Ισότητα: Πώς μια «βασίλισσα» έβαλε τα γυαλιά στο Χόλιγουντ

Επιμέλεια Ιρέν Κόντου

Ένα άρθρο για την ανισότητα αμοιβής ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες,που τελικά υπάρχει σε κάθε επάγγελμα,ακόμα και στο λαμπερό κόσμο του θεάματος. Το θέμα έχει συζητηθεί και σχολιαστεί πολλάκις και πολλές προσπάθειες έχουν γίνει για να εξαλειφθεί η αδικία. Στη σειρά “the Crown”, η ηθοποιός που ενσαρκώνει τη γυναίκα-σύμβολο της Βρετανίας, βασίλισσα Ελισάβετ Β’, αμείφθηκε λιγότερο από τον ”σύζυγό της”. Ασφαλώς,έπαιξε τον ρόλο της και η δύναμη των συμβόλων,βαρύνουσας σημασίας για τη Μ. Βρετανία: για χρόνια, οι γυναίκες ηθοποιοί του Χόλιγουντ ζητούν ίση μεταχείριση και δεν γίνεται τίποτα.

Μία αδικία-μάστιγα παγκοσμίως που σίγουρα δεν θα εξαλειφθεί με την επίλυση μεμονωμένων περιστατικών, αλλά με παραδοχή του προβλήματος-κάποιοι ακόμα υποστηρίζουν πως η έμφυλη οικονομική ανισότητα είναι μη υπαρκτή- και κινήσεις για επίλυσή του μετά από τόσα χρόνια απραξίας. Θα ακολουθήσει άρθρο με εκτενή ανάλυση του θέματος, στατιστικά στοιχεία και τρόποι αντιμετώπισης.  (Ι.Κ)

Χτύπησε αμέσως άσχημα στο μάτι το γεγονός ότι, για τον ρόλο της ως βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στην τηλεοπτική σειρά «The Crown», η Κλερ Φόι πληρώθηκε λιγότερα από τον ηθοποιό που υποδύεται τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο. Οταν διέρρευσε η πληροφορία, η Left Bank Pictures, η εταιρεία παραγωγός της σειράς του Netflix, απολογήθηκε ισχυριζόμενη ότι ο Ματ Σμιθ ήταν πιο διάσημος από την Κλερ, αφού ήταν ήδη ο αστέρας του «Doctor Who».

Αλλά η δικαιολογία δεν έσβησε την στάμπα του σεξισμού και τελικά, όπως γράφουν οι Times, η εταιρεία κατέβαλε αναδρομικά στην Κλερ όσα έλαβε και ο συνάδελφός της: Αμείφθηκε με δέκα χιλιάδες λίρες περισσότερο για κάθε ένα από τα είκοσι επεισόδια που είχαν ήδη γυριστεί και για τα οποία είχαν συμφωνήσει στις 19.000 λίρες. Συνολικά, έλαβε 200 χιλιάδες λίρες, δηλαδή σχεδόν 223 χιλιάδες ευρώ.

 

Θα έπαιξε ασφαλώς τον ρόλο της και η δύναμη των συμβόλων: για χρόνια, οι γυναίκες ηθοποιοί του Χόλιγουντ ζητούν ίση μεταχείριση και δεν γίνεται τίποτα. Αλλά η βασίλισσα να αμείβεται λιγότερο από τον πριγκιπικό σύζυγο δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο στη Βρετανία – και ειδικά σε μια Βρετανία, όπου από τις 4 Απριλίου πολλές επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να δημοσιοποιούν τους μισθούς ανδρών και γυναικών προκειμένου να ενθαρρυνθεί η δίκαιη μισθολογική μεταχείριση.

Στο Χόλιγουντ έχουν θέσει το θέμα δημόσια η Μέριλ Στριπ, η Εμα Γουάτσον, η Τζένιφερ Λόρενς και πολλές ακόμη σταρ. Η Σάρον Στόουν ομολόγησε ότι έκλαψε επειδή όλοι οι ηθοποιοί που είχαν δουλέψει μαζί της είχαν πληρωθεί περισσότερο από την ίδια, ακόμα και όταν (σχεδόν πάντα) στην αφίσα της ταινίας υπήρχε μόνο εκείνη.

Όμως, πέρα από τις μεμονωμένες ιστορίες, μιλούν και οι αριθμοί: σύμφωνα με την τελευταία λίστα του Forbes, μεταξύ Ιουνίου 2016 και Μαΐου 2017, οι δέκα υψηλότερα αμειβόμενοι ηθοποιοί κέρδισαν 488 εκατομμύρια δολάρια ενώ οι δέκα υψηλότερα αμειβόμενες ηθοποιοί 172 εκατομμύρια. Το «Crown» γυρίζεται στο Λονδίνο, το οποίο δεν είναι Χόλιγουντ. Αλλά σε ένα παγκόσμιο σύστημα αστέρων, η περίπτωση της Κλερ Φόι αποτελεί ένα προηγούμενο το οποίο, από τώρα και στο εξής, θα είναι δύσκολο να μην λαμβάνεται υπόψη. Και η λύση ασφαλώς δεν θα ήταν να αρχίσουν η μία μετά την άλλη οι σταρ του Χόλιγουντ να υποδύονται τις αγγλίδες βασίλισσες – ειδικά σε μια χώρα, την Αμερική, που κάποτε ξεσηκώθηκε εναντίον της αγγλικής μοναρχίας.

 

Πηγές:

The Times Magazine 

 http://www.protagon.gr

Netflix Network