Αφγανιστάν: Περισσότερες από 50 έφηβες μαθήτριες στο νοσοκομείο για δηλητηρίαση

Η φωτογραφία από παλαιότερο επεισόδιο μαζικής δηλητηρίασης στη χώρα, το 2017.

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Πολλές δεκάδες εφήβων κοριτσιών μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην νότια επαρχία του Αφγανιστάν, την Helmand, με υποψία μαζικής δηλητηρίασης.

Ο επικεφαλής του εκπαιδευτικού τμήματος της επαρχίας, είπε στο RFE/RL ότι συνολικά 52 κοπέλες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας της επαρχίας, Lashkar Gah.

Υπεύθυνος του νοσοκομείου είπε ότι οι κοπέλες εισήχθησαν λόγω πονοκεφάλων και εμετών, προσθέτοντας ότι ήταν σε σταθερή κατάσταση μετά την εισαγωγή τους και τη θεραπεία που λαμβάνουν. Δεν αναφέρθηκε το είδος του δηλητηρίου.

Οι κοπέλες ήταν στη 10η και 11η τάξη του σχολείου, αντίστοιχου του δικού μας λυκείου.

Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας helmand  βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, οι οποίοι αντιτάσσονται στην εκπαίδευση των κοριτσιών, ιδιαίτερα στις υψηλότερες βαθμίδες, όπως είναι το λύκειο.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται επιθέσεις σε σχολεία κοριτσιών, παλιότερα μάλιστα στο Αφγανιστάν έβαζαν ακόμα και βόμβες, πάντα κάποιοι άγνωστοι.

Ο αγώνας των γυναικών στο Αφγανιστάν για την ισότητα των φύλων είναι ακόμα πολύ δύσκολος και πολύ αιματοβαμμένος, αλλά προχωρά συνεχώς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό των γυναικών στο κοινοβούλιο του Αφγανιστάν, ήταν 4% το 1990, ενώ ανερχόταν στο 28% το 2017. Το ποσοστό των γυναικών στο ελληνικό κοινοβούλιο, για να κάνουμε και τη σύγκρισή μας, είναι μόλις 19,5% από το 2015 μέχρι σήμερα.

Πηγή: RFE/RL’s Radio Free Afghanistan – 2 Απριλίου, 2018

Περισσότερα στη διεθνή λίστα γυναικείων δικαιωμάτων http://www.wunrn.com