Πριγκίπισσα του Ντουμπάι απέδρασε για να ζήσει ελεύθερη, την εντόπισαν και κανείς δεν γνωρίζει πού είναι τώρα

 

Αλιεύει η Ιρέν Κόντου

 

Έντονη ανησυχία εκφράζουν διάφοροι φορείς και ακτιβιστές σχετικά με την κόρη του κυβερνήτη του Ντουμπάι, μετά από αναφορές πως επέστρεψε με χρήση βίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από όπου είχε «δραπετεύσει» τον Μάρτιο.  

Η MKO Human Rights Watch δήλωσε ότι το γεγονός πως το καθεστώς δεν αποκαλύπτει πού βρίσκεται η 32χρονη πριγκίπισσα Sheikha Latifa bint Mohammad al-Maktoum θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εξαφάνιση. Η MKO ισχυρίζεται πως, από τότε που οι αρχές την συνέλαβαν κανείς δεν είχε νέα της και δεν γνωρίζει τίποτα για την κατάστασή της.

Η Sheikha Latifa, κόρη του Σεΐχη Mohammed bin Rashid al-Maktoum, εμφανίστηκε σε βίντεο YouTube το Μάρτιο. Είπε ότι η αποχώρησή της ήταν η αρχή μιας προσπάθειας να διεκδικήσει τη ζωή και την ελευθερία της κάτι που είχε κάνει και η μεγαλύτερη αδελφή της Shamsa ενώ έκανε διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Η Sheikha Latifa φέρεται να διέφυγε από το Ντουμπάι με τη βοήθεια φίλων χρησιμοποιώντας ένα γιοτ που ανήκε στον Γάλλο Hervé Jaubert. Το σκάφος εντοπίστηκε στις 4 Μαρτίου στις ακτές της Ινδίας.

Λίγο αργότερα αναφέρθηκε ότι η 32χρονη οδηγήθηκε πίσω στα ΗΑΕ. Την Κυριακή, οι αξιωματούχοι των ΗΑΕ δεν απάντησαν σε αίτημα του Reuters για σχόλια. Μια πηγή κοντά στην κυβέρνηση του Ντουμπάι είπε ωστόσο ότι η Latifa είναι ασφαλής και υγιής με την οικογένειά της, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.   Ωστόσο, η HRW ανέφερε πως δύο φίλοι της Sheikha Latifa ισχυρίζονται πως εδώ και δύο μήνες δεν έχουν καθόλου νέα της. Πολλά είναι τα διεθνή δημοσιεύματα που ασχολούνται τις τελευταίες ώρες με την σοβαρή καταγγελία και πιέζουν τις αρχές να δώσουν στοιχεία.

«Οι αρχές των ΗΑΕ θα πρέπει αμέσως να αποκαλύψουν τη θέση της Sheikha Latifa, να επιβεβαιώσουν την κατάστασή της και να επιτρέψουν την επαφή της με τον έξω κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής της HRW στη Μέση Ανατολή, Sarah Leah Whitson. «Εάν κρατείται, πρέπει να της δοθούν τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι κρατούμενοι».  

Η MKO ανέφερε ότι η Tiina Jauhiainen από την Φινλανδία που περιγράφεται ως φίλη της Sheikha Latifa ήταν στο σκάφος που συνελήφθη η  πριγκίπισσα και δήλωσε ότι η ινδική ακτοφυλακή συμμετείχε στην επιδρομή στο πλοίο σε συνεργασία με τις αρχές των ΗΑΕ.

*ΗΑΕ: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, lifo.gr