UPDATE:Διέρρευσε βίντεο από την ανάκριση της Άχεντ Ταμίμι – Απειλές και λεκτική κακοποίηση από τους Ισραηλινούς (video)

UPDATE 11/4/2018

Ένα ακομα συγκλονιστικό στοιχείο για την ψυχική και οχι μονο κακοποίηση που δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται η Παλαιστίνια Ahed Tamimi. Οι πρακτικές αυτες ανάκρισης αποτελούν συνήθεις μεθόδους εκ μέρους του Ισραηλινού στρατού απέναντι σε ανήλικους κρατούμενους. Ωστοσο,όπως εχει αποδείξει η νεαρή ακτιβίστρια, τιποτα δεν μπορεί να της κάμψει το ηθικό,παραμένει ψύχραιμη και αξιοπρεπής απέναντι στις απειλές και μάχεται για την άποψη και τα δικαιώματά της. Η Ahed εχει καταδικαστεί σε 8 μήνες φυλάκιση,ύστερα απο τεράστια και πολύμηνη ταλαιπωρία ανακρίσεων και δικών.Τοσο εκεινη,όσο και η οικογένειά της,παρα τις διώξεις,συνεχίζουν να προσπαθούν να κανουν τον κοσμο ενα καλύτερο μερος. Ι.Κ

 

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε σήμερα ένα βίντεο που δείχνει αποσπάσματα από τις ανακριτικές μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι ισραηλινές αρχές σε βάρος της ανήλικης Παλαιστίνιας Άχεντ Ταμίμι, η οποία κρατείται και εκτίει ποινή στις ισραηλινές φυλακές επειδή χαστούκισε έναν Ισραηλινό ένοπλο στρατιώτη.

Στο βίντεο, το οποίο κατάφερε να αποσπάσει η οικογένεια της νεαρής αγωνίστριας και το οποίο δημοσιοποίησε το πρακτορείο Associated Press, δύο ισραηλινοί άνδρες κακοποιούν λεκτικά την 16χρονη σχολιάζοντας ακόμα και το χρώμα του δέρματός της!

Η ίδια, δείχνοντας απόλυτη ψυχραιμία παρά το νεαρό της ηλικίας της, αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις αλλά και τις προκλήσεις των Ισραηλινών λέγοντας μόνο τη φράση «επιλέγω να παραμείνω σιωπηλή».

Μάλιστα, οι δυο ανακριτές, της δείχνουν βίντεο στο οποίο εμφανίζονται μέλη της οικογένειάς της και της ζητούν να δώσει πληροφορίες, με το επιχείρημα ότι θα τους συλλάβουν αν δεν το κάνει. Παρόλα αυτά η απάντηση της Ταμίμι παραμένει ίδια.

Ολόκληρη η ανάκριση διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες και έχει καταγραφεί. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, το Associated Press έχει παρακολουθήσει όλο το υλικό.

Τα αποσπάσματα του βίντεο έχουν ως εξής:

Ανακριτής: (Η αδελφή μου) Είναι λευκή σαν εσένα. Όταν πάει στη θάλασσα γίνεται σαν χάμπουργκερ. Και εσύ έτσι; Πώς γίνεσαι στον ήλιο; Σαν την αδελφή μου; ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΚΚΙΝΗ;

Ανακριτής: Γιατί δημιουργείς προβλήματα; Για ποιον;

Ανακριτής: Ποιος μιλάει σε αυτό το βίντεο; Ποιος είναι;

Άχεντ Ταμίμι: Επιλέγω να παραμείνω σιωπηλή.

Ανακριτής: Αν δεν μας δώσεις αυτό που θέλουμε θα συλλάβουμε όλους όσους υπάρχουν στο βίντεο. Ξέρεις τη Νουρ, ξέρεις τον Μαρουάν, ξέρεις τον Οσάμα, ξέρεις τη Μαράχ, τους ξέρεις όλους. Θα τους πάρουμε όλους αν δεν συνεργαστείς. Είναι στο χέρι σου. Αν δε μιλήσεις εσύ, θα μιλήσουν αυτοί. Όπως θέλεις!

UPDATE: Δημοσιεύτηκε απο τo AJ+ και δευτερο βίντεο με δηλώσεις του πατερα της Ahed,Bassel Tamimi,αλλα και ακτιβιστών. Όπως επισημαίνουν,ειναι κοινή πρακτική του Ισραηλινού στρατού να συλλαμβάνουν ανήλικους για ήσσονος σημασίας λόγους και να τους υποβάλλουν σε πολυ σκληρές ανακρίσεις. Η αιτία αυτού ειναι για να καταστείλουν τη «βία ενάντια στον ισραηλινό στρατο» και να περιορίσουν τις αντιδρασεις απέναντι στο καθεστως. Η Ahed χαστούκισε και χτύπησε έναν ένοπλο στρατιώτη,εξω απο το σπίτι της, αφότου εκείνος πυροβόλησε τον ξάδερφό της με πλαστική σφαίρα, η οποια του προκάλεσε βαρύ τραυματισμό στο πρόσωπο, με σκοπό να συμμορφωσουν την οικογένεια.Όπως αναφέρουν ακτιβιστές,η περίπτωση της νεαρής δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικο,πολλοί ανήλικοι αναγκάζονται να δεχτούν συμφωνίες με τα στρατιωτικά δικαστήρια, στα οποια βρέθηκαν επειδη άσκησαν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να εκφράζουν τη γνώμη τους ελεύθερα. Σε αντίθετη περίπτωση,κινδυνεύουν να παραμείνουν φυλακή για παρα πολλα χρονια. Ι.Κ.

Παρακολουθήστε το βίντεο με τις δηλώσεις του Bassem Tamimi.

 

Πηγές: Associated Press

altsantiri.gr

AJ+

AJ English