Ιστορίες: Τα δικαιώματα μου ως γυναίκα παραβιάζονται | Απόλυση εγκύου

Από το FB profile Eleni Xristoforidou

iforinterview.com

Σήμερα λάβαμε ένα μήνυμα αναγνώστριάς μας, η οποία επιθυμεί να μοιραστεί μαζί μας την ιστορία της, που ξεκίνησε όταν απολύθηκε από τηλεφώνου λόγω εγκυμοσύνης. Όπως ισχυρίζεται, δεν έχει καταφέρει να βρει ακόμα δικαίωση,παρά τους νομικούς της αγώνες και ζητά στήριξη. Αναδημοσιεύουμε άρθρο της που μας απέστειλε, αλλά και το νομικό πλαίσιο για τα δικαιώματα της εγκύου στο χώρο εργασίας της.

 

Από που να αρχίσω κ που να καταλήξω. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σύντομη μπορώ. Πραγματικά δεν περίμενα κάτι τέτοιο.

Με ένα φάκελο στα χέρια τόσο βαρύ και ασήκωτο, με τόσες χιλιάδες λέξεις και φράσεις μέσα που στο τέλος δεν ξέρεις αν βγαίνει νόημα. 2 αποφάσεις δικαστηρίων, 5-6 εξώδικα, προσκρούσεις αντικρούσεις, γνωματεύσεις γιατρών, και άλλα τόσα… τώρα πια σκέφτομαι μήπως υπήρξα ιδεαλίστρια και προχώρησα με την πεποίθηση ότι με τον νομο στο πλευρο μου θα τα καταφέρω.??!! Ξεχειλίζω από οργή και απόγνωση. Πείτε μου εσείς!? Πώς γίνεται να σε έχουν για πάνω από 1,5 χρόνο με δίμηνες διαδοχικές παράνομες και καταχρηστικές συμβάσεις, να σε απολύουν σε κατάσταση εγκυμοσύνης δια του τηλεφώνου χωρίς καν να σου δώσουν την στοιχειώδη αποζημίωση, να παθαίνεις αυτόματη αποβολή -αιμορραγία και να χάνεις το έμβρυο εντός του ίδιου εικοσιτετράωρου της απόλυσης, ένα έμβρυο 10 εβδομάδων, να ξυπνάς και να βρίσκεσαι σε ένα θάλαμο κλινικής και να συνειδητοποιείς πόσο ΄΄χαμενη΄΄ υπήρξες.

Ρίγος ψυχρό και δάκρυα ασταμάτητα για τις επόμενες μέρες. Να έχεις στα χέρια σου ιατρική γνωμάτευση από επείγοντα ενός ψυχιατρείου ότι βρέθηκες σε έντονη διαταραχή προσαρμογής αγχώδους τύπου μετά από έντονα ψυχοπιεστικό γεγονός και τέθηκα σε φαρμακευτική αγωγή με κόκκινη γραμμή για να ηρεμήσω μήνες μετά.

Με την ταυτόχρονη απόλυση του συζύγου από τον ίδιο όμιλο επιχειρήσεων. Και τόσα άλλα δεινά…δεινά που ακολουθούσαν σαν αλυσιδωτή αντίδραση.

Από τότε βίωσα και βιώνω ένα απάνθρωπο βιασμό της προσωπικότητας μου και της ύπαρξής μου γενικότερα. Και να είμαι σήμερα εδώ με μια απόφαση εφετείου ΟΛΑ κατά…ναι καλά ακούσατε ‘’κατά εμού’’, και όμως γίνεται! ακόμα και εκείνα που κέρδισα από το πρώτο δικαστήριο πάνε περίπατο. Έχει παγώσει το αίμα μου, δεν μπορώ να λειτουργήσω, από την ώρα που το έμαθα έχω ένα κόμπο στο λαιμό και στο στομάχι.

Όσο για τους πρώην εργοδότες μου δεν θα μπω στην διαδικασία να σχολιάσω τίποτα άλλωστε πως μπορεί να μιλήσει ένα ταπεινό μυρμηγκάκι σαν εμένα. Όποιος επιθυμεί μπορεί να ανατρέξει στο ιστορικό και να βγάλει μόνος του συμπεράσματα.

Αυτό που ζητάω πλέον είναι υποστήριξη και συμπαράσταση, αν είναι δυνατό κοινοποίηση ώστε να μάθει ο κόσμος. Σωματεία, κέντρα, ομάδες και όποιοι άλλοι επιθυμούν να είναι στο πλευρό μου, στις όποιες αποφάσεις και κινήσεις προβώ στο μέλλον.

Άλλωστε η χαρά στη ζωή μας έρχεται, όταν έχουμε κάτι να κάνουμε, κάτι να αγαπάμε και κάτι να ελπίζουμε…

Καλό ξημέρωμα.

 

Αποσπάσματα συνέντευξης της αναγνώστριάς μας και εδώ.

 

 

Για να έχουμε γνώση του νομικού πλαισίου: (από https://www.nomikosodigos.info)

Απαγορεύεται η απόλυση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμη και με άκυρη ή ανύπαρκτη σύμβαση εργασίας.
Η γυναίκα, λόγω του φύλου της, βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έναντι του άνδρα στην αγορά εργασίας. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι πιθανότητες απόλυσης μίας εργαζόμενης αυξάνονται, επειδή οι εργοδότες θέλουν να απαλλαγούν από το βάρος της μισθοδοσίας, που συνοδεύεται από την παροχή μειωμένης εργασίας από την κυοφορούσα. Ευτυχώς ο νόμος περιέχει μία σειρά από προστατευτικές ρυθμίσεις, που περιορίζουν τη δυνατότητα του εργοδότη προς απόλυση μίας εγκύου και διασφαλίζουν τη θέση εργασίας της.

Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 1483/1984, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταγγελία της σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και για χρονικό διάστημα δεκαοχτώ μηνών μετά τον τοκετό, ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό.

Βάσει του ως άνω κανόνα, καθίσταται κατανοητό ότι το ελληνικό δίκαιο παρέχει αυξημένη προστασία προς την εργαζόμενη μητέρα, και μάλιστα ανεξάρτητα από τη γνώση της εγκυμοσύνης από τον εργοδότη (ΜΠΡ ΑΘ 807/2008).

Μία έγκυος απολυμένη – Η απόλυση εγκύου με άκυρη σύμβαση εργασίας

Ακόμα δε, και στην περίπτωση που υφίσταται άκυρη σχέση εργασίας, απαγορεύεται η απόλυση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αναγνωρίζεται η απλή σχέση εργασίας ανεξάρτητα από το κύρος της σύμβασης (ΕΦ ΠΑΤΡ 352/1006). Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο (ΑΠ 892/2003), ο νόμος σκοπίμως αναφέρεται σε «σχέση εργασίας» και όχι σε σύμβαση εργασίας, προκειμένου να επεκτείνει την προστασία της εγκυμοσύνης, και στις γυναίκες που εργάζονται με άκυρη σύμβαση εργασίας, ή χωρίς καν να έχει προηγηθεί η σύναψη σύμβασης. Έτσι, διασφαλίζεται η θέση εργασίας της εγκύου κατά τη διάρκεια της αποχής της από την εργασία.

Η έγκυος, που εργαζόταν βάσει άκυρης σύμβασης εργασίας, δικαιούται αποζημίωση απόλυσης και αποδοχές υπερημερίας. Η εργασιακή σχέση, παρότι άκυρη, παραμένει ενεργός, και ο εργοδότης καθίσταται υπερήμερος. Αυτό δεν συμβαίνει στις υπόλοιπες περιπτώσεις λύσης μίας άκυρης σύμβασης εργασίας, στις οποίες ο απολυόμενος δικαιούται μόνο τη νόμιμη αποζημίωση.

Η απόλυση εγκύου για σπουδαίο λόγο

Ο ανωτέρω κανόνας δεν είναι απόλυτος. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να απολύσει την έγκυο για σπουδαίο λόγο. Εντούτοις, ο σπουδαίος λόγος είναι μια αόριστη νομική έννοια, τα όρια της οποίας καθορίζονται στην εκάστοτε περίπτωση από το Δικαστήριο. Σπουδαίο λόγο αποτελεί κάθε περιστατικό που κατ’ αντικειμενική κρίση καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της εργασιακής σχέσης από τον εργοδότη. Ενδεικτικά, σπουδαίοι λόγοι σύμφωνα με τη νομολογία θεωρούνται η μη υπακοή στις οδηγίες του εργοδότη, η ουσιώδης παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων της εργαζόμενης με αποτέλεσμα τη βλάβη στον εργοδότη, καθώς και η διακοπή λειτουργίας της εργοδότριας επιχείρησης. Δεν θεωρείται σπουδαίος λόγος η μείωση της απόδοσης της εργαζόμενης που οφείλεται στην εγκυμοσύνη (ΕΦ ΘΕΣ 342/2015). Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το άρθρο 10 του π.δ. 176/1997, ο εργοδότης, που απολύει έγκυο για σπουδαίο λόγο, οφείλει να αιτιολογήσει την καταγγελία της σύμβασης εργασίας της γραπτώς και να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες επιθεώρησης εργασίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Μία έγκυος εργαζόμενη

Ο χρόνος καταγγελίας της σύμβασης εργασίας
Ως χρόνος καταγγελίας της σύμβασης εργασίας θεωρείται η προειδοποίηση της απόλυσης και όχι η ίδια η καταγγελία! Ως εκ τούτου, αν η προειδοποίηση της απόλυσης κοινοποιηθεί στην εργαζόμενη πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης αλλά η καταγγελία της σύμβασης επέλθει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η απόλυση είναι καθ’ όλα νόμιμη, εφόσον καθοριστικό σημείο είναι μόνο αυτό της προειδοποίησης.

Η απόλυση εγκύου με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου

Η έγκυος εργαζόμενη σε σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου απολαμβάνει πολύ λιγότερη προστασία σε σχέση με την εργαζόμενη σε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Ειδικότερα, εάν η εργαζόμενη απασχολείται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, η απαγόρευση απόλυσης διαρκεί όσο και η σύμβαση εργασίας και δεν δύναται να παραταθεί πέραν του χρόνου λήξης της σύμβασης.

Δικαιώματα απολυμένης εγκύου

Η εργαζόμενη που απολύθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή εντός δεκαοκτώ μηνών μετά τον τοκετό μπορεί να ασκήσει αγωγή λόγω άκυρης απόλυσης, με την οποία θα αξιώνει την ακυρότητα της απόλυσης, την επανατοποθέτησή της στη θέση εργασίας της και τις αποδοχές υπερημερίας, καθώς η εργασιακή σχέση θεωρείται ισχύουσα. Η εν λόγω αγωγή υπόκειται σε τρίμηνη προθεσμία από τη λύση της σχέσης εργασίας, ενώ νομολογιακά υποστηρίζεται ότι η προθεσμία ξεκινάει από την ανακοίνωση της απόλυσης με οποιονδήποτε τρόπο και όχι απαραίτητα από την κοινοποίηση της έγγραφης καταγγελίας της σύμβασης εργασίας (ΑΠ 197/2009).

Συμπερασματικά, η χώρα μας διατηρεί ένα στοιχειώδες επίπεδο προστασίας της μητρότητας προστατεύοντάς την έγκυο από την απόλυση, προβλέποντας όμως παράλληλα την εξαίρεση του «σπουδαίου λόγου», ο οποίος ορισμένες φορές δύναται να χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη καταχρηστικά.

 

Πηγή: http://www.iforinterview.com/ta-dikaiomata-mou-ws-gynaika-paraviazontai-apolisi-eggyou/