Δικαιώθηκε προς το παρόν η Εφήμοβα από το Εφετείο Αθηνών

Στο μικρό νησί της Μάλτας δύο γυναίκες έγιναν γνωστές γιατί προσπάθησαν να ξεσκεπάσουν τη διαφθορά. Η πρώτη, Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια, δολοφονήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου του 2017. Εκτοτε υπάρχει κυνηγητό για την δεύτερη γυναίκα, η οποία είχε καταφύγει στην Ελλάδα για την ασφάλειά της, και βρισκόταν στη φυλακή από τις 19 Μαρτίου, οπότε παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές και βρέθηκε στη φυλακή, αφού υπήρχε ένταλμα σύλληψής της. Μεγάλη επιτυχία ότι δεν εκδόθηκε στη Μάλτα, όπου κατηγορείτο ότι είχε υπεξαιρέσει το …αστρονομικό ποσόν των 5.000 ευρώ από την τράπεζα στην οποία εργαζόταν. Ο σύνδεσμος του δημοσιεύματος του Μωβ, στο τέλος. Σ.Β.

Γράφει η Μαριάνθη Πελεβάνη

Εκδικάστηκε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών το αίτημα της Μάλτας να εκδώσει η Ελλάδα την μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση της Pilatus Bank και πηγή της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, Μαρία Εφίμοβα.

To ελληνικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των δικαστικών αρχών της Μάλτας και η Μαρία Εφίμοβα αφέθηκε ελεύθερη. Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν είτε να ζητηθούν περισσότερες διευκρινίσεις από τις δικαστικές αρχές της Μάλτας σχετικά με τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδώσει, καθώς αυτά ήταν εντελώς αόριστα, ασαφή αλλά και «προβληματικά», δεδομένου ότι φέρουν ίδια ημερομηνία με τα εθνικά (έπρεπε να προϋπάρχουν τα εθνικά) ή να αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών κατά της έκδοσης της 36χρονης Ρωσίδας στη Μάλτα, αφού τα εντάλματα αφορούσαν αδικήματα ήσσονος σημασίας.

Στο πλευρό της Εφίμοβα έχουν ταχθεί 36 ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, οι οποίοι ύστερα από πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου εξέδωσαν δήλωση υποστήριξης στη μάρτυρα, ζητώντας να της χορηγηθεί άσυλο από την Ελλάδα και υπογραμμίζοντας ότι πιθανή έκδοσή της θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή της. Υπενθυμίζεται ότι η Εφίμοβα παραδόθηκε στις Αρχές στις 19 Μαρτίου. Η ίδια σε επικοινωνία που είχε με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλουτην ώρα της παράδοσής της, του είπε πως προέβη σε αυτή την κίνηση φοβούμενη για την ζωή της.

Ως μάρτυρες στο δικαστήριο κατέθεσαν ο Στέλιος Κούλογλου και ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής από το Χριστιανοδημορατικό κόμμα, Ντέιβιντ Κάζα, ζητώντας και οι δύο να δοθεί άσυλο στην μάρτυρα.

Στην κατάθεσή του ο Ντέιβιντ Κάζα εξήγησε μεταξύ άλλων την προβληματική λειτουργία των θεσμών και της Δικαιοσύνης στη Μάλτα, όπου μόνο ανεξάρτητη δεν είναι, αφού δικαστές, εισαγγελείς, επικεφαλής της αστυνομίας, κ.λπ. διορίζονται απευθείας και μόνο από τον πρωθυπουργό. Έτσι την έρευνα διεξάγουν οι ίδιοι άνθρωποι, την δράση των οποίων αποκάλυψε η Δάφνη Γκαλίθια, στηριζόμενη και στις πληροφορίες της Εφίμοβα. «Δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στα συμπεράσματα που θα προκύψουν. Η Pilatus Bank είναι η φωλιά της διαφθοράς στη Μάλτα. Να φανταστείτε ότι το όνομα της Μαρίας το έδωσε στη δημοσιότητα ένας κυβερνητικός βουλευτής. Αυτοί, που διέταξαν την εκτέλεση, ακόμη κυκλοφορούν ελεύθεροι. Για αυτό τον λόγο, μάλιστα, η ζωή της Μαρίας είναι πραγματικά σε κίνδυνο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, στην κατάθεσή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι κατηγορίες είναι αστείες και προφανή σκοπό έχουν να εκφοβίσουν όσους στο παρόν ή στο μέλλον επιχειρήσουν να παρέχουν πληροφορίες ή να συμβάλλουν σε αποκαλύψεις σκανδάλων που εμπλέκουν σημαίνοντα πρόσωπα, ενώ μιλώντας μετά την εκδίκαση, στο Reuters, δήλωσε ότι πρόκειται για μια μεγάλη νίκη, όχι μόνο για την Μαρία Εφίμοβα αλλά και για όλους τους whistleblowers στον κόσμο και πρόσθεσε ότι η μάχη κατά της διαφθοράς θα συνεχιστεί.

Η ίδια η Μαρία Εφίμοβα ενώπιον των δικαστών και μιλώντας ελληνικά, αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει τα αδικήματα που την έφεραν ενώπιον της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι όταν τη συνέλαβαν οι Μαλτέζοι αστυνομικοί της είπαν ότι κακώς τα έβαλε με την τράπεζα και ότι καλό θα ήταν να μετανοήσει και να πάρει πίσω ό,τι είχε καταγγείλει στην Επιθεώρηση Βιομηχανικών και Εργασιακών σχέσεων της Μάλτας. Τότε ήταν που αποφάσισε να συνεργαστεί με κάποιον που θα την υποστήριζε. Έκανε λοιπόν έρευνα στο διαδίκτυο και βρήκε την δημοσιογράφο, Δάφνη Γκαλίθια, η οποία ασχολιόταν με τις σχετικές έρευνες για τη διαφθορά.

Την αλληλεγγύη τους στη μάρτυρα εξέφρασαν οργανώσεις της Μάλτας και ακτιβιστές κατά της διαφθοράς, ενώ τη στήριξή της στην Μαρία Εφίμοβα κατέθεσε και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία της ότι ενδεχόμενη έκδοση της Εφίμοβα δεν προσφέρει επαρκή εχέγγυα δίκαιης δίκης στη Μάλτα.

Η ιστορία…

Η Εφίμοβα εργαζόταν στην Μάλτα, στη διαβόητη τράπεζα Pilatus Bank. Είχε αποκαλύψει στην Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Michelle Muscat, σύζυγο του Πρωθυπουργού της Μάλτας Joseph Muscat.

Σύμφωνα τις αποκαλύψεις της κυρίας Εφίμοβα, η Egrant διαχειριζόταν χρήματα της κόρης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Η Εφίμοβα κατηγορείται στην Μάλτα ότι δυσφήμισε κάποιους αστυνομικούς και ότι υπεξαίρεσε ένα ποσό μικρότερο των 5000 ευρώ.

«Έχω ακόμα λόγους να φοβάμαι για τη ζωή μου, γιατί η έρευνα είναι ακόμα ανοιχτή και είμαι η μοναδική κύρια μάρτυρας για το σκάνδαλο που αφορά τον πρωθυπουργό της Μάλτας, μετά τη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια» είχε εξομολογηθεί η ίδια σε αποκλειστική συνέντευξή της στο Τvxs.gr.

 

Πηγή: http://tvxs.gr/news/ellada/oxi-toy-efeteioy-stin-ekdosi-tis-efimoba-sti-malta-afethike-eleytheri

 17:04 | 12 Απρ. 2018

Γράφει η Μαριάνθη Πελεβάνη

Το άρθρο του Μωβ για το περιστατικό (20/10/2017) :

https://tomov.gr/2017/10/20/%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84/