“Άθλος” Ερντογάν: Τιμώρησε μετά από 143 μηνύσεις αρχισυντάκτρια εφημερίδας

7,5 χρόνια φυλακής είναι η απόφαση για τη δικηγόρο Ερέν Κεσκίν στα πλαίσια των δεκάδων μηνύσεων σε βάρος της για την περίοδο που ήταν αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα Οζγκιούρ Γκιουντέμ (που απαγορεύτηκε). Η Κεσκίν ανακοίνωσε μέσω τουίτερ την σε βάρος της ποινή. Η Κεσκίν έγραψε τα εξής: ¨Σήμερα τιμωρήθηκα συνολικά σε 7,5 έτη φυλάκισης επειδή ήμουν αρχισυντάκτρια στην Οζγκιούρ Γκιουντέμ. Εξεγείρομαι¨.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 143 μηνύσεις σε βάρος της για την περίοδο που ήταν αρχισυντάκτρια στην Οζγκιούρ Γκιουντέμ, ενώ της έχουν επιβληθεί και πρόστιμα, ενώ η ίδια δήλωσε πως ¨Αντί να φύγω στο εξωτερικό θα μπω στην φυλακή¨ .Οι δικηγόροι του Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο μήνα προσπάθησαν να αποβληθεί η Ερέν Κεσκίν από τον δικηγορικό σύλλογο.
Eren Keskin
Τον Αύγουστο του 2016 τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία της φιλοκουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem κατηγορώντας την για προπαγάνδα υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή”.

 

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η εφημερίδα ενεργεί σαν «φερέφωνο» της κουρδικής εξέγερσης, η οποία αναζωπυρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι έπειτα από ηρεμία που είχε διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια. Ένας τούρκος αξιωματούχος διευκρίνισε ωστόσο, ζητώντας να μην κατονομασθεί, πως το μέτρο αυτό δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Τον Μάρτιο οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού είχαν ακυρώσει τις δημοσιογραφικές ταυτότητες των δημοσιογράφων της εφημερίδας, η οποία είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 1992 και είχε πολλές προστριβές με τη δικαιοσύνη.

 

Η Ozgur Gundem, η έντυπη έκδοση της οποίας έχει καθημερινή κυκλοφορία περίπου 7.500 φύλλων, επικεντρώνει στη σύγκρουση με τους κούρδους μαχητές στη νοτιοανατολική Τουρκία και από το 2014 οι τουρκικές αρχές έχουν διεξαγάγει δεκάδες έρευνες στα γραφεία της και της έχουν επιβάλει πρόστιμα, ενώ έχουν επίσης συλλάβει ανταποκριτές της.
Η δικηγόρος κινδύνευσε να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Πλήθος διεθνών οργανώσεων,δημοσίευσαν στις 4 Μαΐου ανακοίνωση που καλούν για συμπαράσταση στη δικηγόρο, όπως οι κάτωθι:
Δελτίο Τύπου Οργανώσεων