Για να Μην Υπάρξει Άλλη Έλενα

Όταν η κοινωνία νομίζει πως το ράσο κουβαλάει το ακαταλόγιστο.

Ήθελε, λένε, να γίνει κοινωνική λειτουργός. Μήπως και προστατεύσει κι άλλα παιδιά κάποτε. Ήθελε να σταθεί στο δικαστήριο και να μιλήσει, για να μη ζήσει κάποιος άλλος όσα εκείνη. Ήθελε λένε να ζήσει. Αλλά όλοι αποφάσισαν πως καλό είναι να το βουλώσει, να εξαφανιστεί, να καταστραφεί, να σταματήσει να αναπνέει.

Η ιστορία του κοριτσιού από την Κύπρο μπορεί να ξεκίνησε κιόλας από τη γέννησή της, αλλά δεν τελείωσε ακόμη – και στην πραγματικότητα δεν θα τελειώσει ποτέ εάν δεν εξασφαλίσουμε πως κανένα παιδί δεν θα μένει απροστάτευτο στα χέρια ανθρώπων, που το μόνο μέλημά τους, είναι να το κακοποιήσουν.

Η ιστορία της Έλενας είναι πλέον για όλους γνωστή. Είχε δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια στην ηλικία των τεσσάρων ετών, όταν οι κρατικές υπηρεσίες της Κύπρου αποφάσισαν πως πρέπει να απομακρυνθεί από τη μητέρα της. Έτσι, στα τέσερά της μόλις χρόνια δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια -οικογένεια που αποτελείτο από έναν ιερέα και τη σύζυγό του- στην περιοχή των Εργατών. Η ίδια κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον θετό της πατέρα, ενώ η σύζυγός του την ξυλοκοπούσε τακτικά και της ασκούσε πέρα από τη σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία.

Όταν έφτασε στην ηλικία των δέκα ετών, κατήγγειλε τα όσα βίωνε στις κρατικές υπηρεσίες και στο Γραφείο Ευημερίας μέσω του σχολείου της. Δεν την πίστεψε κανείς ή ακόμη και αν την πίστεψαν, δεν έδωσαν καμιά σημασία. Οι κρατικοί λειτουργοί που αποφάσιζαν για την τύχη της, απλώς δεν μπήκαν στον κόπο να ψάξουν τις καταγγελίες του παιδιού, ενώ ο φάκελός της, όπως λένε, «χάθηκε». Παρέμεινε στην ανάδοχη οικογένεια. Συνέχισε να κακοποιείται σεξουαλικά από τον θετό της πατέρα και -σωματικά, αλλά και λεκτικά- από τη σύζυγό του. Υπέμενε το μαρτύριο, μέχρι η μητέρα της να την πάρει από εκείνο το σπίτι, έναν χρόνο αργότερα.

 Όταν ενηλικιώθηκε, με τη βοήθεια της ψυχολόγου της, αποφάσισε να προσπαθήσει ξανά να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονταν για τα βαθιά ψυχικά της τραύματα. Η ειδικός που την παρακολουθούσε την προέτρεψε να μιλήσει, να καταγγείλει το περιστατικό, έτσι ώστε να οδηγηθεί ο ιερέας και η σύζυγός του ενώπιον του δικαστηρίου για να προστατεύσει κι άλλα παιδιά, αφού ο ίδιος συνέχισε να φιλοξενεί ανήλικες σαν ανάδοχος γονέας. Βάσει μιας απαρχαιωμένης νομοθεσίας της Κύπρου που δεν είχε προλάβει ακόμη να αλλάξει, ο κληρικός καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκισης μόνο, ενώ η απεμπλοκή της πρεσβυτέρας συζύγου του ήρθε αναίμακτα, αφού δεν καταδικάστηκε ποτέ για την κακοποίηση που της ασκούσε.