Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα των γυναικών που υφίστανται βία

Στις 13 Ιουνίου δικάζεται στο Εφετείο του Ναυπλίου νέα γυναίκα που αμύνθηκε σε επίθεση που δέχθηκε κάποια νύχτα του Ιουνίου 2016, από άγνωστό της άντρα. Δυστυχώς η άμυνά της είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του επιτιθέμενου, κάτι που φυσικά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε.

Στην δίκη της εδώ στο Ναύπλιο, τον Οκτώβριο του 2017, καταδικάστηκε, γιατί δεν αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο η αυτοάμυνα. Όμως αναγνωρίστηκε ότι υπήρχε “ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος”, με αποτέλεσμα η ποινή της να είναι 15 χρόνια φυλάκιση.

Οι ομάδες αλληλεγγύης για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα ήρθαμε στην δίκη της το 2017, και έχουμε κινητοποιηθεί και για το Εφετείο.

Η βία κατά των γυναικών είναι καθημερινή, και οι φόνοι γυναικών, κυρίως στο πλαίσιο του γάμου ή της σχέσης, επίσης πολύ συχνοί. Υπάρχουν βέβαια και αρκετές γυναίκες που αμύνθηκαν, με αποτέλεσμα τραυματισμό ή φόνο του επιτιθέμενου, και αυτές τις γυναίκες τις στηρίζουμε. Όπως στηρίζουμε με όποιον τρόπο είναι κατάλληλος, κάθε γυναίκα που υφίσταται βία και απευθύνεται στις ομάδες μας, και προσπαθούμε να συμβάλουμε να απεμπλακεί από μια βίαιη σχέση.

Με σκοπό να ενημερώσουμε για το θέα της αυτοάμυνας γενικότερα αλλά και για τη συγκεκριμένη υπόθεση, πραγματοποιούμε εκδήλωση στο κινηματοθέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ στις 12 Ιουνίου στις 6.30 το απόγευμα. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με θεατρικό δρώμενο που θα έχει σχετικό θέμα.

Σας περιμένουμε στην εκδήλωση και στο δικαστήριο.

Πανελλαδική φεμινιστική δικτύωση για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα