Ματωμένες Kάννες: το έγκλημα στη Γάζα στην πρεμιέρα του νέου Star Wars

Όλοι ήταν εκεί για να χαιρετήσουν το επόμενο κινηματογραφικό κεφάλαιο στην εποποιία του Star Wars. Η νέα ταινία “Solo: Α Star Wars Story” έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στις Κάννες όμως ένα πλακάτ διαμαρτυρίας για τις αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα που κόστισαν τη ζωή σε 60 Παλαιστίνιους από ισραηλινά πυρά έκανε μεγαλύτερο θόρυβο από τις λαμπερές παρουσίες στο κόκκινο χαλί.

H Γαλλο-Λιβανέζα Μανάλ Ίσσα διαμαρτυρήθηκε για τις αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα απαιτώντας να πολυφωτογραφηθεί το μήνυμα της: “Σταματήστε την επίθεση στη Γάζα!!

Η Ίσσα συνοδεία του Σύρου σκηνοθέτη Gaya Jiji και τoυ Ελληνο-Νοτιοαφρικανού σκηνοθέτη Etienne Kallos (Ετιέν Καλός) έδωσε το παρών στην πρεμιέρα του “Solo” διεκδικώντας την προσοχή.

Λίγο νωρίτερα ο Πορτορικανός πρωταγωνιστής του Χόλιγουντ Μπενίσιο Ντελ Τόρο βρέθηκε στο πλευρό των Παλαιστινίων στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Στους χώρους του Φεστιβάλ, που διοργανώνεται στη νότια Γαλλία, δεκάδες άνθρωποι σχημάτισαν έναν κύκλο κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, έξω από το περίπτερο της Παλαιστίνης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν όλοι μαζί για τους σκοτωμούς δεκάδων Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα με τη Γάζα.

“Είναι πραγματικά τρελό να βρισκόμαστε εδώ με τις ταινίες, τους δημιουργούς τους, να συζητάμε σχετικά με τα μελλοντικά σχέδιά μας ενώ τα παιδιά και οι οικογένειές μας υποφέρουν από την επίθεση των Ισραηλινών εναντίον τους” δήλωσε η Παλαιστίνια παραγωγός και σκηνοθέτης Μέι Όντεχ.

Για πρώτη φορά φέτος, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών του 2018, οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικό τους περίπτερο.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι είναι σε θέσεις μάχης μία ημέρα μετά την πιο αιματηρή ημέρα στην ισραηλινο- παλαιστινιακή σύγκρουση εδώ και τέσσερα χρόνια με τον θάνατο σχεδόν 60 Παλαιστινίων από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού. Την Τρίτη στο νότιο Ισραήλ ήχησαν οι σειρήνες, όμως όπως έγινε λίγο αργότερα γνωστό επρόκειτο για εσφαλμένο συναγερμό.

Οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης γιορτάζουν τη «Νάκμπα», την «καταστροφή» που αποτέλεσε για εκείνους η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948 και ο αναγκαστικός εκτοπισμός χιλιάδων Παλαιστινίων.

Σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας θα πραγματοποιηθούν οι κηδείες όσων σκοτώθηκαν στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν με τον ισραηλινό στρατό κατά μήκος των συνόρων του θύλακα με το Ισραήλ χθες, ημέρα των εγκαινίων της νέας αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Την ώρα που Ισραηλινοί και Αμερικανοί γιόρταζαν την «ιστορική» ημέρα και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους, 58 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 8 ανήλικοι, σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά. Ο απολογισμός αυξήθηκε σήμερα το πρωί με την ανακοίνωση του θανάτου ενός βρέφους οκτώ μηνών επειδή εισέπνευσε δακρυγόνα στη διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τουλάχιστον 2.400 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, είτε από τα πυρά των Ισραηλινών είτε από την εισπνοή δακρυγόνων, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Video: Παρασκευή των «παθών» στη Λωρίδα της Γάζας: Δεκάδες οι νεκροί

Η Λωρίδα της Γάζας είναι θέατρο από τις 30 Μαρτίου ενός μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας που αποκαλείται “Η μεγάλη πορεία της επιστροφής”. Στόχος της είναι να υπερασπιστεί το αίτημα των Παλαιστινίων για επιστροφή στα σπίτια από τα οποία αναγκάστηκαν να φύγουν το 1948 με τη δημιουργία του Ισραήλ. Επίσης καταγγέλλει τον αποκλεισμό που επιβάλλεται εδώ και 10 χρόνια στη Γάζα.

Στο κίνημα αυτό συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι –άνδρες, γυναίκες και παιδιά– κατά μήκος των συνόρων, με κάποιους από τους οποίους να επιθυμούν να σπάσουν τον φράκτη ασφαλείας του Ισραήλ.

Αν και οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι κρατούν απόσταση ασφαλείας από τα ισραηλινά πυρά, ομάδες αποφασισμένων να αψηφήσουν τον θάνατο πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ ή καιόμενα λάστιχα εναντίον των στρατιωτών.

Από τις 30 Μαρτίου 113 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από τα ισραηλινά πυρά. Μόνο ένας Ισραηλινός στρατιώτης έχει τραυματιστεί.

Πηγές:

cnn.gr, left.gr, Reuters