Κύπρος: Αλλαγή στον ποινικό κώδικα για τις αμβλώσεις αποφάσισε η Βουλή

Με την αλλαγή του νόμου, οι αμβλώσεις θα επιτρέπονται μέχρι τη 12η εβδομάδα της κύησης, ενώ σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου θα μπορούν να γίνουν έως την 19η εβδομάδα.

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Τροποποίηση των προνοιών του ποινικού κώδικα για τις αμβλώσεις ενέκρινε η ολομέλεια της κυπριακής Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία, επιτρέποντάς τες μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου.

Από τους 47 παρόντες βουλευτές, υπέρ ψήφισαν οι 33, εναντίον οι οκτώ, και πέντε τήρησαν αποχή.

Η τροποποίηση, όπως επεσήμαναν βουλευτές, «είναι μόνο το πρώτο βήμα για αποποινικοποίηση και δεν είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση». Για τον λόγο αυτό, το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα κατατεθεί ενώπιον της ολομέλειας μια νέα πρόταση, που θα καλύπτει και άλλες παραμέτρους, όπως η υποχρεωτική συμβουλευτική πριν την διακοπή της κύησης, καθώς και ενημέρωση για θέματα προφύλαξης και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Η αλλαγή του ποινικού κώδικα όσο αφορά το θέμα των αμβλώσεων, δεν έχει σε καμία περίπτωση στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των αμβλώσεων, αφού βουλευτές σημείωσαν ότι στην βάση έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 47 χώρες που έγινε αποποινικοποίηση, όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση, αλλά υπήρξε μείωση των ανεπιθύμητων κυήσεων.

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στέλλα Κυριακίδου, επεσήμανε ότι στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρεται ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν οδηγεί στην μείωση τους, καθώς γίνονται αμβλώσεις μέσα από παράνομες και μη ασφαλείς διαδικασίες, που θέτουν την ζωή των γυναικών σε κίνδυνο. Η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις αμβλώσεις στην Κύπρο, αφού όπως είπε, νεαρές γυναίκες προσφεύγουν στα κατεχόμενα για αμβλώσεις, αλλά λαμβάνουνε παράνομα σκευάσματα.

Πηγή: http://www.in.gr/2018/03/30/greece/allagi-toy-poinikoy-kwdika-gia-tis-amblwseis-stin-kypro/