Virginia Apgar: αναισθησιολόγος

(7 Ιουνίου, 1909 –  7 Αυγούστου, 1974)

 

Συντάσσει  η Βέρα Σιατερλή

 Η Dr. Virginia Apgar ήταν πρωτοπόρος σε διάφορους τομείς της ιατρικής. Συνέβαλε στην καθιέρωση της αναισθησιολογίας ως ιατρικής ειδικότητας, εργάστηκε για τη μελέτη και τη βελτίωση της μαιευτικής αναισθησίαςαναλγησίας και προώθησε τη μελέτη των γενετικών ανωμαλιών. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που ήταν καθηγήτρια με έδρα στο Τμήμα Αναισθησιολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

 Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η Apgar είχε παρακολουθήσει πάνω από 17.000 γεννήσεις. Κατά τη διάρκεια της βελτίωσης του συστήματος βαθμολόγησης, είχε συναντήσει πολλές περιπτώσεις γενετικών ελαττωμάτων και άρχισε να τις συσχετίζει μεταξύ τους και με τα αποτελέσματα. Το 1958, πήρε έγκριση αδείας και εγγράφηκε στο πρόγραμμα Μάστερ Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins, σκοπεύοντας να αυξήσει τον βαθμό επάρκειας στις στατιστικές για το έργο της στο Κολούμπια. Όταν πλέον η Dr. Virginia Apgar είχε γίνει γνωστή για τις έρευνες στην αναισθησιολογία και είχε δημιουργήσει τη βαθμολόγηση Apgar, στράφηκε στη μελέτη και την πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να βελτιωθούν.

Το 1959 ζητήθηκε της να συμμετάσχει σε ένα ίδρυμα (March of Dimes) για την παιδική παράλυση, επεκτείνοντας τις προσπάθειές του πέρα ​​από την πολιομυελίτιδα σε άλλες παιδικές αναπηρίες το οποίο άρχισε να ερευνά και να υποστηρίζει τα παιδιά με γενετικές ανωμαλίες. Ως διευθύντρια και αργότερα αντιπρόεδρος του ιδρύματος, η Apgar υποστήριξε την έρευνα που έδειξε ότι παράγοντες όπως οι μολυσματικές ασθένειες, η έκθεση στην ακτινοβολία, η κατάχρηση ουσιών και η χημική έκθεση θα μπορούσαν να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες.

Η Dr. Virginia Apgar είναι μία σημαντική μορφή της σύγχρονης μαιευτικής. Ήταν αυτή που δημιούργησε έναν γρήγορο και αξιόπιστο τρόπο προκειμένου να καθοριστεί η υγεία ενός νεογέννητου μωρού, μία εξέταση που πήρε το όνομά της (εξέταση Apgar).

Πριν από αυτό το τεστ, που εφευρέθηκε το 1952, δεν υπήρχε αντικειμενικός τρόπος για να προσδιοριστεί η υγεία ενός νεογέννητου και έτσι τα μωρά δε λάμβαναν ιατρική φροντίδα αμέσως μετά τη γέννησή τους.

Τα πέντε κριτήρια για να καθοριστεί η βαθμολογία αυτού του τεστ είναι: το χρώμα του δέρματος (Appearance), οι Καρδιακές σφίξεις (Pulse), τα Αντανακλαστικά (Grimace), ο Μυϊκό τόνο (Activity) και η Αναπνοή (Respiration), στο πρώτο και στα 5 λεπτά μετά τη γέννηση (μερικές φορές, και πιο μετά). Κάθε κριτήριο έχει ως βαθμολογία το 0, το 1 και το 2. Ένα σκορ πάνω από 7 θεωρείται φυσιολογικό. Ένα σκορ κάτω από 3 είναι σοβαρά χαμηλό. Τα μωρά συχνά έχουν μικρότερες βαθμολογίες στο πρώτο λεπτό μετά τη γέννηση, αλλά όταν έχουν περάσει τα πέντε πρώτα λεπτά βαθμολογούνται κανονικά.

Τα γράμματα APGAR (appearance, pulse, grimace, activity, and respiration), επειδή πρόκειται για ένα απλό τρόπο απομνημόνευσης των κριτηρίων που χρειάζονται, δεν ξέρουν πολλοί ότι είναι το επώνυμο ενός ανθρώπου.

Η Dr. Virginia Apgar πέθανε σε ηλικία 65 ετών, από ηπατική νόσο, το όνομά της όμως, συνεχίζει να αναφέρεται κάθε φορά που ένα μωρό γεννιέται.

Στις 07 Ιουνίου 2018, 109 χρόνια από τη γέννηση της Dr. Virginia Apgar η Google την τίμησε με το doodle .

Πηγή: newsbomb.gr,  en.wikipedia.org