Διαγραφή Πολάνσκι και Κόσμπι από την Ακαδημία των Όσκαρ

Αιτία, φυσικά, οι δεκαετίες σεξουαλικής παρενόχλησης που έχουν πίσω τους

Επιμέλεια: Ιρέν Κόντου

 Χτες, λοιπόν, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, δηλαδή ο οργανισμός που διοργανώνει τα βραβεία Όσκαρ, πήρε μια απόφαση που είχε ήδη καθυστερήσει πολλά χρόνια. Η απόφαση αυτή ήρθε από το διοικητικό συμβούλιο της ακαδημίας, το οποίο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να διαγράψει τους Μπιλ Κόσμπι και Ρομάν Πολάνσκι. Το τι κοινό έχουν αυτοί οι δύο ώστε να διαγραφούν δεν είναι και κανένα τρομερό μυστήριο. Ο πρώτος καταδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα για σεξουαλικά αδικήματα που τραβάνε εδώ και μπόλικες δεκαετίες και βρίσκεται είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης από 15 έως 30 χρόνια. Ο δεύτερος έχει μια καταδίκη εις βάρος του για το βιασμό μιας 13χρονης το 1977 κι έκτοτε έχει εγκαταλείψει τις ΗΠΑ για να αποφύγει την ποινή, ενώ το περασμένο φθινόπωρο κατηγορήθηκε εκ νέου για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ανηλίκων.

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της ακαδημίας, οι δύο άνδρες διαγράφηκαν με βάση τους Κανόνες Δεοντολογίας, ενώ η ανακοίνωση σημειώνει πως “το Συμβούλιο εξακολουθεί να ενθαρρύνει τα ηθικά πρότυπα που απαιτούν από τα μέλη να υποστηρίζουν τις αξίες της Ακαδημίας για το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”. Υπενθυμίζουμε πως είναι η τρίτη διαγραφή για σεξουαλικά αδικήματα το τελευταίο διάστημα, αφού τον περασμένο Οκτώβριο διεγράφη κι ο Χάρβεη Γουάηνστην έπειτα από τις αμέτρητες δημόσιες καταγγελίες των γυναικών που είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά όλα αυτά τα χρόνια.

Βέβαια, όλα αυτά (και πολλά, πολλά περισσότερα) ήρθαν επιτέλους με πάταγο στην επιφάνεια τους τελευταίους μήνες, όταν πλήθος γυναικών από τον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης βρήκαν τη φωνή τους στον δημόσιο χώρο μιλώντας για το δομικά προβλήματα σεξισμού, παρενόχλησης και καταπίεσης στην βιομηχανία του θεάματος και όχι μόνο, οδηγώντας στις καμπάνιες του #MeToo και του #Time’s Up.

Προφανώς, το να αρχίσουν να υπάρχουν πραγματικές συνέπειες σαν αυτήν είναι μια πολύ καλή εξέλιξη, δεδομένου του χρόνιου καθεστώτος σιωπής και ατιμωρησίας, αλλά είναι αδύνατον να μην σημειώσουμε κι ότι η Ακαδημία των Όσκαρ παρείχε κάλυψη για πολλά χρόνια στον Πολάνσκι, τιμώντας τον με  βραβείο σκηνοθεσίας το 2003. Αν μη τι άλλο, ο καθοριστικός παράγοντας εδώ φαίνεται να είναι η κοινωνική πίεση και όχι απλώς η καλή προαίρεση της ακαδημίας.

 

 Υπόθεση Κόσμπι

Ο Αμερικανός ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση εναντίον της Άντρεα Κόνσταντ το 2004 από δικαστήριο της Πενσυλβάνιας, έπειτα από μια δίκη που διήρκησε 3 εβδομάδες.

Ο 80χρονος κωμικός κρίθηκε ένοχος σε τρεις κατηγορίες και βρίσκεται αντιμέτωπος με κάθειρξη 30 ετών.

Το θύμα, η Άντρεα Κόνσταντ, ήταν παρούσα στη δικαστική αίθουσα κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, έπειτα από διαβουλεύσεις 14 ωρών.

Τον Ιανουάριο του 2004, στην οικία του στο Τσέλτενχαμ (Πενσυλβάνια), ο Μπιλ Κόσμπι είχε προτείνει στην Κόνσταντ να πιει ένα ποτήρι κρασί και μαζί τρία χάπια, τα οποία όπως της είπε θα τη βοηθούσαν να χαλαρώσει, προτού την κακοποιήσει ενώ εκείνη δεν μπορούσε πλέον να αντισταθεί.

Ο Μπιλ Κόσμπι κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση από περισσότερες από 60 γυναίκες, κατηγορίες που είχαν παραγραφεί εκτός από την υπόθεση της Κόνσταντ.

Υπόθεση Πολάνσκι

Δικαστής του Λος Άντζελες αρνήθηκε να σταματήσει τη δίωξη για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, σε βάρος του γαλλοπολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, όπως ζητούσαν ο κατηγορούμενος και το θύμα.

«Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή είναι φυγάς που αρνείται να εκτελέσει τις διαταγές των δικαστηρίων», γράφει στην απόφασή του ο δικαστής Σκοτ Γκόρντον.

Σύμφωνα με τον δικαστή, αν και το κλείσιμο της υπόθεσης θα ήταν επωφελές για το θύμα, τη Σαμάνθα Γκάιμερ, «η κοινωνία έχει συμφέρον να αποδοθεί αδέκαστη δικαιοσύνη, κάτι που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί παρά με τη συνέχιση της δίωξης».

Η Σαμάνθα Γκάιμερ, 54 ετών σήμερα και 13 ετών την εποχή που συνέβησαν τα γεγονότα, είχε ζητήσει τον Ιούνιο 2017 από το δικαστήριο να «κλείσει την υπόθεση αυτή», λέγοντας πως οι ατέρμονες διαδικασίες υπονομεύουν τη ζωή της και πως έχει συγχωρήσει τον δράστη της επίθεσης εναντίον της.

Σύμφωνα με τον δικαστή, οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν, αντίθετα, πως η άρνηση του κατηγορουμένου να πειθαρχήσει στις διαταγές του δικαστηρίου και να παρουσιαστεί ενώπιόν του προκειμένου να καταδικαστεί, είχε μια «μακρά και τραυματική» επίπτωση στη ζωή της Γκάιμερ.

Στην απόφασή του ο δικαστής Γκόρντον αναφέρει επίσης πως ο Πολάνσκι, «μέσω των δικηγόρων του, εξακολουθεί τις επιθέσεις εναντίον κάθε δικαστή που επιφορτίζεται με την υπόθεση. Μια τέτοια συμπεριφορά δεν αποτελεί βάση για το κλείσιμο των διώξεων», καταλήγει.

Ο δικηγόρος του σκηνοθέτη είπε πως, κατά την εκτίμησή του, η αντιδικία μπορεί να επιλυθεί με την ακύρωση ενός εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Πολάνσκι και επιτρέποντάς του να έλθει στο Λος Άντζελες προκειμένου να καταδικαστεί σε φυλάκιση 334 ημερών, ποινή την οποία ο σκηνοθέτης έχει ήδη εκτίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελβετία.

Ο σκηνοθέτης, που έλαβε βραβείο Όσκαρ για την ταινία Ο πιανίστας, πέρασε δύο μήνες στη φυλακή στην Ελβετία και στη συνέχεια οκτώ μήνες σε κατ΄οίκον περιορισμό στο σαλέ του στο Γκστάαντ, μετά τη σύλληψή του στη Ζυρίχη το 2009, βάσει ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Ο Πολάνσκι, που έκλεισε τα 85 χρόνια πια, κατηγορείται ότι είχε δώσει ναρκωτικά στη Σαμάνθα Γκάιμερ και τη βίασε στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον στο Λος Άντζελες το 1977, ενώ ο ηθοποιός απουσίαζε σε ταξίδι.

Ο Ρομάν Πολάνσκι παραδέχθηκε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη και, σε αντάλλαγμα, ο δικαστής δέχθηκε να αποσύρει άλλες πιο σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του, κυρίως για βιασμό με την προμήθεια και χρήση ναρκωτικών. Η δικαστική συμφωνία επιτεύχθηκε με τη συγκατάθεση της οικογένειες και των δικηγόρων της.

Έπειτα από 42 ημέρες κράτησης προκειμένου να υποβληθεί σε ψυχολογική εξέταση, αφέθηκε ελεύθερος ώστε να μπορέσει να τελειώσει μια περιοδεία.

Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν από τον δικηγόρο του Χάρλαντ Μπράον, ο Ρομάν Πολάνσκι είχε εξασφαλίσει από τον δικαστή στον οποίο είχε ανατεθεί η υπόθεση τότε ότι οι έξι εβδομάδες που είχε περάσει στη φυλακή θα ήταν η μοναδική ποινή φυλάκισης.

Όμως το 1978, πεπεισμένος πως ο δικαστής θα ανακαλούσε την υπόσχεση αυτή και θα τον έστελνε στη φυλακή, ίσως για δεκαετίες, διέφυγε στη Γαλλία.

Ο Πολάνσκι, παντρεμένος με την ηθοποιό Εμμανουέλ Σενιέ, με την οποία έχει δύο παιδιά, αρνείται από τότε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής χωρίς να λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται πλέον να φυλακιστεί.

Μια τρίτη γυναίκα βγήκε αυτή την εβδομάδα από το σκοτάδι για να απευθύνει κατηγορίες σε βάρος του. Η Ρομπίν, όπως είναι το μικρό της όνομα με το οποίο έδωσε τη συνέντευξη Τύπου στο Λος Άντζελες, είπε πως είχε «κακοποιηθεί σεξουαλικά» από τον διάσημο γαλλο-πολωνό σκηνοθέτη όταν ήταν μόλις 16 ετών, το 1973.

Το 2012, η βρετανή ηθοποιός Σάρλοτ Λιούις είχε δηλώσει επίσης πως ο σκηνοθέτης την ανάγκασε σε σεξουαλική επαφή όταν ήταν 16 ετών.

 

Πηγές:

 https://www.efsyn.gr

https://luben.tv

http://www.cnn.gr

http://www.athina984.gr