Δυο κρυμμένες σελίδες του ημερολογίου της Άννα Φρανκ ανακάλυψαν ερευνητές

Ολλανδοί ερευνητές αποκάλυψαν για πρώτη φορά ότι δύο σελίδες του ημερολογίου της Άννας Φρανκ, που καλύπτονταν επίτηδες με χαρτί, περιείχαν σκανδαλιστικά αστεία και σκέψεις για τη σεξουαλικότητα.

Επιμελείται η Ιρέν Κόντου

Τι θα μπορούσε να κρύβει μια έφηβη στο ημερολόγιό της; Το ερώτημα που βασανίζει εκατομμύρια γονείς αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν μιλάμε για το θρυλικό ημερολόγιο της Άννα Φρανκ.

Εδώ και δεκαετίες, ιστορικοί και επιστήμονες προσπαθούσαν να “διαβάσουν” δύο σελίδες που ήταν καλυμμένες με ένα σκούρο καφέ αυτοκόλλητο, δίχως να μπορούν να δώσουν απάντηση στο μεγάλο αυτό ερώτημα. Ύστερα από χρόνια μελετών και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, κατάφεραν επιτέλους να βρουν την απάντηση το Μουσείο της Άννα Φρανκ μαζί με άλλα ολλανδικά ιδρύματα και ινστιτούτα.

Οι δύο σελίδες του ημερολογίου δεν έκρυβαν κάποιο μεγάλο μυστικό, ούτε φέρνουν στο φως νέα στοιχεία για τις αγωνιώδεις ημέρες εγκλεισμού της μικρής Γερμανοεβραίας όσο ήταν κρυμμένη μαζί με την οικογένειά της για να αποφύγουν τη σύλληψη από τους Ναζί. Αντίθετα, αποκαλύπτουν ότι η Άννα Φρανκ δεν διέφερε σε τίποτε από τα υπόλοιπα κορίτσια της ηλικίας της. Τόσο του “τότε”, όσο και του “σήμερα”.

Γιατί σε αυτές τις δύο σελίδες, η Άννα Φρανκ έγραψε μια σειρά από “βρώμικα” αστεία και σκέψεις γύρω από το σεξ. Και όπως ήταν επόμενο, το νεαρό κορίτσι φρόντισε να κρύψει τα γραπτά της προκειμένου να μην τα διαβάσει κανείς από την οικογένειά της όσο διάστημα ζούσαν όλοι μαζί έγκλειστοι σε μία σοφίτα. Μια απόλυτα φυσιολογική σκέψη για ένα κορίτσι 13-15 ετών, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τη δεκαετία του 1940.

Σε ένα από τα αποσπάσματα αναφέρει: “Όλοι οι άνδρες πηγαίνουν με γυναίκες. Και υπάρχουν γυναίκες που τους πλησιάζουν στο δρόμο για να πάνε μαζί τους. Στο Παρίσι υπάρχουν μεγάλα σπίτια γι αυτό. Ο μπαμπάς έχει πάει εκεί”.

Όπως είπε και ο διευθυντής του Μουσείου Άννα Φρανκ, Ρόναλντ Λέοπονλντ, παρουσιάζοντας τις σελίδες: “Όπως κάθε άλλος έφηβος, είναι φυσικό να την απασχολεί το θέμα του σεξ”.

«Οποιοσδήποτε διαβάσει τα αποσπάσματα που ανακαλύφθηκαν τώρα, δεν θα μπορέσει να κρύψει ένα χαμόγελο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τα «βρώμικα» αστεία είναι κλασικά μεταξύ παιδιών που μεγαλώνουν. Δείχνουν πως η Άννα, με όλα της τα χαρίσματα, ήταν πάνω από όλα ένα καθημερινό κορίτσι».
Ένα από τα επίμαχα αστεία είναι το εξής: «Ξέρετε γιατί τα κορίτσια της γερμανικής Βέρμαχτ βρίσκονται στην Ολλανδία; Ως στρώματα για τους στρατιώτες».

Υποστηρίζοντας την απόφασή του να δημοσιοποιήσει αυτά τα νέα κείμενα, το ίδρυμα Φρανκ εξηγεί ότι “επί δεκαετίες η Άννα είναι παγκόσμιο σύμβολο του Ολοκαυτώματος, και το ‘μικρό κορίτσι’ ‘Αννα είχε μπει σε δεύτερη μοίρα. Τα κείμενα αυτά επαναφέρουν σε πρώτο πλάνο την περίεργη, και από πολλές απόψεις, πρώιμα ανεπτυγμένη έφηβη”.

 

 Το χειρόγραφο που κρυβόταν στο ημερολόγιο της Άννα Φρανκ

Στις 3 Οκτωβρίου 1942, γράφει: «Ο μπαμπάς μουρμουρίζει πάλι και απειλεί να μου πάρει το ημερολόγιό μου. Αυτό είναι το χειρότερο από όλα, από τώρα θα το κρύβω».

“Είχε καλύψει τις δύο σελίδες του ημερολογίου, αλλά η τεχνολογία επεξεργασίας της εικόνας επέτρεψε την αποκρυπτογράφηση του περιεχομένου τους. Πληροφορίες για το θέμα της σεξουαλικότητας είχε συλλέξει από τους γονείς της, κυρίως από τον πατέρα της, από τη φίλη της Ζακλίν και, επίσης, από βιβλία”, γράφει το ίδρυμα.

Με τη χρήση της τεχνολογίας οι ειδικοί διάβασαν τις “κρυφές” σελίδες στο ημερολόγιο της Άννα Φρανκ

Υπενθυμίζεται πως η Άννα Φρανκ κρύφτηκε με την οικογένειά της στις 5 Ιουλίου 1942, σχεδόν έναν μήνα αφού της είχαν δώσει ένα ημερολόγιο για τα 13α γενέθλιά της. Έζησε εκεί με την οικογένειά της και τους φίλους τους, τους Βαν Πελ, μέχρι την ανακάλυψή τους δύο χρόνια μετά. Πέθανε σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1945,σε ηλικία 15 ετών, και ο πατέρας της, που ήταν ο μόνος από την οικογένεια που επέζησε, και εξέδωσε το ημερολόγιό της το 1947 (έχει καταγραφεί στην UNESCO ως έγγραφο παγκόσμιας κληρονομιάς).

Διαβάστε περισσότερα για την Άννα Φρανκ εδώ.

Με πληροφορίες από:

ΑΠΕ-ΜΠΕ, cnn.gr, left.gr, news247.gr, bbc.com, huffingtonpost.gr