Με την Ισραηλινή αντιρρησία συνείδησης Atalya Ben Abba

Αθήνα, 12 Μαΐου 2018

Συνέντευξη της Σίσσυ Βωβού από το Μωβ με την Ισραηλινή αντιρρησία συνείδησης Atalya Ben Abba

Με αφορμή την τραγική επέτειο των 70 χρόνων από τη Νάκμπα (τη Μεγάλη Καταστροφή για τους Παλαιστίνιους το 1948) και μετά την πρόσφατη αποστολή του Μωβ σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, το Μωβ διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα Αντίσταση & Αλληλεγγύη Γυναικών σε Παλαιστίνη & Ισραήλ στις 10 Μαΐου 2018 στην Αθήνα στο Studio New Star Art Cinema, με ιδιαίτερη αναφορά στην αντίσταση και την αλληλεγγύη των γυναικών στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, υποστηρίζοντας τα πάγια αιτήματα για το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στον τόπο τους, και για τον τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης.

Με την ευκαιρία αυτή δημοσιεύουμε εδώ βιντεοσκοπημένη συνέντευξη της Σίσσυ Βωβού από το Μωβ με την Ισραηλινή αντιρρησία συνείδησης Atalya Ben Abba.

Στη συνέχεια, δημοσιεύουμε γραπτή συνέντευξη με πληροφορίες που περιέχονται στη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη και λίγο περισσότερες. (Επίσης σύντομο ρεπορτάζ από την εκδήλωση δημοσιεύσαμε στις 11 Μαιου). 

Ο στρατός, οι αντιρρησίες συνείδησης

Το κίνημα των αντιρρησιών συνείδησης είναι σε άνοδο ή όχι;

Είναι μάλλον σε άνοδο, υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που προσχωρούν σ’ εμάς. Χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κερδίσουμε περισσότερους ανθρώπους στις ιδέες μας. Η οργάνωσή μας, που ονομάζεται Mesarvot, υπάρχει εδώ και 4 χρόνια, και κάνουμε πολλά πράγματα. Υπάρχει περισσότερη πρόοδος τώρα, καθώς οι γυναίκες είναι η πλειοψηφία. Αυτό είναι κρίσιμο. Πριν από 10 ή 20 χρόνια ήταν λιγότερες οι γυναίκες απ’ ότι οι άντρες ανάμεσα στους αντιρρησίες. Τώρα είναι περισσότερες οι νέες γυναίκες που αρνούνται.

Πώς άρχισε αυτό το κίνημα;

Ήρθαμε σε επαφή με κάθε είδους οργάνωση. Ξεκίνησε ένα δίκτυο που συσπείρωσε πολλές οργανώσεις αντιρρησιών. Και αυτό αναπτύχθηκε από εκείνο το σημείο και μετά. Έτσι, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε αυτή την εξέλιξη.

Είπες ότι το 2017 υπογράφηκε μια επιστολή από περισσότερους από 100 στρατεύσιμους και στρατεύσιμες, οι οποίοι δήλωναν ότι αρνούνται να υπηρετήσουν. 

Το 2017 υπήρξε αυτό το γράμμα. Από τους 100 δεν έκαναν όλοι και όλες την δημόσια άρνηση, κάποιοι και κάποιες ήταν ανώνυμοι και μερικοί βρήκαν άλλους τρόπους να αποφύγουν το στρατό. (Στο τέλος της συνέντευξης δημοσιεύουμε το σύνδεσμο με την επιστολή αυτή στα αγγλικά).

Ο Mattan Helman και η Ayelet Brachfeld είναι στη φυλακή.

Η Ayelet Brachfeld είναι ήδη 90 μέρες στη φυλακή, και είναι σημαντικό να της δείχνουμε την υποστήριξή μας και τη συμπαράστασή μας αφού έκανε αυτή την τολμηρή πράξη. Φυσικά υποστηρίζουμε επίσης τον Mattan Helman.

Με ποιον τρόπο;

Στο Ισραήλ κάνουμε διαδήλωση στο βουνό που είναι μπροστά στη φυλακή (φωτό πιο πάνω) και ενθαρρύνουμε τον κόσμο να στέλνει γράμματα σε εμάς τα οποία τα δίνουμε στην ίδια, επίσης ενθαρρύνουμε τον κόσμο να διαδηλώνει σε όλο τον κόσμο. Κι εσείς μπορείτε να διαδηλώσετε.

Έξω από τη στρατιωτική φυλακή

Είπες ότι στο στρατό υπάρχει μεγάλο ποσοστό αυτοκτονιών.

Η θητεία στο στρατό σε συντρίβει συναισθηματικά και σου δημιουργεί άγχος. Είναι πολύ εξαντλητική σωματικά και πνευματικά. Το περιβάλλον είναι πολύ τοξικό. Αυτοί που δεν ξέρουν ότι μπορούν να αντισταθούν, επειδή προέρχονται από μακρινές περιοχές ή χωριά, δεν μπορούν εύκολα να φύγουν, τέτοιου είδους στρατιώτες αυτοκτονούν. Περισσότεροι στρατιώτες αυτοκτονούν στο στρατό παρά σκοτώνονται στη μάχη. Δεν ξέρουμε τους αριθμούς. Υπολογίζεται ότι αυτοκτονούν μεταξύ 30 και 40 στρατιώτες κάθε χρόνο.

Shministim Letter 2017 – Full English Translation from socialism