Ο άντρας που έφτιαξε μια σερβιέτα: Η ιστορία ενός πραγματικού φεμινιστή στην αυστηρή Ινδία, που έγινε εφευρέτης και είδωλο για εκατομμύρια γυναικών

 

Γράφει η Ιρέν Κόντου

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

 

Για χρόνια αποτελούσε ταμπού στην ινδική κοινωνία το να μιλήσει κανείς ανοιχτά για τις σερβιέτες που χρησιμοποιούν κάθε μήνα οι γυναίκες.

Στην ινδική κοινωνία οι γυναίκες ντρέπονται να αγοράσουν σερβιέτες από τα καταστήματα. Για να διευκολύνουν τη γυναικεία πελατεία τους, οι μαγαζάτορες τις τυλίγουν σε σκούρα σακούλα και τις παραδίδουν. Ακόμα και στις οικογένειες, το να μιλάς ανοιχτά για τον μηνιαίο κύκλο και τις σερβιέτες θεωρείται ακόμα ενοχλητικό και αποφεύγεται συστηματικά.

'Padman' Movie Galvanizes Women's Group

Not all superheroes wear capes. This one wears pads. And he inspired a group of women to make their own. #Padman

Gepostet von AJ+ am Mittwoch, 11. April 2018

 

 

Χρησιμοποιούσαν παλιά κουρέλια για σερβιέτες

 

Όλα ξεκίνησαν το 1995, όταν ο Αρουνασαλάμ Μουρουγκαναθάμ διαπίστωσε ότι όλες τις γυναίκες της περιοχής του χρησιμοποιούσαν παλιά κουρέλια για σερβιέτες. Έκπληκτος προσπάθησε να φτιάξει μόνος του μία σερβιέτα, όμως η προσπάθεια του έπεσε στο κενό.
Εκτοτε κάθε μήνα προσπαθούσε με διαφορετικά υλικά να φτιάξει ένα νέο είδος σερβιέτας.

Τις δοκίμαζε στη γυναίκα του και σε κάποιες φοιτήτριες ιατρικής σχολής. Παρότι ορισμένες φοιτήτριες συμφώνησαν να τις δοκιμάσουν, ντρέπονταν να του πουν τι ακριβώς έπρεπε να χρησιμοποιήσει ως υλικό. Πέρασε άλλα δύο χρόνια προσπαθώντας να βρει τα κατάλληλα υλικά και άλλα τέσσερα, προκειμένου να καταλήξει πώς θα τα χρησιμοποιεί. Τελικά το 2000 οι προσπάθειες του Μουρουγκαναθάμ έφεραν αποτελέσματα και κατάφερε να δημιουργήσει ένα εύκολο στην χρήση, χαμηλού κόστους μηχάνημα, που κατασκεύαζε σερβιέτες. Η γυναίκα του,γεμάτη ντροπή για την ασχολία του άντρα της τον εγκατέλειψε,ωστοσο,αναγνώρισε το έργο του και επέστρεψε στο πλάι του,στηρίζοντας την προσπάθειά του.

Σύντομα η εφεύρεση του Μουρουγκαναθάμ αποτέλεσε επανάσταση. Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 1.000 μηχανήματα σε κάθε κρατίδιο της Ινδίας. Το μηχάνημα κοστίζει περίπου 5.300 δολάρια και περιέχει πρώτες ύλες για την κατασκευή 10.000 σερβιετών.

«Στέλνουμε τη μηχανή και μετά πηγαίνουμε προσωπικά επιτόπου και εκπαιδεύουμε τους εργαζόμενους για τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν και πως θα φτιάξουν σερβιέτες. Μία σερβιέτα στοιχίζει περίπου δύο ρουπίες, σε σχέση με άλλες που κοστίζουν τα διπλάσια η τριπλάσια», λέει η Κανάν, εργαζόμενη στην επιχείρηση του Μουρουγκαναθάμ.

Σε βίντεο που ανέβηκε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ο Μουρουγκαναθάμ δηλώνει: «Αν και είμαστε στον 21ο αιώνα, μόνο 2% των γυναικών στην Ινδία χρησιμοποιούν σερβιέτες. Οι υπόλοιπες χρησιμοποιούν παλιά κουρέλια ή άλλα ανθυγιεινά υλικά. Βασικός λόγος είναι η έλλειψη χρημάτων. Οι φτωχές γυναίκες στις αγροτικές περιοχές δεν μπορούν να αγοράσουν τις ακριβές σερβιέτες πολλών εταιριών». Κάποιες,πέραν των σοβαρών λοιμώξεων που παθαίνουν,ορισμένες φορές παραγκωνίζονται κοινωνικά λόγω της δυσάρεστης οσμής που φέρουν,αλλα και του γεγονότος πως δεν μπορούν να κινηθούν με άνεση. Πολλά νέα κορίτσια εγκαταλείπουν το σχολείο όταν αδιαθετήσουν, ελλείψει άλλης λύσης.

Σήμερα γυναικείες ομάδες αυτοβοήθειας (SHGs) σε αγροτικές και αστικές περιοχές της Ινδίας αγοράζουν τη μηχανή για να κατασκευάσουν σερβιέτες για την κοινότητα, και τις υπόλοιπες τις πωλούν. Επιπλέον, εκτός από το γεγονός ότι οι γυναίκες πλέον χρησιμοποιούν υγιεινά υλικά, η μηχανή του Μουρουγκαναθάμ δημιούργησε θέσεις εργασίας γι’ αυτές στην αγροτική Ινδία.

Δείτε τον ίδιο να μιλάει στο TED για την ιστορία του:

(Με ελληνικούς υπότιτλους)

 

Για την εξαιρετική αυτή καινοτομία του το περιοδικό «Time» τον συμπεριέλαβε στη λίστα των πιο ισχυρών ανθρώπων στον κόσμο το 2014, ενώ την ίδια χρονιά τον συνεχάρη ο Μπιλ Γκέιτς. Δύο χρόνια αργότερα, το 2016, τιμήθηκε με τη μεγαλύτερη διάκριση για πολίτη στην Ινδία, το «Padma Shri.»

 Η ιστορία του έγινε ταινία με τίτλο “Padman”(ο άνθρωπος που κρατούσε μία σερβιέτα) κάτι που έκανε το έργο του γνωστό παγκοσμίως.

Πηγές:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

AJ

AJ+

AJEnglish

TED

TIME MAGAZINE