#JusticeForNoura: Καταδικάζουν σε θάνατο την 19χρονη Νούρα που σκότωσε τον σύζυγο και βιαστή της

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε έντονα το γεγονός ότι δικαστήριο του Σουδάν επέβαλε τη θανατική ποινή σε έφηβη που κατηγορείται ότι σκότωσε, αμυνόμενη, τον σύζυγο και βιαστή της.

 Επιμελείται η Ιρέν Κόντου 
 Υπάρχει δικαιοσύνη για τη Νούρα; 
Δραματική έκκληση προς την Αφρικανική Ένωση, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνουν πολίτες στο Σουδάν και η Διεθνής Αμνηστία για να δοθεί χάρη στην 19χρονη Νούρα Χουσεΐν, η οποία καταδικάστηκε με την εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία του συζύγου της και βιαστή της.

Η Νούρα Χουσεΐν Χάμαντ είναι «θύμα» και «η ποινή η οποία της επιβλήθηκε είναι ανυπόφορα απάνθρωπη», τόνισε ο Σέιφ Μαγκάνγκο, υποδιευθυντής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την Ανατολική Αφρική, το Κέρας της Αφρικής και την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. «Η ποινή του θανάτου είναι η πιο σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία. Η επιβολή της σε ένα θύμα βιασμού δεν κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να υπογραμμίζει το ότι οι σουδανικές αρχές δεν αναγνωρίζουν τη βία την οποία υπέστη» , πρόσθεσε ο Μαγκάνγκο.

Η Νούρα Χουσεΐν καταδικάστηκε σε θάνατο σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, σαρία, διότι σκότωσε τον Αμπντουλραχμάν Χαμάντ, τον άνδρα τον οποίο την υποχρέωσε να παντρευτεί ο πατέρας της όταν έκλεισε τα 16 της χρόνια. Ο νόμος στο Σουδάν επιτρέπει να παντρεύονται παιδιά από την ηλικία των 10 ετών και πάνω.

Τον Απρίλιο του 2017, η νεαρή αναγκάστηκε, αφού ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στο γυμνάσιο, να μετακομίσει στο σπίτι του συζύγου της. Όταν η Νούρα Χουσεΐν αρνήθηκε να εκπληρώσει τα συζυγικά της καθήκοντα, ο άνδρας κάλεσε δύο αδελφούς του κι έναν εξάδελφό του για να τον βοηθήσουν να τη βιάσει, ανέφερε η Αμνηστία. «Τη 2α Μαΐου 2017, οι τρεις άνδρες κράταγαν την Νούρα ενώ ο Αμπντουλραχμάν τη βίαζε. Την επομένη, προσπάθησε εκ νέου να τη βιάσει, αλλά μπόρεσε να ξεφύγει στην κουζίνα, όπου άρπαξε ένα μαχαίρι. Στην αψιμαχία που ακολούθησε, ο Αμπντουλραχμάν υπέκυψε στις μαχαιριές που του κατάφερε», εξήγησε η ΜΚΟ.

Η Νούρα Χουσέιν πήγε κατόπιν στο σπίτι της οικογένειάς της κι ο πατέρας της την παρέδωσε στην αστυνομία.

Στη δίκη της, τον Ιούλιο του 2017, το δικαστήριο την έκρινε ένοχη της κατηγορίας για «ανθρωποκτονία από πρόθεση», εφαρμόζοντας έναν παλιό νόμο στο Σουδάν που δεν αναγνωρίζει τον βιασμό εντός γάμου. Η Νούρα Χουσεΐν Χάμαντ, το όνειρο της οποίας ήταν να γίνει δασκάλα, είναι έγκλειστη σε φυλακή γυναικών από τον Μάιο του 2017.

Πηγές: Amnesty International, AJ+