Ισπανία: Ο εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση στην απόφαση αθώωσης των πέντε ανδρών για τον ομαδικό βιασμό έφηβης

“Καλά νέα”, αν μπορεί φυσικά κανείς να χαρακτηρίσει με αυτό το επίθετο κάποιος τις εξελίξεις στην υπόθεση των 5 ανδρών που βίασαν ομαδικώς μία έφηβη στο φεστιβάλ ταυροδρομιών του Σαν Φερμίν το 2016 στην Παμπλόνα που πρωτόδικα έπεσαν στα…μαλακά! Η σκανδαλώδης αυτή κατάσταση μάς εξόργισε και τη μοιραστήκαμε αμέσως μαζί σας, λαμβάνοντας πολλά σχόλια από τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες μας για τον δικό τους αποτροπιασμό για το θέμα.

Ο εισαγγελέας δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση της επόμενες μέρες, ώστε να δικαστούν για την πολύ σοβαρότερη καταγγελία του βιασμού και όχι της “σεξουαλικής προσβολής”, κατηγορία για την οποία έλαβαν ποινή φυλάκισης μόλις εννέα ετών έκαστος παρά την αγριότητα της πράξεώς τους και τον επακόλουθο εξευτελισμό του θύματος στα social media, καμαρώνοντας για τα “κατορθώματά”τους!

Εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και οι φωνές τους ακούστηκαν. “Σε πιστεύω,αδερφή!” βρωντοφώναξαν.

 Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Κατάλα δήλωσε μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας πως η Ισπανία θα πρέπει να επανεξετάσει τον ποινικό της κώδικα αν είναι απαραίτητο.  (Ι.Κ)

 

Αλιεύει η Ζωή Κόκαλου

 

Ο εισαγγελέας της περιφερειακής κυβέρνησης της Ναβάρας, στην Ισπανία, δήλωσε σήμερα ότι θα ασκήσει έφεση σε μια απόφαση που αθώωσε πέντε άνδρες για τον ομαδικό βιασμό από μια συμμορία μίας έφηβης κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ταυροδρομιών του Σαν Φερμίν το 2016 στην Παμπλόνα.

Η δικαστική απόφαση, που επιδίκασε ποινές για τη μικρότερη κατηγορία της σεξουαλικής προσβολής, ώθησε χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες αλλά και άνδρες, να κατέβουν σε αυθόρμητες διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας χθες βράδυ, περιλαμβανομένης της Μαδρίτης, όπου οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και σήμερα έξω από το δικαστήριο στην Παμπλόνα όπου διεξήχθη η δίκη.   Εκατοντάδες άνθρωποι φώναξαν «Θέλουμε δικαιοσύνη» κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Όχι σημαίνει Όχι» και «Δικαιοσύνη!»

Impresionante #Madrid

Gepostet von Vicenta Monge am Donnerstag, 26. April 2018

Μαδρίτη,μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο εισαγγελέας είπε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση τις ερχόμενες ημέρες με το αιτιολογικό της παραβίασης του νόμου, λέγοντας πως η επίθεση των πέντε ανδρών σε βάρος της γυναίκας, ηλικίας τότε κάτω των 18 ετών, στην είσοδο ενός κτιρίου κατοικιών ήταν βιασμός, όχι σεξουαλική προσβολή.   Βάσει του ισπανικού νόμου, η απαγγελία κατηγοριών για το πιο σοβαρό έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης ή του βιασμού, απαιτεί ειδικού τύπου βία που να συνδέεται με το έγκλημα όπως απειλή με μαχαίρι ή σωματικά χτυπήματα σε βάρος του θύματος.  

Οι πέντε άνδρες, που είχαν βιντεοσκοπήσει με τα κινητά τους τηλέφωνα την επίθεση και γελούσαν με το περιστατικό κατόπιν σε μια ομάδα στο Whatsapp, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης εννέα χρόνων.

Σήμερα ημέρα οργής στην Ισπανία.Βγήκε η απόφαση για τον ομαδικό βιασμό της 18χρονης στην Παμπλόνα, απο τους 5 άντρες…

Gepostet von Καμιά Ανοχή am Donnerstag, 26. April 2018

Η δίκη της επονομαζόμενης «Αγέλης των Λύκων» είχε ήδη πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ισπανία αλλά είχε προκαλέσει και τον προβληματισμό για τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων στο ετήσιο φεστιβάλ και την κακομεταχείριση των γυναικών γενικότερα.  

Είχε όμως τραβήξει και την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, αφού διαδραματίστηκε μεσούσης της γενικότερης ανησυχίας για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών μετά το σκάνδαλο Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Η κλίμακα των διαμαρτυριών δείχνει πόσο πολύ έχει αλλάξει η ισπανική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες, δήλωσε η Τσέλο Χερνάντεθ, εκπρόσωπος της φεμινιστικής οργάνωσης 8Μ που πήρε το όνομά της από τη μαζική πορεία για τα δικαιώματα των γυναικών που πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ισπανία στις 8 Μαρτίου φέτος.   «Υπάρχει μια αλλαγή όσον αφορά την ευαισθητοποίηση της ισπανικής κοινωνίας», είπε. «Το πρόβλημα βρίσκεται στους θεσμούς, που εξακολουθούν να είναι πατριαρχικοί και σεξιστικοί».

Μαδρίτη,Υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Κατάλα δήλωσε μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας πως η Ισπανία θα πρέπει να επανεξετάσει τον ποινικό της κώδικα αν είναι απαραίτητο.  

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία εδώ 

Διαβάστε πρόσφατα ανεβασμένο άρθρο μας για τα σοκαριστικά στατιστικά των βιασμών εδώ 

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP