Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στην Ισπανία – Για πρώτη φορά οι γυναίκες υπουργοί είναι περισσότερες

Επιμελείται η Ιρέν Κόντου

Η κυβέρνηση αυτή περιλαμβάνει 11 γυναίκες υπουργούς, κυρίως σε σημαντικά υπουργεία (Οικονομίας, Οικονομικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης), και έξι άντρες, συν τον Σάντσεθ

 

spain_orkizodai

ΕEίναι επίσης η περισσότερο μειοψηφική μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ισπανία και εκτιμάται πως δύσκολα θα φτάσει μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας το 2020.

spain_orkos

Η «ακτινογραφία» της νέας κυβέρνησης

 

sanzeth

Το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι φιλοευρωπαϊκό και τάσσεται κατά της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία της ιβηρικής χώρας, οι γυναίκες στην κυβέρνηση θα ξεπερνούν σε αριθμό τους άνδρες.

Στο υπουργείο Οικονομικών, που αναλαμβάνει τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της Ισπανίας με τις Βρυξέλλες, τοποθετείται η έως τώρα γενική διευθύντρια Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νάντια Καλβίνιο. Η καστανόξανθη Ισπανίδα με το λευκό δέρμα και τα γαλάζια μάτια ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για τις Βρυξέλλες όπου είχε δώσει δείγματα γραφής.

Το βασικό οικονομικό υπουργείο (Προϋπολογισμού) ανατίθεται στην έως τώρα υπουργό Προϋπολογισμού της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας Μαρία Χεσούς Μοντέρο. Η Μοντέρο είχε καταρτίσει μοντέλο χρηματοδότησης που οδηγούσε σε αύξηση των εσόδων των ισπανικών περιφερειών, μοντέλο με το οποίο ο Σάντσεθ δήλωσε ότι συμφωνεί, αλλά δεν διαθέτει επαρκείς κοινοβουλευτικές δυνάμεις ώστε να επιβάλει στην παρούσα συγκυρία.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χοσέπ Μπορέλ αναλάβει το νευραλγικό υπουργείο Εξωτερικών στην νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.Ο 71χρονος Καταλανός ,πολιτικό στήριγμα του Πέδρο Σάντσεθ, διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και στην συνέχεια υπουργός Δημοσίων Εργων στις κυβερνήσεις του Φελίπε Γκονθάλεθ.

Από το 2004 έως το 2007 ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Κατά την πρόσφατη κρίση την απόλυτη αντίθεσή του προς το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα και απηύθυνε ομιλίες υπέρ της ενότητας της Ισπανίας στην Βαρκελώνη τον περασμένο χρόνο.

Ο στενός συνεργάτης του Πέδρο Σάντσεθ, Χοσέ Λουίς Αμπάλος, αναλαμβάνει το υπουργείο Δημοσίων Έργων.

H Μεριτξέλ Μπατέτ από την Καταλονία, πρωτοκλασάτο στέλεχος των Σοσιαλιστών αναλαμβάνει το υπουργείο Περιφερειών .Είναι «σκληρό καρύδι» αν και η εμφάνισή της προδιαθέτει ευχάριστα τον συνομιλητή της.

Υπουργός Επιστημών ανέλαβε ένας πρώην… αστροναύτης, ο Πέδρο Ντούκε. Γεννήθηκε στη Μαδρίτη, σπούδασε αεροναυπηγός. Ήταν μέλος των πρώτης αποστολής αστροναυτών της Ευρωπαικής Διαστημικής Υπηρεσίας που πήγαν στο διάστημα το 1998.

Στο υπουργείο Εργασίας τοποθετείται η Μαγκταλένα Βαλέριο, η οποία κάθεται στα κοινοβουλευτικά έδρανα από το 2011.

Στην Ιζαμπέλ Κελάα από τη χώρα των Βάσκων ανατέθηκε το υπουργείο Εκπαίδευσης.

 

    ΑΠΕ-ΜΠΕ.Reuters, protothema.gr