ν. 3811/2009 για την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης, με στόχο την ευχερέστερη πρόσβαση των θυμάτων στην αποζημίωση που προβλέπει ο εν λόγω νόμος.

– Τροποποιείται ο ν. 2168/1993 περί όπλων, ώστε να μην χορηγούνται άδειες σε όσους διώκονται ποινικά ή έχουν καταδικασθεί για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.

– Προστατεύονται από την επιστροφή οι αλλοδαπές που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και προσέρχονται στις αρμόδιες αρχές για να υποβάλουν τη σχετική καταγγελία.

– Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ορίζεται ως αρχή παρακολούθησης της Σύμβασης.

«Με την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, επτά χρόνια μετά την υπογραφή της, η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, για μια ακόμη φορά, την αφοσίωσή της στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες», τονίζει ο Σταύρος Κοντονής.

Στη διαβούλευση που είχε γίνει στη Βουλή για τη Σύμβαση, είχαν κληθεί πολλές γυναικείες οργανώσεις, και είχε ζητηθεί να κατατεθούν υπομνήματα με τις γνώμες μας. Δυστυχώς, οι απόψεις μας δεν ελήφθησαν υπόψιν, με αποτέλεσμα οι τροποποιήσεις νόμων που έγιναν για την κύρωση της Σύμβασης να είναι ανεπαρκέστατες. Ο αγώνας για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα συνεχίζεται, ιδιαίτερα για το θέμα του ορισμού του βιασμού και για το θεμα της αυτοάμυνας των γυναικών σε περίπτωση έμφυλης βίας. Στο τέλος παραθέτουμε σύνδεσμο με τις προτάσεις του Μωβ. Ως προς τη συζήτηση στη Βουλή, θα γίνει αναλυτική παρουσίαση από το Μωβ τις επόμενες ημέρες.

Σχέδιο νόμου για την ισότητα των φύλων και καταπολέμηση της έμφυλης βίας

Στο μεταξύ το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την «προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας». Οι γυναικείες οργανώσεις έχουν κληθεί να πουν τη γνώμη τους για το νομοσχέδιο αυτό.

 

Πηγές: www.lifo.gr , 29/3/2018

www.efsyn.gr , 29/3/2018