Οι επίσκοποι της Χιλής υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πάπα Φραγκίσκο μετά το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

 Οι καταγγελίες για σκάνδαλα παιδοφιλίας από ιερείς και εκκλησιαστικά ιδρύματα εμφανίζονται εδώ και κάποιο διάστημα, αποκαλύπτοντας δράματα παιδιών που υπήρξαν θύματα τέτοιων πράξεων, και μάλιστα εγκλωβισμένα και ανίκανα να αμυνθούν. Θυμίζουμε τα εκτεταμένα και πολύχρονα σκάνδαλα στην Αυστραλία, όπως φαίνεται και από δημοσίευμα του Μωβ, στο τέλος της ανάρτησης. Ας μην ξεχνάμε ότι κι εδώ στην Ελλάδα έχουμε συχνά καταγγελίες για ιερείς που εκμεταλλεύονται τη θέση τους και διαπράττουν κακουργήματα, συχνά με τη συνεργασία γονέων των παιδιών. Ένας κόσμος κόλαφος για την παιδική ηλικία, είτε στην οικογένεια είτε σε άλλους χώρους. Η πατριαρχία και η σεξουαλική κακοποίηση βρίσκει έδαφος παντού, γι’ αυτό και ας μην ξεχνάμε ότι όταν πέφτουν τέτοιες υποθέσεις ή έστω υπόνοιες στην αντίληψή μας, πρέπει να ενεργούμε ανάλογα, γιατί η σιωπή είναι συνενοχή. Σ.Β.

Οι 34 ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι της Χιλής, οι οποίοι είχαν έρθει στο Βατικανό για μια συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο σχετικά με τη συγκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στη χώρα τους, προσφέρθηκαν να παραιτηθούν, αναφέρουν οι επίσκοποι σε δήλωση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Δεν έγινε αμέσως σαφές, αν ο πάπας θα δεχθεί όλες ή κάποιες από τις παραιτήσεις. 

«Ο Άγιος Πατέρας θα αποφασίσει ελεύθερα για καθέναν από εμάς», αναφέρουν οι επίσκοποι στη δήλωσή τους, στην οποία ζητούν επίσης συγγνώμη από τη Χιλή, τα θύματα της κακοποίησης και τον πάπα για το σκάνδαλο.

Το σκάνδαλο κατέστρεψε την αξιοπιστία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σ’ αυτή την έντονα καθολική χώρα. Έπληξε επίσης την εικόνα του ίδιου του πάπα, επειδή είχε υπερασπιστεί έντονα φέτος έναν επίσκοπο που κατηγορήθηκε για τη συγκάλυψη, πριν αλλάξει τη θέση του.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, ακολούθησε την έρευνα του Βατικανού για τον επίσκοπο Χουάν Μπάρος, τον οποίο ο πάπας είχε διορίσει το 2015 παρά τις κατηγορίες ότι είχε συγκαλύψει σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον μέντορά του, τον ιερέα Φερνάντο Καραντίμα.

 Ογδόντα επτά ετών σήμερα, ο Καραντίμα διαμένει σε οίκο ευγηρίας και αρνείται τις κατηγορίες. Ο Μπάρος έχει υποστηρίξει πως δεν γνώριζε για οποιοδήποτε αδίκημα.

 

Ωστόσο το Βατικανό επιβεβαίωσε σήμερα πληροφορίες χιλιανών μέσων ενημέρωσης ότι ο πάπας έδωσε αυτή την εβδομάδα στους επισκόπους ένα έγγραφο που τους κατηγορεί ότι κατέστρεψαν στοιχεία για σεξουαλικά εγκλήματα και απέτυχαν να προστατεύσουν παιδιά από παιδόφιλους ιερείς.

Διαβάστε το άρθρο του Μωβ με θέμα τα σεξουαλικά αδικήματα εναντίον παιδιών στην Αυστραλία. Επίσημη έκθεση δείχνει πως το 62% των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Αυστραλία σε βάθος ενός αιώνα διαπράχθηκε σε ιδρύματα της καθολικής εκκλησίας. Βρείτε το εδώ. 

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP-in.gr