Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης:  Δεν πέρασε η αντεπίθεση φονταμενταλιστικών οργανώσεων

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Πολλές οργανώσεις φονταμενταλιστικού κατά κύριο λόγο χαρακτήρα, από εννέα χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, άσκησαν πίεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τροποποίηση κάποιων εδαφίων ή αναλύσεων της Σύμβασης. Απέστειλαν το Μάρτιο επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ, με 333 υπογραφές, ζητώντας την αντικατάσταση του όρου φύλο και αντίστοιχων εννοιών με την διατύπωση “ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών”, καθώς επίσης και ζητούσαν να μπορούν τα κράτη να κρατούν επιφυλάξεις σε επίμαχα ιδεολογικά θέματα που αποτυπώνονται στη Σύμβαση. Ήδη γνωρίζουμε ότι σε χώρες με έντονη επιρροή της Εκκλησίας, όπως η Πολωνία, υπήρξαν μεγάλες συγκρούσεις για το θέμα του φύλου, και η αντίθεση προς τις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις και τα αιτήματά τους, παίρνει συχνά τη μορφή εξευτελισμού τους επειδή πιστεύουν και αναλύουν την έννοια του κοινωνικού φύλου.

Σύντομα η ευρωπαϊκή οργάνωση WAVE (www.wave-network.org) ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει υπογραφές οργανώσεων υπέρ της διατήρησης του λεκτικού και της ανάλυσης που αποτυπώνεται στη ΣτΚ με τη σημερινή της μορφή, την οποία κύρωσε και η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα.

Στις 18 Απριλίου είχε συγκεντρώσει 1166 υπογραφές, τις οποίες και απέστειλε στις 23/4/18.

Το Μωβ είναι μεταξύ των οργανώσεων που συνυπογράφουν, αυτονόητα, και στον κατάλογο των οργανώσεων που υπάρχει στη σχετική επιστολή που απεστάλη, έχει τον αριθμό 1112.

Φυσικά η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι ένα νομικό εργαλείο, και αποτελεί προϊόν συμβιβασμού διαφορετικών απόψεων για τα ζητήματα της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Οπότε, η υπογραφή του Μωβ όπως και κάθε άλλης οργάνωσης για τη διατήρηση της σημερινής της μορφής, δεν σημαίνει άκριτη αποδοχή των όσων περιλαμβάνει, του τρόπου με τον οποίο αναλύει και των προτάσεών του.

Όμως οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν επειδή χρειαζόταν αντίκρουση της αναχρονιστικής κατεύθυνσης που προωθούσαν οι 333 οργανώσεις. Η βία κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακή βία πρέπει να εξαλειφθεί, κάθε νόμος και κάθε πρακτική πρέπει να κατατείνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Η επιστολή με τις 1166 υπογραφές: (https://www.wave-network.org/24-featured-news/192-reaction-letter-to-secretary-general-of-council-of-europe).

Δυστυχώς, και οι δύο επιστολές τις οποίες βάζουμε με σύνδεσμο, είναι στην αγγλική γλώσσα.