Άλλο ένα τραγικό περιστατικό βρεφοκτονίας

 

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Το βρέφος είχε γεννηθεί και φονευθεί στις 26 Φεβρουαρίου 2018 στην Πετρούπολη, και το άψυχο σώμα του ανακαλύφθηκε ώρες αργότερα από έναν ρακοσυλέκτη της περιοχής, ο οποίος και ειδοποίησε την αστυνομία.

Έκτοτε, η αστυνομία έκανε συστηματική έρευνα στην περιοχή, πόρτα πόρτα, με λήψη DNA από γυναίκες, πιστεύοντας ότι το βρέφος είχε γεννηθεί κάπου κοντά. Πράγματι, έφθασαν και στην 19χρονη γυναίκα η οποία ταυτοποιήθηκε ως μητέρα του βρέφους και σύντομα ομολόγησε την πράξη της.

Η τραγικότητα του περιστατικού γίνεται ακόμα εντονότερη, όταν μαθαίνουμε ότι η νέα γυναίκα ήταν μορφωμένη και φοιτούσε σε κάποιο ΤΕΙ και όμως δεν είχε ανακαλύψει την εγκυμοσύνη της παρά στους 7 μήνες, ήταν ανεπιθύμητη αλλά δε μπορούσε να κάνει έκτρωση.

Είπε ότι η εγκυμοσύνη ήταν καρπός περιστασιακής γνωριμίας με κάποιον που είχε γνωρίσει στο φέιζμπουκ και είδε λίγες φορές.

Η κοπέλα συγκατοικούσε με την μητέρα και τον αδελφό της. Η μητέρα δήλωσε ότι δεν είχε αντιληφθεί τίποτα, και το αντιλήφθηκε μόνο όταν η κόρη βρισκόταν σε τοκετό στο μπάνιο του σπιτιού τους. Ότι η κόρη της ζήτησε χαρτοπετσέτες για να μην ακούγεται το κλάμα του μωρού, και ότι η ίδια (γιαγιά) κατόπιν το μετέφερε νεκρό στον κάδο των σκουπιδιών.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις που ελήφθησαν, συμπεραίνεται η συνενοχή της μητέρας η οποία παραπέμπεται μαζί με την κόρη για την ανθρωποκτονία. Αναφέρθηκε σε διάφορα ρεπορτάζ ότι η μητέρα είναι εμφανώς βαριά καταθλιπτική.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στο άγνωστης μητέρας τότε νεκρό βρέφος, τον Φεβρουάριο του 2018, το αγοράκι γεννήθηκε υγιές και πνίγηκε με το λώρο και με κάποιο σχοινί.

Μόνο λίγες εβδομάδες πριν, είχε ανακαλυφθεί εγκαταλειμμένο και νεκρό βρέφος σε ακάλυπτο πολυκατοικίας από άλλη κοπέλα, 22χρονη, φοιτήτρια επίσης, και πριν κοπάσει η κουβέντα και τα σχόλια γι’ αυτό, συχνά δηλητηριώδη, έχουμε την ανακάλυψη της μητέρας βρέφους που είχε βρεθεί δολοφονημένο πριν από μήνες.

Ασφαλώς κατακριτέες και οι δύο περιπτώσεις βρεφοκτονίας, πάντως οι νεαρές γυναίκες χρήζουν ψυχολογικής στήριξης από την πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες και όχι κατακραυγής. Στην τωρινή περίπτωση, και ίσως επειδή η προηγούμενη βρεφοκτονία είναι πρόσφατη, οι αντιδράσεις είναι περισσότερο “κοινωνική κριτική”, δηλαδή σχολιασμός με ζουμερές λεπτομέρειες και με την άφθονη δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκπομπή της κυρίας Στεφανίδου Tatiana Live χθες 14 Μαΐου, όπου αναφερόμενη σ’ αυτό το τραγικό θέμα αναρωτήθηκε δημοσίως: Μα είναι νόμιμη η έκτρωση στην Ελλάδα, μήπως δεν είχε λεφτά να πάει σε γυναικολόγο; Και ο δικηγόρος της 19χρονης κατηγορούμενης, νέος κι αυτός στην ηλικία, απαντά ότι ναι, είναι νόμιμη σε περιπτώσεις βιασμού ή  δυσπλασίας του εμβρύου.

Οπότε, σε μια εκπομπή που παρακολουθείται από ευρύτατο ακροατήριο γυναικών κυρίως, που ενδιαφέρεται να ενημερώσει το κοινό για τις σημαντικές περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών, παίρνει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και τα πουλάει στο παζάρι της εκπομπής της, πάντα με το επιχείρημα ότι πρέπει να ενμερωθεί το κοινό. Και αυτό το κοινό δεν ξέρει να το ενημερώσει ότι η έκτρωση είναι νόμιμη στην Ελλάδα, από το 1986, μέχρι τις 12 εβδομάδες της κύησης, και ότι παρέχεται δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία.

Έτσι, μπορεί η βρεφοκτονία στη συγκεκριμένη περίπτωση να είναι τετελεσμένη, αλλά δεν ενημερώνονται οι γυναίκες που παρακολουθούν ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό. Σημαντικότατο βέβαια, να μην ενοχοποιείται η έκτρωση.

 

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

Το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, από νεαρές ηλικίες, ξανασυζητείται και θα δούμε αν και πότε σ’ αυτή τη χώρα θα μπορούν να έχουν έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση οι έφηβες για τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα και την υγεία τους. Και οι έφηβοι βεβαίως, που πρέπει να αναπτύξουν τις απαραίτητες γνώσεις και από το σχολείο.

Βέβαια, την αντισύλληψη τη γνωρίζουν τα νεαρά παιδιά από πολλές πηγές. Παρ’ όλα αυτά, οι εκτρώσεις εφήβων είναι υψηλότατες.

Να πούμε με την ευκαιρία ότι, τουλάχιστον 30.000 νεαρά κορίτσια, ηλικίας κάτω των 16 χρόνων, καταφεύγουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα στην επιλογή της έκτρωσης προκειμένου να διακόψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Το σύνολο των εκτρώσεων εκτιμάται σε 150.000 το χρόνο.

“Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με εκείνα για τις εκτρώσεις μας κάνουν να συνειδητοποιούμε, ολοένα και περισσότερο, πόσο αναγκαία είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων στην Ελλάδα, μια προσπάθεια, που αποτελεί βασικό  άξονα της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής  Κλινικής» τόνισαν  την Τρίτη (14 Φεβρουαρίου 2017) σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, το οποίο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας στις 11 – 12 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας/ Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, Ειδικός Παιδογυναικολόγος, Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Αρεταίειο», κ. Ευθύμιος Δεληγεώρογλου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού κ. Νικόλαος Σαλάκος.

Δυστυχώς ούτε η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ούτε η έκτρωση μπορούν να εξαλείψουν τέτοια φαινόμενα, που έρχονται από τη βαθιά ιστορία της γυναικείας καταπίεσης και είναι εγγεγραμμένα στην ψυχή, όσο οι γυναίκες δεν νιώθουν ελεύθερες να προχωρήσουν στη δική τους επιλογή χωρίς συνέπειες και χωρίς ενοχές.

 

Η έκτρωση στο στόχαστρο

Δυστυχώς, με την υποχώρηση αρκετών γυναικείων δικαιωμάτων και την επανεμφάνιση των φονταμενταλιστικών αξιών είτε προέρχονται από ακροδεξιά κινήματα είτε από θρησκευτικές πηγές, η έκτρωση αμφισβητείται με πολλούς τρόπους, και όχι μόνο με τους νόμους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ οι επιθέσεις σε κλινικές εκτρώσεων τριπλασιάστηκαν τουλάχιστον κατά τον τελευταίο χρόνο, και οι θανατικές απειλές διπλασιάστηκαν τουλάχιστον, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Εθνικής Ομοσπονδίας Εκτρώσεων, όπως ενημερωθήκαμε από την ηλεκτρονική σελίδα Think progress. Επίσης καταγράφηκαν περισσότερα περιστατικά παρεμπόδισης της λειτουργίας κλινικών, από 580 που είχαν καταγραφεί το 2016, σε περισσότερα από 1.700 το 2017. Τηλεφωνήματα απειλητικά και αντίστοιχα μέιλ αυξήθηκαν επίσης κατά 33% την ίδια χρονιά. Αυτά είναι επιτεύγματα προφανώς της πολιτικής Τραμπ που εξευτελίζει τις γυναίκες με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων με τη μείωση της χρηματοδότησης για τις κλινικές των εκτρώσεων.

*Στη φωτογραφία ο κάδος-τελευταία κατοικία του άτυχου βρέφους